שתף קטע נבחר

6 מדליות לישראל באולימפיאדת הפיזיקה

8 תיכוניסטים השתתפו בטורניר שהתקיים בסין לאחר שהתאמנו 8 חודשים, נשאלו על הזוהר הצפוני והחזרות אור, נבחנו במעבדה - וחזרו עם 2 מדליות כסף ו-4 ארד: "סיום נחמד אחרי השקעה גדולה". ולמה לא היו בנות בנבחרת?

 

משמאל לימין: ניר ירון, ליאור סרוקה, עידו פרידמן, תום סגל, אילן מיטניקוב, ליאור אברהמי, מורן שירא ושקד רוזנשטיין (צילום: ד"ר אלי רז) (צילום: ד
משמאל לימין: ניר ירון, ליאור סרוקה, עידו פרידמן, תום סגל, אילן מיטניקוב, ליאור אברהמי, מורן שירא ושקד רוזנשטיין(צילום: ד"ר אלי רז)

 

הישג לנבחרת באולימפיאדת אסיה לפיזיקה שהתקיימה בשבוע החולף בסין: התלמידים הישראלים זכו בשתי מדליות כסף, ארבע מדליות ארד ובציון לשבח. מאמן הנבחרת: "האולימפיאדה היא האמצעי ולא המטרה".

 

בתחרות השתתפו 23 מדינות ובסיומה דורגה ישראל במקום השמיני (הדירוג איננו רשמי). במקום הראשון זכתה הנבחרת של סין, ואחריה דורגו סינגפור, טייוואן והונג-קונג. אולימפיאדת אסיה לפיזיקה היא שלב מקדים לקראת האולימפיאדה העולמית לפיזיקה שתתקיים בקיץ בהודו.

 

המשלחת מישראל כללה שמונה תלמידים בכיתות י"א-י"ב: אילן מיטניקוב מתיכון משה שרת בנצרת עילית שזכה במדליית כסף; תום סגל מעירוני ב' במודיעין, זכה אף הוא במדליית כסף; ליאור סורוקה מתיכון משגב, מורן שפירא מתיכון העמק המערבי יפעת, ניר ירון מתיכון מדעים ואומנויות בירושלים, ושקד רוזנשטיין מכפר הנוער ויצו בניר העמק (זכו כל אחד במדליית ארד); עידו פרידמן מתיכון אשכול בכפר הירוק שזכה בציון לשבח, וליאור אברהמי מהתיכון להנדסאים בהרצליה.

 

התחרות מורכבת משני שלבים: בחינה תיאורטית של חמש שעות, ואחרי יומיים התקיימה בחינה מעשית של חמש שעות במעבדה. "רמת המבחן קשה מדי לתלמידי תיכון ולסטודנט שנה א' ואפילו שנה ב", אמר ראש המשלחת, ד"ר אלי רז, ראש המחלקה לפיזיקה והנדסה אופטית במכללת בראודה בכרמיאל ומרצה לפיזיקה בטכניון. "היו שלוש שאלות במבחן. הראשונה עסקה באפקט הול, שמדבר על כך שההתנגדות לא הולכת בצורה רציפה, אלא בקפיצות, ושיש בה חלוקה משנית. השאלה השנייה עסקה בהסבר לזוהר הצפוני. השאלה השלישית עסקה בהחזרות מרובות של אור ממשטח מקביל".

 

השקעה של 15 שעות בשבוע

המשלחת הישראלית התאמנה במשך שמונה חודשים, שבמהלכם קיבלו כל שבוע מטלה שעליהם היה לפתור, פתרו מבחנים משנים קודמות ונעזרו בבוגרי אולימפיאדות קודמות. הם השקיעו מדי שבוע כ-15 שעות בהכנה לתחרות.

 

מיטניקוב סיפר על ההתרגשות מהמעמד: "אחרי ההשקעה הגדולה אין ספק שמדובר בסיום מאוד נחמד. המבחנים היו מאוד קשים. במבחן התיאורטי נתקלתי בהתחלה בכמה קשיים והיו לי כמה עיכובים, אבל היה רגע אחד שהרגשתי 'קליק' כזה ואז הכול התחיל לזרום ולהסתדר.

 

- תמשיך ללמוד פיזיקה גם באקדמיה?

"זה תחום שמאוד מעניין אותי, זה הדבר שאני הכי אוהב לעשות, והאולימפיאדה רק העצימה לי את ההרגשה והאהבה לפיזיקה ולמדע. התחרות אפשרה לי לראות דברים בצורה שונה וללמוד יותר".

 

לדברי ד"ר רז, האולימפיאדה עם ההישגים היפים שאליהם הגיעו התלמידים הישראלים היא רק האמצעי ולא המטרה. "המטרה היא לחנך את הנוער למשיכה לכיוון של מדעים ופיזיקה כי העתיד של המדינה שלנו בזה", הוא אומר. "התלמידים האלה צריכים להפוך לגיבורי תרבות. בסופו של דבר התלמיד הממוצע לא מכיר את ההישגים של מדינת ישראל ולא יודע עד כמה הם רחבים".

 

על העובדה כי כל תלמידי המשלחת הם בנים הוסיף רז: "יש הבדל במוטיבציה בין בנות לבנים. לפעמים התחושה של תחרותיות ורצון עז להצליח קיימים פחות בקרב בנות. זה לא אומר שהן פחות מוכשרות. אנחנו גם לא חריגים בנושא הזה ביחס לעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר אלי רז
נבחרת הפיזיקה הישראלית
צילום: ד"ר אלי רז
מומלצים