שתף קטע נבחר

חדשות הספרות: וולבק שוב על המדף שלכם

החדש של מישל וולבק מתפרסם בעברית לכבוד שבוע הספר, הסופר ההונגרי לאסלו קרסנהוראקי זכה בפרס הבוקר הבינלאומי, ופרויקט חדש מעודד את הציבור לתרום ספרים ישנים

אז מה היה לנו השבוע

הסופר ההונגרי לאסלו קרסנהוראקי זכה בפרס מאן בוקר הבינלאומי לשנת 2015. קרסנהוראקי זכה בפרס עבור מכלול יצירתו (בעברית ראה אור ספרו "מלחמה ומלחמה" בהוצאת "בבל"). מרינה וורנר, יו"ר וועדת הפרס, השוותה את קרסנהוראקי לפרנץ קפקא וסמואל בקט, והוסיפה כי מדובר ב"סופר בעל מנעד קולי רחב שלוכד את המרקם של ימינו בסצנות מפחידות, משונות, קומיות להחריד ויפהפיות". הפרס, העומד על סך 60 אלף יורו, הוענק בעבר לאיסמעיל קדרה, פיליפ רות, אליס מונרו, ועוד.

 

כתב עת חדש שייקרא "פטל", ביוזמתן ועריכתן של אביבית משמרי ומירי שחם, עתיד להציג טקסטים של פרוזה וממוארים בנושאים מתחלפים. הגיליון הראשון של כתב העת - שנמצא עכשיו בפרויקט מימון המוני כדי לגייס את הסכום לפרסומו, ויימכר רק שם ובמכירה מוקדמת - יוקדש לנושא "זיכרונות ילדות מתל אביב", ויביא חוויות ילדות בעיר הגדולה, של מי שגדלו בה או הגיעו אליה לביקור. בין הכותבות והכותבים בגיליון: עטרה אופק, לאה איני, שולמית אפפל, מרית בן ישראל, יונתן ברג, שהם סמיט, נאוה סמל, נעם פרתום, דקלה קידר ודורית שילה.

 

העורכת אביבית משמרי ספרה כי "המיזם נולד מתוך רצון שלנו לאגד טקסטים משובחים שנכתבו בנימה אישית מאוד. פנינו לכותבים וכותבות שאנחנו מעריכות - אבל בעיקר לכאלה שרצינו לעבוד אתם. ביקשנו, בפשטות, לקבל מהם סיפור ילדות שעדיין לא סופר".

 

הוצאת הספרים מודן חוזרת למכור את ספריה ברשת סטימצקי, זאת לאחר נתק של כחצי שנה בין הרשת לבין ההוצאה. הוצאת מודן מורכבת ממספר הוצאות וביניהן הוצאת חרגול, הוצאת אריה ניר, הוצאת אוקיינוס והוצאת משרד הבטחון.

דליה רביקוביץ'. שיריה ידוברו בפסטיבל מטולה ובסרט דוקומנטרי (צילום:  יעל רוזן) (צילום:  יעל רוזן)
דליה רביקוביץ'. שיריה ידוברו בפסטיבל מטולה ובסרט דוקומנטרי(צילום: יעל רוזן)
 

לקראת שבוע הספר ולרגל חודש הקריאה, פרויקט חברתי חדש מעודד את הציבור לתרום ספרי ילדים ישנים לילדים חדשים, ולקחת ספרים אחרים, וכל זה ללא תמורה. "לכל גיל יש את הספרים שלו", מסבירה מילי עשור, מבעלי Housein, יוזמת הפרויקט.

 

"ילדים גדלים ועוברים משירים נחמדים לסיפורי הרפתקאות מהר משניתן לתאר. כהורים גם אנחנו מילאנו את הבית בספרים מתוך רצון לעודד את הילדים לקרוא, אבל בשלב מסוים הבנו שנדרש סינון של הספרייה הביתית. לכן החלטנו להעניק בסיס לפעילות רחבה שתחבר בין הורים וילדים מכל הגילים וכך למעשה תעודד את תרבות הקריאה, לצד קיום ערכים שאנו דוגלים בהם כל השנה כמו מחזור וחשיבה אקולוגית". בשבועיים הקרובים ייערך איסוף הספרים והחל מתחילת שבוע הספר (3.6), תינתן אפשרות להחלפה חופשית וללקיחת ספרים ללא עלות. הפרויקט מתקיים בכל סניפי "האוס אין" ברחבי הארץ. למידע נוסף: 09-9510879

 

אחד הספרים המסקרנים שרואים אור לקראת שבוע הספר הוא הרומן השישי של מישל וולבק, "כניעה", בתרגום של עמית רוטברד (הוצאת "בבל"). הספר ראה אור בצרפת ב-7 בינואר השנה, היום שבו נערך הפיגוע במערכת "שארלי הבדו" ובסופרמרקט כשר בפאתי פריז. בגיליון של העיתון באותו שבוע הופיעה על השער קריקטורה של וולבק בדמות מגיד עתידות, שבה הוא מתייחס להשתלטות של גורמים אסלאמיים קיצוניים על צרפת - הנושא של ספרו החדש.

 

ה"גארדיאן" הבריטי דיווח שבעוד שספרים רבים שהוצגו במסגרת יריד הספרים בטהרן עברו צנזורה לפני שפורסמו, מתקיימת במקביל סצנה ערה מאוד באינטרנט, והספרות הדיגיטלית הופכת לפופולארית יותר ויותר באיראן, בין השאר משום שהיא זולה יותר, וכיוון שהיא חופשית מצנזורה, כותבים רבים פונים ישירות לפרסום מקוון של יצירותיהם. בתגובה, הטלוויזיה האיראנית מסמנת את הספרים הדיגיטליים כ"איום חדש שיש להתייחס אליו ברצינות רבה".

 

אסטריד לינגרן (מחברת "בילבי") נחשבת לאחת מסופרות הילדים החשובות ביותר אי פעם. עתה רואה אור יומן שכתבה במהלך

מלחמת העולם השנייה, בין השנים 1939-1945. היומן, שכולל 17 חלקים, מתפרסם בהוצאה מהודרת הכוללת גם תמונות של משפחת לינדגרן מתקופה זו.

 

ספר הילדים "זוזי שמש" שכתבה דפנה בן צבי ואיירה עפרה עמית (הוצאת "הקיבוץ המאוחד") זכה אשתקד בפרס דבורה עומר לספרות ילדים, ועתה הוא מתורגם לערבית, ומתווסף למספר הולך וגדל של ספרי ילדים הכתובים בעברית שמתורגמים לערבית עבור ילדי הגן ובתי הספר הערביים בישראל.

 

אירועים קרובים

פסטיבל המשוררים במטולה יתקיים זו השנה ה-18 במטולה בחג השבועות בין התאריכים 24-22 במאי, ללא תשלום. השנה נושא הפסטיבל את הכותרת "כישופים" כשם שירה של דליה רביקוביץ שהלכה לעולמה לפני עשור. בין האירועים המרכזיים: שיחה בין ניסים קלדרון ואורי הולנדר על שירתה של רביקוביץ ומשוררים אחרים; מופע מוזיקלי של יאיר דלאל המפגיש טקסטים יהודיים קדומים עם שירה עברית עכשווית, ואירוע בהנחייתו של בני ציפר הבוחן את ייצוגן בשירה העברית של קבוצות שונות בחברה הישראלית. ועוד בנושא רביקוביץ', סרט דוקומנטרי חדש בשם "בובה ממוכנת" שהוקרן בפסטיבל דוקאביב עוסק בחייה האיישים של המשוררת ובשירתה. הסרט שביימה רות ולק והפיקו לירן עצמור ויעל פרלוב, יוקרן ב-2 ביוני בערוץ הראשון.

 

ביום ג', 28.5, תיערך שיחה בין המשורר ארז ביטון, חתן פרס ישראל, לבין המשוררת הצעירה עדי קיסר. השניים יעסקו בשיחתם בפואטיקה מזרחית - אז והיום. את האירוע תנחה שהרה בלאו. בשעה 20:00. משכנות שאננים, ירושלים. הכניסה חופשית לנרשמים מראש.

 

ביום ג', 2.6, ייערך יום עיון שיוקדש ליצירתו של המשורר והסופר מירון ח. איזקסון לרגל חגיגות 40 שנות יצירה ופרסום ספר שירה חדש, "מעבר" (הוצאת "הקיבוץ המאוחד"). באירוע ישתתפו: א.ב. יהושע, חיים באר, אהרן אפלפלד, פרופסור דן מירון, פרופסור עוזי שביט, פרופסור רפי וייכרט, ואחרים, שידונו ביצירתו של איזקסון מהיבטים שונים. בין השעות 8:30-18:00. אולם בק, אוניברסיטת בר אילן. הכניסה חופשית.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מישל וולבק. ספר חדש ומלווה בשערוריות
לאתר ההטבות
מומלצים