שתף קטע נבחר

ארה"ב לוחצת על ישראל בשיחות על מזרח תיכון נקי מגרעין

עוזר המזכיר לביטחון לאומי ולאי הפצת נשק גרעיני הגיע לישראל ונפגש, בין היתר, עם המשנה למנכ"ל משרד החוץ עד השעות הקטנות של הלילה. ברקע: דיוני הוועידה לבחינה מחודשת של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני וניסיון של ראשיה לגבש טיוטה עד מחר. משרד החוץ: הנושא רגיש מאוד

הכור בדימונה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הכור בדימונה(צילום: גטי אימג'בנק)

ארצות הברית שלחה השבוע גורם בכיר לישראל במטרה להפעיל לחץ לדון על מזרח תיכון מפורז מנשק גרעיני - נושא מרכזי בוועידה לבחינה מחודשת של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני שנערכת מדי חמש שנים ותסתיים מחר.

 

מחלקת המדינה אישרה כי תומאס קאנטרימן, עוזר המזכיר לביטחון לאומי ולאי הפצת נשק, הגיע לישראל כדי לשוחח על הנושא. במשרד החוץ בירושלים סירבו להגיב על הביקור של קאונטרימאן ואמרו לסוכנות הידיעות AP כי מדובר בנושא "רגיש מאוד". ל-ynet נודע כי מי שנפגש עם הבכיר האמריקני היה, בין היתר, המשנה למנכ"ל משרד החוץ ג'רמי יששכרוף וכי והשיחות בנושא נמשכו עד שעה 3:00 לפנות בוקר.

 

כבר כמה שנים מתבצעים נסיונות לכנס ועידה בינלאומית לכינון אזור חופשי מנשק גרעיני במזרח התיכון. ישראל תומכת בכינון ועידה כזו מחשש שביטולה יספק עילה לערעור משטר האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני בעולם (NPT) ויכרסם בחזון נשיא ארה"ב ברק אובמה לעולם ללא גרעין צבאי.

 

אובמה ונתניהו. חזון של עולם ללא גרעין צבאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ונתניהו. חזון של עולם ללא גרעין צבאי(צילום: רויטרס)
 

ההחלטה לערוך את הוועידה - למרות התנגדות ישראל והבטחה אמריקנית להתחשב בה - נכללה במסמך המסכם של ועידת הסקר החמש שנתית של ה-NPT שנערכה בניו יורק במאי 2010. כעת הנושא, כאמור, שוב עלה בוועידת הסקר שאמורה להינעל מחר.

 

פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני הוא נקודת הסכמה נדירה בין ארה"ב ורוסיה. לפני שלוש שנים אמורה הייתה להיערך ועידה בנושא, אך היא נדחתה, ומוסקבה הציעה כי השיחות, בהובלת האו"ם, ייערכו לא מאוחר ממרס 2016. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר מוקדם יותר החודש כי פירוז האזור היא מטרה שאפתנית שכרוכה באתגרים.

 

טאוס פרוחי מאלג'יריה, נשיאת ועידת הסקר, קראה היום למדינות לסגור את הפערים הרחבים שקיימים ביניהם בנושאים של פירוק מנשק ואי העשרה. "אין לי משהו מהותי לחלוק איתכם, וזאת הבעיה", אמרה. "בבקשה, אני זקוקה לעזרתכם". פרוחי הציבה דד-ליין עד הערב כדי לגבש טיוטה שניתן יהיה להעביר מחר למדינות. ישראל לא חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, אך הפתיעה והופיע השנה לכנס כמשקיפה.

 

בחודש אפריל אמר בכיר ישראלי לרויטרס כי ישראל תהיה משקיפה מתוך תקווה לטפח את הדיאלוג עם מדינות ערב. "אנחנו חושבים שזה הזמן שבו כל המדינות המתונות צריכות לשבת ולדבר על הבעיות שהן מתמודדות מולן באזור", אמר הבכיר שהוסיף כי הוועידה היא הזדמנות לבסס את ההתנגדות שאיראן חולקת עם כמה ממדינות ערב להסכם הגרעין בין שש המעצמות לאיראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החוץ האמריקאי
קאונטרימאן. הגיע ארצה
צילום: משרד החוץ האמריקאי
מומלצים