שתף קטע נבחר

הלחץ החל: "לפעול דחוף אחרי בחירת נתניהו"

בכירים אירופיים לשעבר קוראים לאיחוד לאמץ גישה אגרסיבית ולהרחיב את סימון מוצרי ההתנחלויות. במכתב החריף, שנשלח לשרי החוץ של האיחוד והגיע לידי ynet, הם תקפו את נתניהו באופן אישי: "אין לו כל כוונה לפתוח במו"מ רציני"

 (צילום: אילן ארד, lowshot.com ) (צילום: אילן ארד, lowshot.com )
(צילום: אילן ארד, lowshot.com )

הממשלה החדשה עדיין לא הושבעה, אבל הלחץ הבינלאומי כבר מתחיל: על רקע הקיפאון המתמשך בתהליך המדיני מול הפלסטינים, תשלח הבוקר (יום ד') קבוצת בכירים אירופיים לשעבר מכתב הקורא לאיחוד האירופי לאמץ גישה "חדשה, רעננה ואגרסיבית" בנוגע לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. במכתב החריף, שעותק ממנו הגיע לידי ynet, כתבו הבכירים כי הם משוכנעים שאין לראש הממשלה בנימין נתניהו כוונה לפתוח במשא ומתן רציני, והציעו להרחיב את סימון מוצרי ההתנחלויות.

  

קבוצת האישים הבכירים האירופיים מורכבת מראשי ממשלות, שרי חוץ ודיפלומטים בכירים בעבר ממדינות האיחוד. במכתב הם תוקפים אישית ובאופן חריג את ראש הממשלה נתניהו, ולא רק את המדיניות הישראלית הכללית בנוגע לסכסוך עם הפלסטינים: "הבחירה מחדש בנתניהו והרכבת הקואליציה החדשה דורשות נקיטת צעדים דחופים של האיחוד האירופי, כדי לעצב מדיניות יעילה וברורה בנוגע לשאלת פלסטין".

 

 

האירופים: משוכנעים שלנתניהו אין כוונה לנהל מו"מ רציני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האירופים: משוכנעים שלנתניהו אין כוונה לנהל מו"מ רציני(צילום: EPA)

 

הבכירים שלחו את מכתבם לפדריקה מוגריני, הממונה על יחסי החוץ מטעם האיחוד האירופי ולכל שרי החוץ של מדינות האיחוד, ועותק ממנו יישלח גם למזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. על המכתב חתומים בין היתר שרי חוץ וראשי ממשלות בעבר של מדינות מרכזיות באיחוד כמו שר החוץ הספרדי לשעבר מיגל מורטינס שהיה גם שליח האו"ם למזרח התיכון, מזכ"ל נאט"ו לשעבר חאבייר סולאנה, שר החוץ הצרפתי בעבר הוברט ודרין, ראש ממשלת הולנד לשעבר אנדראס ואן אחט, ראש ממשלת אירלנד לשעבר ג'ון ברוטון, ואחרים. אמנם מדובר בגורמים שסיימו באופן רשמי את הקריירה הפוליטית שלהם, אך זוהי קבוצה בעלת השפעה על האישים הבכירים המכהנים בתפקידי מפתח במדינות האיחוד. 

 

במכתבם המשיכו וביקרו הבכירים את נתניהו באופן אישי וכתבו כי בעקבות הצהרותיו של ראש הממשלה במהלך קמפיין הבחירות באשר לסוגיה הפלסטינית, הם משוכנעים כי אין לו כל כוונה אמיתית לפתוח במשא ומתן רציני שיוביל לפתרון שתי המדינות. הם גם הביעו ספק בכך שהממשל האמריקני ינסה להוביל לסבב משא ומתן חדש. הבכירים הזהירו במכתבם כי המצב בשטח הופך למסוכן יותר ויותר וכי לטענתם, "ביטחונה של ישראל בטווח הארוך נמצא בסכנה חמורה, כמו גם המוניטין הבינלאומי שלה".

 

מעבר לאזהרות, אותם בכירים אירופיים מציעים במכתב דרכים שיובילו לשינוי המדיניות של אירופה, בעיקר כלפי ישראל, באם זו תמשיך ותנסה לשמר את הסטטוס-קוו המדיני. "אירופה צריכה להחליט על סדרי העדיפויות שלה. עליה למצוא דרך יעילה שבה ישראל תהיה מחויבת לתת דין וחשבון לכך שהיא משמרת את הכיבוש".

 

הבכירים לשעבר מציעים לשרי החוץ האירופיים הנוכחיים לתמוך פה אחד בטיוטות החלטה שיועלו באו"ם אשר יובילו לשוויון גדול יותר בין ישראל לפלסטין (שמוגדרת כמדינה באו"ם - א"ל), כשתי ישויות פוליטיות. הם ממליצים להגדיר פרק זמן שיוקדש למשא ומתן מדיני בין הצדדים, שבסופו הם אמורים להגיע להסכם על בסיס פתרון של שתי מדינות.

 

עוד ממליצים הבכירים כי על האיחוד האירופי לקחת חלק דומיננטי בהרבה בתהליך השלום, משום שלדבריהם ארצות הברית כשלה בהשגת פתרון בעשורים האחרונים כאשר ניהלה דה-פקטו את כל סבבי המשא ומתן בין הצדדים. הם מציעים שהאיחוד האירופי יבסס את מדיניותו בנוגע לתהליך השלום על בסיס יוזמת השלום הערבית.

 

בנוסף מציעים הבכירים לנקוט בצעדי ענישה אם הקיפאון יימשך, והם ממליצים לבחון כל העת את היחסים עם ישראל ועם הפלסטינים על פי מאמציהם להשיג הסכם שלום. "יחסי האיחוד האירופי עם שני הצדדים יהיו תלויים ברצון שלהם להתקדם לפתרון שתי המדינות". הבכירים מציעים במכתבם גם לגייס תמיכה של מדינות אירופה בהצטרפות פלסטינית לאמנות ולמוסדות הבינלאומיים, וכן להרחיב את סימון מוצרי ההתנחלויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ישיבת ממשלה בנימין נתניהו תיקון חוק יסוד הממשלה הגדלת מספר שרים ירושלים
צילום: EPA
מומלצים