שתף קטע נבחר

הקרב בא-רמאדי בפתח. המאבק בדאעש לאן?

ממשל אובמה הודה שכיבוש בירת אל-אנבאר, 110 ק"מ מבגדד, הוא "עיכוב". מומחים הגדילו וכינו אותו "ניצחון גדול". בעוד הכוחות העיראקיים מתכוננים לכבוש בחזרה את העיר, אסטרטגיית הקואליציה בהנהגת ארה"ב מוטלת בספק. בינתיים, קוצר דאעש את הפירות וזוכה לאהדת התושבים

 

 

יומיים אחרי נפילת א-רמאדי לידי ארגון "המדינה האיסלאמית", מתכוננים בעיראק לכבוש בחזרה את העיר, הרחוקה רק 110 קילומטרים צפון-מערב מהבירה בגדד. אלפי קילומטרים משם, במערב, מוטלת בספק האסטרטגיה של הממשל האמריקני במאבקה נגד דאעש, ורבים שואלים כעת האם יש תוכנית גיבוי?

 

הגישה האמריקנית הנוכחית מתמקדת בשילוב בין שיקום הצבא העיראקי, דחיפת בגדד לאיחוד עם הסונים שבמדינה, והפצצת יעדי דאעש מהאוויר (כמעט) ללא התערבויות קרקעיות של הצבא האמריקני.

לוחמי דאעש בא-רמאדי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לוחמי דאעש בא-רמאדי(צילום: EPA)
פליטים שהגיעו לבגדד מא-רמאדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים שהגיעו לבגדד מא-רמאדי(צילום: רויטרס)

חשש לחיי 25,000 עקורים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חשש לחיי 25,000 עקורים (צילום: רויטרס)

אתמול (יום ב') הכירו גורמים רשמיים בממשל אובמה כי נפילת א-רמאדי היא "עיכוב רציני". אף שהגיוני כי הקואליציה תנחל הפסדים במערכה הארוכה מול דאעש, הניצחון נראה רחוק מתמיד. השתלטות דאעש על א-רמאדי גבתה את חייהם של 500 בני אדם וגרמה לעשרות אלפים לברוח מבתיהם. היום כבר שיגרו כוחות הביטחון העיראקיים טנקים וארטילריה מסביב לא-רמאדי כדי להתעמת עם לוחמי דאעש שהשתלטו על העיר. 

 

אחרי נפילת א-רמאדי ביום ראשון האחרון, החלו להתקדם אנשי מיליציות שיעים שחברו לצבא העיראקי לעבר בסיס קרוב כדי להתכונן למתקפת הנגד על העיר, בירת מחוז אל-אנבאר. בעוד הלחץ לכיבוש מחדש של העיר גובר, הפצירו גורמי ממשלה מקומיים בתושבי א-רמאדי להצטרף למשטרה ולצבא, למהלך שהשיעים מכנים "הקרב על אל-אנבאר".

 

ניצחון דאעש - נקודת מפנה ביכולתו

המומחים ספקניים. פרופ' סטיבן בידל מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון שייעץ לפרקים למפקדי הצבא האמריקני בעיראק במהלך מלחמת 2011-2003, אמר כי אובמה ניסה להרחיק את השבטים הסוניים מדאעש לצד חיזוק הממשלה העיראקית ולגרום לכך שתתבסס על כוחות צבא בין-עדתיים. "זה לא עובד, או שאנחנו ממש לא רואים את ההתקדמות של המהלך הזה", אמר.

לוחם עיראקי תופס עמדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לוחם עיראקי תופס עמדה(צילום: AFP)

כוחות שיעיים ועיראקיים ליד א-רמאדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות שיעיים ועיראקיים ליד א-רמאדי(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המכון לחקר המלחמה, העוקב מקרוב אחר ההתפתחויות בעיראק, מסר כי א-רמאדי היא ניצחון עיקרי של דאעש בעיראק. "הרווח האסטרטגי הוא נקודת מפנה ביכולת של דאעש", נמסר מהמכון. עם זאת, עדיין קשה להגדיר באופן מלא מהי המשמעות של נפילת א-רמאדי. אולם היא בוודאות כוללת את סבלם של תושבי העיר כמו גם עיכוב בניסיון לכבוש מחדש את מוסול, מעוז דאעש שנכבש ביוני האחרון.

 

היום מסר האו"ם כי נציגיו ממהרים להגיש סיוע לכ-25 אלף בני אדם שברחו מא-רמאדי בפעם השנייה החודש לאחר השתלטות דאעש. סגן מזכ"ל האו"ם פרחאן חאק אמר כי רבים מהפליטים נוהרים לעבר בגדד. לדבריו, הוא קיבל דיווחים לא מאומתים על מיליציות שיעיות שדוחות על הסף את הפליטים. הוא הצהיר כי "אם זה אכן נכון, יהיה זה מדאיג מאוד".

 

ציוד אמריקני נותר מאחור, דאעש רוכש אהדה

לכוחות העיראקיים והשיעיים המבקשים להשתלט בחזרה על העיר מחכה התנגדות קשה. הלוחמים העיראקיים שברחו מהעיר הותירו אחריהם עשרות כלי רכב צבאיים, בהם טנקים, משוריינים וארטילריה, של הצבא האמריקני. בנוסף, סיפרו עדי ראייה כי הלוחמים הסונים של דאעש הקימו כבר עמדות הגנה והטמינו מוקשים. כחלק מחיזוק אחיזתו של הארגון הקיצוני בעיר, סיירו אנשיו בין הבתים ותרו אחר שוטרים וחיילים, שאותם ישפטו בבתי דין המבוססים על חוקי השריעה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בנוסף, החמושים שחררו כ-100 אסירים ממתקן המעצר למלחמה בטרור בעיר, ככל הנראה במהלך שנועד לזכות באהדת התושבים, המתלוננים מדי פעם על מעצרים שרירותיים.

 

סעיד חמאד אל-דוליימי (37), מורה שעדיין נמצא בעיר, סיפר: "דאעש השתמשו ברמקולים כדי להפציר באנשים שקרוביהם בכלא להגיע למסגד הקרוב שבמרכז העיר ולאסוף אותם. ראיתי גברים רצים למסגד כדי לקבל את פניהם של האסירים". סאמי עבד סאהב (37), בעל מסעדה בעיר, סיפר כי דאעש מצא 30 נשים ו-71 גברים במתקן המעצר. הם נורו ברגליהם כדי למנוע מהם לברוח כששוביהם נמלטו מהעיר.

 

עדי ראייה סיפרו כי הדגל השחור של דאעש מתנוסס כעת על המסגד, על משרדי הממשלה ועל

מוסדות נוספים בא-רמאדי. ג'אסים מוחמד, בעל חנות לבגדי נשים, אמר כי איש דאעש אמר לו שמעכשיו עליו למכור רק בגדים איסלאמיים מסורתיים. "הייתי צריך להסיר את בובות הראווה. הוא הוסיף כי אסור לי למכור תחתונים יותר", ציין.

 

דאעש הבטיח כי בקרוב יגיעו לעיר מזון, תרופות ורופאים. דוליימי ציין כי הלוחמים השתמשו במנופים כדי להרוס חומות שנבנו ברחובות ובבולדוזרים כדי לגרוף מחסומי חול שנבנו על ידי כוחות הביטחון בטרם נמלטו. "אני חושב שהם מנסים לרכוש סימפטיה בא-רמאדי ולהעניק להם רגעים קטנים של שלום וחופש", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבריחה מא-רמאדי
צילום: רויטרס
מומלצים