שתף קטע נבחר

רשויות בנגב מתאחדות: "חייבים תוכנית חירום"

ראש העיר ערד וראש מועצת ירוחם הודיעו כי יצטרפו לשביתת המחאה של דימונה ביום א'. המטרה הרשמית היא למנוע פיטורים במפעלי כיל ומטאור, אך בפועל מדובר בזעקה שנוגעת לכלל התעשייה בדרום. קריאה לראש העיר באר שבע: הצטרף לשביתה. דנילוביץ': נפעל במשותף עם הממשלה החדשה

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

ראשי הרשויות בדרום מתגייסים למאבק למען עובדי כיל. בעיריית ערד ובמועצת ירוחם הודיעו כי גם הם, כמו עיריית דימונה, ישביתו את השירותים העירוניים לאות הזדהות עם העובדים שצפויים לפיטורים. דיון שהיה אמור להתקיים היום (יום ה') בוטל, וכעת ההנהלה והעובדים נמצאים במשא ומתן אינטנסיבי עד מוצאי שבת. השבתת הרשויות וההפגנה מתוכננות ליום ראשון. בבאר שבע, שם מתגוררים רוב עובדי תרכובות ברום, טרם החליטו על נקיטת צעדים. סיעת המחנה הציוני מתכננת לקיים את ישיבתה השבועית ביום ראשון עם העובדים בדימונה.

 

עובדי תרכובות ברום, כ-800 איש, שובתים כבר יותר מ-100 ימים. במפעלי ים המלח, שהצטרפו לשביתה לאחר מכן, שובתים יותר מ-90 יום. "הסוגיה הזו היא לא מקומית", אמר ראש מועצת ירוחם, מיכאל ביטון. "אחוז האבטלה בנגב, ובנגב המזרחי בפרט, הוא חמור. ביישובים היהודיים הוא פי שלושה מהממוצע הארצי ובקרב הבדואים הוא פי שישה. יש פה בעיה חמורה שנמשכת כבר שנים. זה מחייב תוכנית חירום לתעסוקה בנגב המזרחי".  

 

 

ביטון התייחס להקמת הממשלה החדשה ומקווה שהיא תמצא פתרון לבעיה: "יש עכשיו שר אוצר עם ערכים חברתיים ושר כלכלה חדש והם חייבים לעסוק בזה. ראש הממשלה אולי מרגיש שהוא ניצח בבחירות, אבל רואים כמה הכל שברירי. הזעקה הזו עלולה להתרחב לכל הנגב. האם יש למחאה חברתית כוח לשנות את המציאות? זו התחלה. אחרי הכל זו פוליטיקה ורק עוצמה פוליטית משנה באמת, אבל המחאה כעת לא יכולה להיות עניין חד פעמי. זה צריך להגיע עד ירושלים ולגרום למקבלי ההחלטות לזוז באי נוחות בכיסאותיהם".

 

משה קווס, ראש העיר בפועל של ערד: "העיר ספגה בשנתיים האחרונות גל פיטורים גדול, מגבות ערד, פלקסטרוניקס, אלביט ועוד כמה מקומות קטנים. תושבים שגרים בעיר עלולים להיפגע. כיל זה מקום תעסוקה מאוד גדול לערד ולנגב כולו. אני קורא לממשלה החדשה להרים את הכפפה ולסייע לתעסוקה, לא רק בערד, אלא לכל הנגב. בלי תעסוקה אין מה לעשות פה".

ראש העירייה ביטון עם עובדי מפעל מטאור, שנמצא בסכנת סגירה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ראש העירייה ביטון עם עובדי מפעל מטאור, שנמצא בסכנת סגירה(צילום: הרצל יוסף)

אבנר בן סניור, יו"ר ועד העובדים של תרכובות ברום: "אנחנו כבר 110 ימים בשביתה וחלק מהעובדים נאלצו למצוא עבודות זמניות. דיברנו עם הבנקים שיסייעו וייתנו הלוואות, הגענו להסדר הקפאת משכנתאות, ושולמו לעובדים דמי שביתה. הצעירים קיבלו את רוב השכר, אך לעובדים הוותיקים זה לא מספיק. לצערי, ראש עיריית באר שבע ממלא פיו מים ואנחנו מאוד מאוכזבים ממנו. זה לא סוד שלכולם קשה בלי משכורת, אבל מבחינת אורך הרוח והנחישות שלהם - העובדים אפילו יותר חזקים ממני. הם אומרים אנחנו ממשיכים עד הסוף".

 

עובד מפעל תרכובות ברום, נפתלי בן הרוש, קרא בדף הפייסבוק שלו לראש העיר רוביק דנילוביץ לעשות מעשה. כ-60 אחוז מעובדי תרכובות ברום מתגוררים בעיר. "העובדים הם מנוע הכלכלה בבאר שבע ובסביבתה. אני קורא לכם להשבית את העיר, את מערכת החינוך והעירייה, וכל מקום שיש לכם השפעה עליו. רוביק, אתה יכול לעזור אם אתה כמובן רוצה, כי בזמן האחרון נעלמת לנו משום מה". 

 

בדימונה נשקפת סכנה גם למפעל "מטאור", שבו כ-60 עובדים תושבי העיר. המפעל, שבו מייצרים רשתות לחקלאות, מצוי בקשיים כלכליים במשך תקופה ארוכה, ועלול להיסגר. בשבוע האחרון הגיע המשבר לשיא, כאשר נסגרו שערי המפעל והעובדים לא קיבלו את משכורותיהם.

הפוסט של בן הרוש. מצפה לתמיכה מדנילוביץ ()
הפוסט של בן הרוש. מצפה לתמיכה מדנילוביץ

דנילוביץ הודיע כי הוא שוחח עם שר האוצר וראש הממשלה, בין היתר גם על כיל. "מדובר בנושא חשוב שישליך על עתידו של אזור הנגב", אמר דנילוביץ'. "מיד כאשר תושבע הממשלה החדשה והשרים ייכנסו למשרדם, נפעל במשותף למצוא פתרונות מיידים".

 

מאבק העובדים הגיע גם לכנסת, שם התנהל דין ודברים בין חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני), לבין סגן השר אופיר אקוניס מהליכוד, במהלך דיון בנושא שאותו ביקשה שפיר. "נראה שהנושא שהסעיר כמעט את כל חברי הכנסת והמפלגות ימים ספורים לפני הבחירות, פתאום כבר לא כל כך מעניין את הממשלה החדשה", אמרה שפיר. "ב-8 במרס, ממש רגע לפני הבחירות, נפגשו ראשי ועדי העובדים של כיל עם ראש הממשלה, שהבטיח להם שישקול להפעיל את מניית הזהב כדי לעצור את הפיטורים האלה. ומאז – שום דבר, אף מילה. מאות עובדים יילכו הביתה. מה אנחנו מצפים שיקרה לנגב, לדרום הארץ? מהן התוכניות של הממשלה החדשה שנבחרה לתושבי הדרום?".

 

לדבריה, "דימונה, ערד וערים נוספות בדרום על סף תהום, כבר לא מדובר רק במפוטרי כיל אלא במאות עובדים שחרב הפיטורים מונפת על צווארם. איך אנחנו אמורים להסתכל לתושבי הדרום בעיניים, כשאף אחד לא מתייחס אליהם? שנזכרים בהם רק בזמן סבבי הלחימה ולא מנסים לפתור את הבעיות היומיומיות שלהם. הממשלה שעד עכשיו עסקה בסחטנות סקטוריאלית צריכה להתבייש. במקום לחלק 20 מיליון שקל לכל ח"כ לבזבוזים, היה צריך להקציב את הסכום הזה לחיזוק הדרום".

 

אקוניס ענה לשפיר: "פגשתי את ראש עיריית דימונה, בני ביטון, ואני בקשר הדוק ורציף איתו. אני בהחלט יכול להבין את עוצמת הרגשות של מאות עובדי כיל בדימונה, ערד, ירוחם ובאר שבע. אני מאמין שהמצוקה של העובדות והעובדים היא אמיתית ורצינית. אני לא מקבל את העיקרון שחברה פרטית לא יכולה שלא לקיים התייעלות.

היא יכולה, אבל צריכה בראש ובראשונה, ואת זה גם אמרתי לראש עיריית דימונה, לקיים את ההתייעלות קודם כל למי שמקבל את הקצפת, את שכר העתק שמקבלים ראשי החברה, אני מגן על העובדים יותר ממך", אמר אקוניס לשפיר. "אני חושב שראשי החברה צריכים לעשות מחשבה מחודשת איך הם רוצים להתייעל כהגדרתם".

 

בעקבות המחאה המתפתחת בערי הדרום החליט אתמול יצחק הרצוג, יו"ר האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יחד עם יו"ר הסיעה ח"כ איתן כבל, כי חברות וחברי הכנסת של המפלגה יגיעו ביום ראשון הקרוב בשעה 10:00 לקיים את ישיבת הסיעה השבועית בדימונה. במהלך הישיבה ייפגשו חברי המחנה הציוני עם נציגי התושבים והעובדים במפעלים.

 

מהמחנה הציוני נמסר: "המצוקה בדימונה, שהגיעה לגבול היכולת של התושבים, היא דוגמה להזנחה של ערים ואזרחים רבים בדרום ובצפון. העובדה שבירושלים קמה עוד ממשלת כישלון לאומי מבית היוצר של נתניהו, בזמן שזעקתם של תושבי הדרום מושתקת וזוכה להתעלמות, מבהירה לכולנו לאיזה יחס יזכו מצוקות האזרחים עד שהממשלה הצרה והחלשה הזו תסיים את דרכה".


פורסם לראשונה 13/05/2015 22:40

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הפגנת עובדים לפני הבחירות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים