שתף קטע נבחר

מחאת מנהלי התיכונים: "הנהלים למניעת הדלפות בבגרות - בלתי אפשריים לביצוע"

הצעדים שקבע משרד החינוך למניעת ההדלפות של שאלוני הבחינות נתקלים בהתנגדות נחרצת. מנהל תיכון: משרד החינוך נכשל והאחריות עלינו. מנהל עירוני ה' בת"א: "אפשר להחזיק תלמידים 45 דקות בכיתה? ובמקביל לעמוד ולצלם 600 שאלונים?". לטענתם: הנוהלים החדשים נקבעו בחופזה מבלי לתת זמן להיערך אליהם

נלחמים בהדלפות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נלחמים בהדלפות(צילום: עידו ארז)

תגובות חריפות של מנהלי תיכונים לנהלים החדשים שקבע משרד החינוך בניסיונו לעצור את תופעת הדלפת הבגרויות. בין השאר קבע המשרד שהתלמידים יוחזקו בכיתות 45 דקות, ובתי הספר ידפיסו את מאות השאלונים זמן קצר לפני תחילת הבחינה. "אני קורא לראשי משרד החינוך לעצור את הסאגה הזו, לחשוב טוב ולא לשלוף מהמותן הנחיות שמבזות ומשפילות את המנהלים", אמר אתמול (יום ד') ל-ynet מנהל עירוני ה' בתל אביב, יורם לוי. "ההנחיות שמות את התלמידים ללעג והופכות אותם לשבויים של המערכת בגלל כמה עשבים שוטים".

 

בבחינות הבגרות החל מהשבוע הבא יידרשו התלמידים להיכנס לכיתות 45 דקות לפני תחילת הבחינה ולא לצאת מהן, תוך הקפדה על מקומות הישיבה. באותו זמן יישלחו הבחינות לבתי הספר באמצעות הרשת, ונציג מוסמך יצלם את השאלונים ויעביר אותם לתלמידים הנבחנים.  

ארכיון. "הנהלים החדשים מבזים את המנהלים והתלמידים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון. "הנהלים החדשים מבזים את המנהלים והתלמידים"(צילום: מוטי קמחי)

 

בהודעת משרד החינוך הובהר כי בית הספר יצטרך להצטייד באמצעים הדרושים לצילום השאלונים ויהיה עליו לוודא שמערכות אלה עובדות היטב וכי ישנה כמות מספקת ואף עודפת לצורך שכפול שאלונים. בתי הספר יצטרכו לברר מהו קצב הצילום/שכפול של המכונות המצויות ברשותם ולהתאים את המכונות למספרי הנבחנים ולהיקף הנדרש.

 

לוי מעירוני ה' מוסיף: "אני מזועזע. לא תיארתי לעצמי שייצאו הנחיות כאלה. אני אמור להחזיק תלמיד שמגיע למבחן במשך 45 דקות בתוך הכיתה? היום התלמידים נכנסים לכיתה 7-5 דקות לפני הבחינה".

 

הוא מוחה גם על הקושי הפרוצדוראלי שבהדפסת מאות שאלונים: "אני אמור לעמוד ולצלם מבחן ל-600 תלמידים? זאת פשוט בושה וחרפה. ומה קורה אם מכונת הצילום תתקלקל? מה אז אני עושה?".

 

מנהל תיכון אחר מוסיף: "אני לא מבין למה האחריות מוטלת עלינו במקום שבו משרד החינוך נכשל. איך אני אמור לארגן מאות שאלונים ב-45 דקות בצורה ראויה? משרד החינוך אומר לנו 'אנחנו כשלנו במשימה, עכשיו תתמודדו איתה אתם'. עם כל הכבוד, אין לי בית דפוס בבית הספר. יש לי מכונת הדפסה אחת. מה הם רוצים שאני אעשה ב-45 דקות? בתיכונים גדולים זו הולכת להיות בעיה. מבחינתי זה יהיה פשוט בלתי אפשרי".

ארכיון. "איך אפשר לשכפל מאות שאלונים ב-45 דקות?" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ארכיון. "איך אפשר לשכפל מאות שאלונים ב-45 דקות?"(צילום: עידו ארז)

יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל יסודיים, מנשה לוי, מוחה על כך שמשרד החינוך לא התייעץ איתם טרם קבלת ההחלטה: "חבל מאוד שהאנשים שיודעים הכי טוב מה נכון למערכת החינוך לא מעורבים בהחלטה כה חשובה. בסופו של דבר אנחנו המנהלים צריכים ליישם את ההחלטות האלה בפועל. רק לפני שבוע פרסם משרד החינוך חוזר מנכ"ל שאוסר על המנהלים להתקרב לחדרי הבחינות, ופתאום הוא שוב סומך עלינו ומעביר לידינו את קודש הקודשים – שאלוני בחינות הבגרות - לצילום ולשכפול?".

 

לוי מציין כי הוא מבין את ההחלטה וכי יש בה פוטנציאל, אך הביצוע לדבריו חפוז ולא מקצועי: "ישנם בתי ספר שלא מחוברים לאינטרנט. מעבר לכך, לבתי הספר שמחוברים לרשת צפויים קשיים גדולים בחיבור לאתר משרד החינוך שלבטח יקרוס. בתי ספר גדולים יצטרכו לשכפל בזמן קצר אלפי דפי מבחן והם פשוט יתקשו לעשות זאת ב-45 דקות. נראה לי חפוז מדי לממש את התוכנית הזו תוך ארבעה ימים. יש להיערך לכך בצורה זהירה ויסודית.

 

"אנחנו לא נוכל ליישם את החלטת משרד החינוך. צר לנו על כך. אני קורא למשרד החינוך להקפיא את ההחלטה ולכנס בדחיפות צוות חשיבה יחד עם נציגות מנהלי בתי הספר כדי לנסות ולהתמודד עם הדלפת מבחני הבגרות. מנהלי בתי הספר פשוט זועמים. כאשר פועלים בהיסטריה ולא מתייעצים עם האנשים שמבינים באמת, מגיעים להחלטות אומללות כאלה שלא ניתנות ליישום למרות הרצון הטוב שלנו. אנחנו מבינים את הבעיה, אבל זו לא הדרך". 

 

סאלם אלקרינאוי, מנהל התיכון הרב תחומי אל נג'אח, ברהט דווקא מברך על ההחלטה: "אני מעדיף לעבוד קצת יותר ולדעת שהתלמידים שלי לא נפגעים. אצלי מערכת המחשוב היא לא מהטובות, האינטרנט נופל לפעמים, ואין לנו בבית הספר טכנולוגיה מתקדמת, אבל על אף הקושי אני חושב שזה פתרון נכון, ואני מוכן לקחת על עצמי את האחריות".

 

יו"ר מועצת התלמידים, גל יוסף: "זה נראה לנו מצב מאוד לא הגיוני. הבעיה מתחילה באנשים שמדליפים לתלמידים. אז למה אנחנו נפגעים? לשבת 45 דקות בכיתה טרם הבחינה, זה נשמע הגיוני? יש תלמידים עם הפרעות קשב וריכוז, יש בחינות מאוד ארוכות כמו ספרות, היסטוריה, מתמטיקה. אני נמצאת כרגע בדין ודברים מול המשרד ובהמשך נקבל החלטות.

 

"לא הגיוני שהמשטרה לא מרימה את הכפפה בנושא הזה. מדובר על עבריינות לכל דבר. זה הזוי שמורה או מנהל או עובד דואר שהדליף בגרות לא נתפס, נחקר או נעצר ולא נענש בשום דרך. איפה ההרתעה כאן? איך התופעה הזו תיפסק ללא ענישה ראוייה לעבריינים? אנו קוראים למדינה, למשטרה ולמערכת המשפט לעשות את כל המאמצים כדי למצות את הדין עם העבריינים שמאיימים על עתידנו".

 

תלמידי החטיבה העליונה של בית הספר הריאלי יפגינו בהפסקת הצהריים (12:15) נגד החלטת משרד החינוך. לדבריהם מדובר במדיניות שמפגינה "בינוניות וחוסר הבנה חינוכית". יו"ר מועצת התלמידים של בית הספר, רותם גנץ: "מדובר ביוזמה חובבנית ולא מקצועית מצד הנהלת משרד החינוך. במקום שההנהלה תחנך תלמידים ליושרה ולאמות מידה מוסריות, בוחר המשרד מדיניות בינונית שבה תלמידים יהיו אסירים בכיתות הלימוד, וציוד בית הספר וצוותו ישועבדו למען מראית העין של 0 העתקות".


פורסם לראשונה 13/05/2015 22:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים