שתף קטע נבחר

אובמה: "הסכם שלום נראה כרגע רחוק"

נשיא ארה"ב מביע פסימיות בנוגע למשא ומתן במזרח התיכון: "בממשלה הישראלית החדשה יש שרים שלא שותפים לעמדתי בנוגע להקמת מדינה פלסטינית". בישיבתה הראשונה של הממשלה ה-34 התחייב נתניהו לקדם הסדר "תוך עמידה על אינטרסים החיוניים לביטחון אזרחי ישראל"

הנשיא האמריקני לא אופטימי. אובמה ונתניהו בפגישה ב-2013 (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא האמריקני לא אופטימי. אובמה ונתניהו בפגישה ב-2013(צילום: AP)

 

על רקע השבעת ממשלת נתניהו הרביעית, מביע נשיא ארצות הברית פסימיות באשר לאפשרות של שלום במזרח התיכון. הנשיא ברק אובמה נשאל הלילה (ו') על הממשלה החדשה בישראל, במהלך מסיבת עיתונאים בשולי מפגש עם מנהיגי מדינות המפרץ, וציין כי פתרון שתי המדינות "הכרחי לחלוטין". אך לדבריו, הסכם שלום בין הצדדים "נראה כרגע רחוק" מהשגה - תוך שהוא מציין כי כמה מהשרים בממשלה החדשה בירושלים לא שותפים לעמדתו בדבר חיוניות פתרון שתי המדינות.

 

אובמה הדגיש כי הוא נותר בעמדתו שהדרך להסכם מחייבת הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל, דבר שלהשקפתו יבטיח בצורה הטובה ביותר את ביטחונה של ישראל לטווח הרחוק. אובמה התייחס לסוגייה במסיבת עיתונאים שהתקיימה במעון הנשיא בקמפ דייויד, שבו הושג ב-1978 הסכם השלום בין ישראל למצרים. "אני יודע שכוננה ממשלה שנמצאים בה חברים שלא בהכרח מאמינים בפתרון שתי המדינות, אבל זו ממשיכה להיות הנחת היסוד שלי", אמר הנשיא האמריקני, "ומכיוון שאנחנו נמצאים בקמפ דייויד, אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו את הקושי העצום בהשגת הסכם שלום. דבר שמחייב חזון, אומץ וברירה קשה, ואשר הסתיים בהסכם שלום בר קיימא בין מדינות שהיו אויבות מושבעות, ושיפר את מצבה של ישראל. אני חושב שאותו דבר אפשרי אם נשיג הסכם שלום בין הישראלים והפלסטינים". בשלב זה הודה אובמה כי כרגע איננו רואה הסדר מדיני באופק: "הסיכוי לכך נראה עכשיו מרוחק, אבל תמיד חשוב לזכור מה נכון ומה אפשרי".

 

אובמה בקמפ דיוויד בפסגה עם מנהיגי מדינות המפרץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה בקמפ דיוויד בפסגה עם מנהיגי מדינות המפרץ(צילום: רויטרס)

נתניהו בהשבעת הממשלה אמש בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו בהשבעת הממשלה אמש בירושלים(צילום: נועם מושקוביץ)

 

בישיבתה הראשונה של של הממשלה ה-34 הלילה הביע בנימין נתניהו מחוייבות לקדם משא ומתן עם הפלסטינים.

"אנחנו נמשיך במאמץ לקדם הסדר מדיני תוך עמידה על האינטרסים החיוניים לביטחונם של אזרחי ישראל. במקביל ואולי בסיוע לזה, אנחנו ננסה לממש את ההזדמנויות של התפתחויות אזוריות וצירי פעולה חדשים במדינות המתונות והאחראיות שמסביבנו", אמר נתניהו.

 

בשבוע שעבר, לאחר שנתניהו השיג סופית רוב להקמת ממשלה בראשותו, מסר הבית הלבן כי "הנשיא אובמה מברך את העם הישראלי, את ראש הממשלה נתניהו ואת הקואליציה לרגל הרכבת הממשלה החדשה. הנשיא אובמה מצפה לעבוד עם ראש הממשלה וממשלתו. אנחנו גם מצפים להמשך השיחות על שורה ארוכה של נושאים אזוריים, בהם דיונים בינלאומיים בנוגע למניעת נשק גרעיני מאיראן והחשיבות בפתרון שתי מדינות".

 

בפסגה בין אובמה למדינות המפרץ דנו הצדדים בהסכם המתגבש עם איראן, אך לצד זאת גם פרסמו החלטה משותפת בנוגע למשא ומתן הישראלי-פלסטיני. בהודעה נאמר כי הדרך לפתור את הסכסוך היא על ידי אימוץ יוזמת השלום הערבית מ-2002. מנהיגי מדינות המפרץ - סעודיה, איחוד הנסיכויות, קטר, עומן, כווית ובחרין - התחייבו מצידם להיות מעורבים מול הפלסטינים בקידום התהליך, והתחייבו להעביר תרומות לשיקום עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה ונתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים