שתף קטע נבחר

מחסור חמור במעונות מפוקחים: רק אחד מכל ארבעה ילדים מתקבל

אחרי המחאה החברתית הצביעה ועדת טרכטנברג על מחסור חמור במעונות מפוקחים לילדים עד גיל 3. ויצו: "לעודד פתיחת מעונות במקומות עבודה"

"ישנה החרפה מתמדת בצפיפות במוסדות החינוך לילדי הגיל הרך וזאת בהיעדר תשתיות". ההרשמה למעונות היום הציבוריים נפתחה השבוע, אולם מנתוני ויצו שהגיעו לידי ynet עולה כי רק אחד מארבעה ילדים יתקבל למעונות המפוקחים שמסבסדת המדינה ומופעלים על ידי הארגון. בוויצו מזהירים כי המעונות המפוקחים לא יכולים לעמוד בביקושים.

 

כמעט ארבע שנים אחרי המחאה החברתית ודו"ח ועדת טרכטנברג, שהצביע כבר אז על המחסור החמור במעונות יום, נאלצים ההורים הצעירים בישראל להתמודד עם שוקת שבורה של היעדר מאות מעונות לילדים בני 0 עד שלוש. לפני נתוני ויצו, המעונות המפוקחים על ידי משרד הכלכלה דוחים כאמור 75% מפניות ההורים.

המחסור במעונות יום נמשך (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המחסור במעונות יום נמשך(צילום: רועי עידן)

 

בשבוע שעבר דווח כי פתיחת תהליך הרישום השנה נדחתה בשל הסכמים קואליציוניים שנחתמו בין הליכוד למפלגות החרדיות. ההסכמים כללו שינוי של סעיף שעליו החליטה הממשלה הקודמת, שקבע כי סבסוד גבוה יותר יקבלו ילדים למשפחות שבהן עובד גם האב.

 

בישיבה הראשונה של הממשלה החדשה השבוע סוכם כי יבוטל הסעיף שיוזמיו ביש עתיד קיוו להביא בעזרתו לעידוד חרדים ליציאה לעבודה. יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר אתמול (ד') בהתייחסו לנושא באולפן ynet כי "דברים זזים אחורה במקום קדימה. בשנה האחרונה חל גידול של 70% ביציאה לעבודה של גברים חרדים. הצעד הזה של הממשלה מבטל זאת, ראש הממשלה נכנע לסחטנות של ש"ס".

 

נתוני ועדת טרכטנברג הצביעו על כך שמתוך כ-470 אלף ילדים בני 0 עד 3, מטופלים 270 אלף מהם על ידי ההורים, בני משפחה אחרים או מטפלת. רק כ-100 אלף מטופלים ומתחנכים במסגרות הציבוריות שבפיקוח. ברוב המקומות בארץ הביקוש למעונות הוא יותר מכפול מההיצע. בוויצו מעריכים כי האומדן לא משקף את תמונת המציאות, שכן לא כל הביקושים מוכרים ומדווחים.

 

בניית המעונות התארכה 

יו"ר הנהלת ויצו, פרופ' רבקה לזובסקי, אמרה כי המצוקה גדולה. לדבריה, "אנחנו לא מצליחים לעמוד בביקושים. המדינה אינה נוטלת על עצמה את האחריות להוביל באופן דחוף רפורמה מקיפה שתביא להסדרת ענף החינוך בגיל הרך, הכוללת בנייתם של עוד מאות מעונות לילדים בגילאי לידה עד שלוש, העמקת סבסוד להורים וטיפוח מקצועי של המטפלות במעונות".

 

תקציב האגף למעונות היום במשרד הכלכלה גדל אמנם בשנים האחרונות פי שלושה, אך בפועל בניית המעונות התארכה מאוד. ועדת טרכטנברג אף המליצה כי המדינה חייבת להקים בדחיפות מעונות שיספיקו ל-30 אלף ילדים, אך בוויצו אומרים כי בפועל מדובר בהמלצה שנראית כלא ישימה.

 

פרופ' לזובסקי הוסיפה כי הבטחת הקצאת שטחים לבניית מעונות כחלק מתכנונה של כל שכונה חדשה חייבת להיות ברורה מאליה, "כמו שמקימים באופן אוטומטי גנים לילדי שלוש ומעלה. בנוסף, על המדינה לעודד פתיחה של מעונות במקומות העבודה, לתמרץ תורמים וארגונים שבונים ממשאביהם, וכן להעמיק את מעגל השותפים המחויבים לבניית מעונות כמו מפעל הפיס, המרכז לשלטון מקומי ועוד".

 

בוויצו מדווחים עוד כי הביקושים הגוברים והיעדר מדיניות ממשית בתחום גורמים גם להאמרת שכר לימוד במסגרות הפרטיות. הורים מתבקשים לשלם סכומים שנעים בין 3,000 ל-4,000 שקל לילד. החינוך לגיל הרך יכול להגיע להוצאה משפחתית כוללת של עשרות אלפי שקלים בשנה.

 

תגובת משרד הכלכלה: "משרד הכלכלה הקצה מאז שנת 2012 ועד היום כ-800 מיליון שקלים לטובת בינוי מעונות יום (מתוך תקציב של 1.2 מיליארד שקלים), מהם נבנו עד כה כ-40 מעונות חדשים. בעקבות שיפור הנוהל לפני כחצי שנה, בשיתוף עם משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי, אנו צופים כי בשנים הקרובות נראה שינוי משמעותי בהיצע. לשנת הלימודים הנוכחית נרשמו כ-100,000 פעוטות למעונות היום המפוקחים, כ-7,600 מהם נדחו, והיתר, כ-93 אלף פעוטות, התקבלו.

 

"באשר למבחני הסבסוד, נדגיש כי הם אינם נוגעים לתהליך הקבלה למעונות. משרד הכלכלה פועל לשילוב מגוון אוכלוסיות בשוק העבודה ובהן המגזר החרדי, בכלים מגוונים ורבים, בהם מרכזי הכוון תעסוקתיים, סיוע בלימודי הכשרה, סיוע למעסיקים בקליטת עובדים ומגוון כלים נוספים, בהם גם סבסוד מעונות היום. שילוב הגברים החרדים במעגל התעסוקה נובע משילוב נכון ומקיף במגוון הכלים שהוזכרו לעיל ויופעלו גם בשנים הקרובות, ולא מסבסוד מעונות היום המהווה כלי אחד בלבד מני רבים". 


פורסם לראשונה 20/05/2015 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים