שתף קטע נבחר

רוסיה בין הדוּז לבוז

תחרות האירוויזיון בווינה הייתה מפגן מרשים של מוזיקה, חופש וגאווה, אבל הקהל לא נותר אדיש מול הנציגות הרוסית, ששילמה על החקיקה ההומופובית של פוטין. זה כלל קריאות בוז. כשהמנחה הרוסי התבדח והעניק 12 נקודות של רוסיה לרוסיה לא היה מי שיצחק. להתראות בשבדיה בשנה הבאה

 

גם הגשם הכבד ששטף את וינה בשבת לא מנע משי, מעריץ אירוויזיונים ותיק, להגיע בשעות הצהריים עטוף בדגל ישראל לכיכר בית העירייה, ה-"Rathaus" כשדמעות של התרגשות בעיניו לקראת אירוויזיון 2015. "זה כבר לא משנה אם אתה צופה באירוויזיון באולם, בבתים של חברים או כאן בהקרנה הפתוחה על מסכי הענק", הוא אומר. "העיר כולה בטירוף מוחלט, אי אפשר לחמוק מהאווירה המשכרת הזו של מוזיקה ואינסוף צבעים".

 

ואכן, וינה כולה נצבעה בשבוע האחרון, אבל לא רק בכחול ולבן אלא בכל צבעי הקשת. האירוויזיון הוא משכבר הימים חגיגה בינלאומית של דגלים. ולצד שי נמצאים בכיכר מאות מעריצים אחרים ממדינות רבות אחרות מנופפים בדגלי מדינותיהם או נעטפים בהם, ואחרים נושאים את דגל הגאווה במפגן הגייז הגדול של היבשת שהתעצם עוד יותר השנה. בבירת אוסטריה השכילו למנף את העניין, לצבוע את העיר כולה בצבעי הקשת ואת רמזורי הולכי הרגל בדמויות של זוגות חד מינים, נשים וגברים.

 

אבל על החגיגה הגאה העצומה הזו, שמושכת אליה עשרות אלפי תיירים לכל עיר שמארחת את האירוויזיון, מעיב ענן שחור ממזרח. מ-1994 משתתפת בתחרות רוסיה בצורתה הנוכחית, ובשנים האחרונות - תחת שרביטו של הנשיא ולדימיר פוטין - צועדת המדינה לאט ומאוד לא בזהירות אחורה אל התכנסות והיבדלות ממשפחת העמים, כשבלבה הומופוביה מופגנת וחקיקה הומופובית שמעגנת אי-שוויון ופגיעה קשה בזכויות הקהילה הלהט"בית. ההיפך הגמור מחגיגות הפתיחות, מסרי קבלת השונה ולמעשה כל מה שתחרות האירוויזיון מנסה לשדר.

מעבירה את הלפיד: קונצ'יטה וורסט עם זוכה השנה, מונס זלמרלוף (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבירה את הלפיד: קונצ'יטה וורסט עם זוכה השנה, מונס זלמרלוף(צילום: AP)

מנחות האירוויזיון בווינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנחות האירוויזיון בווינה(צילום: AFP)

קבלת פנים למונס זלמרלוף עם חזרתו לשבדיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קבלת פנים למונס זלמרלוף עם חזרתו לשבדיה(צילום: EPA)

Il Volo, נציגי איטליה לאירוויזיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
Il Volo, נציגי איטליה לאירוויזיון(צילום: EPA)

 


חגיגה להט"בית בווינה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חגיגה להט"בית בווינה(צילום: gettyimages)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הנציגה הרוסית, פולינה גגרינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנציגה הרוסית, פולינה גגרינה(צילום: EPA)

בתווך, בין מה שמזכיר את ימי הפטיש והמגל לבין דגל הגאווה, נמצאים הגייז הרוסים מעריצי האירוויזיון, שרבים מהם הגיעו לקחת חלק בימים המשמחים של אוסטריה. אותם לא תמצאו מסתובבים ברחובות העיר עם דגל רוסיה על הכתפיים. באולם התחרות עצמו הם יעדיפו ללחוש כדי שהאחרים לא ישמעו את המבטא שלהם, משל היו הם פוטין בעצמם. הם לא אלה שקפצו בשורות הראשונות מול הבמה באצטדיון האוסטרי. הקהילה הגאה ששואפת דרך קבע לשוויון ולהרחבת זכויותיה, יצרה כאן למעשה תופעה ייחודית, עצובה ונדירה של הכנסה לארון, ואפילו אפליה על רקע מוצא ופוליטיקה. כן, כלפי חברי הקהילה עצמם.

 

בונים גשרים?

הסימן המובהק לכך ניתן בזמן שידור התחרות. בשנים האחרונות, מאז גל החקיקה האנטי-הומוסקסואלית, בכל פעם שאחת המדינות מעניקה לרוסיה ניקוד גבוה (8, 10 או 12 נקודות) הקהל הגיב בשאגות "בוז" מחרישות אוזניים, שנשמעות לפעמים אפילו אלימות. המצב הביא את מארגני האירוויזיון לנסות להשתיק את הקריאות באמצעים טכנולוגיים - ניסיונות שלא צלחו כפי שניתן היה להבחין. גם כשהמנחה הרוסי במוסקבה התבדח והעניק 12 נקודות של רוסיה... לרוסיה לא היה כמעט מי שיצחק באולם בווינה.

  
 
גם הרשת הגיבה לאירוויזיון:
 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)
גם ביציעים נרשמו כמה תקריות - אמנם לא אלימות - אך בעייתיות מאוד מילולית, בין עיתונאים ספרדים וישראלים לעיתונאים רוסים שחשו מאוימים מאותן קריאות ומחו עליהן. בתגובה נענו הנציגים הרוסים שהם פשוט לא יכולים לארח את התחרות וש"אם אנחנו וחברינו לא יכולים להתנשק במדינה שלכם בחופשיות, אתם לא ראויים לזכייה".

 

על הבמה וב"גרין רום" (אזור המשלחות), ניסו מנחות התחרות להרגיע את האווירה. באמירה חריגה ביותר, ובטקסט שאין כל ספק כי נכתב מראש, אמרה אחת מהן בזמן ניקוד התוצאות ובין קריאות הבוז: "המוטו שלנו בתחרות השנה הוא 'Building Bridges' (בונים גשרים), אז אל תשכחו שהמוזיקה היא מה שחשוב הערב ולא פוליטיקה".

 

גם מנחת הגרין רום, זוכת השנה שעברה קונצ'יטה וורסט, הג'נדרקווירית האוסטרית, ניסתה להציל את כבודה האבוד של רוסיה כשראיינה בין הדיווחים מנקודות השידור את פאולינה גגרינה, הזמרת שייצגה את רוסיה השנה עם השיר "מיליון קולות". גגרינה הובילה למשך זמן קצר את טבלת הניקוד בתחילת הערב, עד ששבדיה כבשה את הקהל ואת המקום הראשון.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הזמרת הסרבית בוז'נה סטמנוב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הזמרת הסרבית בוז'נה סטמנוב(צילום: EPA)

גם עבור הזוכה באירוויזיון השנה לא הכול היה ורוד ביחס לקהילה הגאה. בשנה שעברה עורר הדים כאשר אמר בתוכנית בישול שבדית כי "זה לא טבעי שגבר ירצה לשכב עם גבר אחר" כפי שנהוג בין גבר לאישה. זלמרלוף הבהיר את דבריו אחר כך, ואמר כי "אני מאמין שהרוב הגדול יודע שאני מכבד את כל צורות האהבה".

 

הוא אף השתתף במצעד הגאווה בשטוקהולם והנחה ערב חגיגי של המגזין הגאה QX שהעניק לו כבר ארבעה עמודי שער. ב"גרדיאן" הבריטי מציינים כי עורך המגזין רוני לארסון התייצב לצד זלמרלוף, וטען שבסך הכול התכוון לומר שסקס בין בני אותו מין פחות נפוץ מסקס הטרוסקסואלי: "הוא אוהב את מעריציו הגאים, את חבריו הגאים והוא לחלוטין עומד לצדנו. הוא רוצה שהקהילה הגאה תבין שהוא כל כך מצטער על המילים שבהן השתמש".

 

ונקודה חשובה נוספת: אף שיש מי שמנסים לצייר את האירוויזיון כתחרות ארכאית חבוטה, המספרים אומרים אחרת ומאות מיליונים, לא פחות, צופים בה מדי שנה ברחבי העולם. רבים מהם גם מסמסים לטובת רוסיה, ואם לא ניקח בחשבון את ההצבעות האזוריות שעליהן כבר דובר רבות בעבר, ייתכן שהקהל עדיין אוהב את מה שהוא מקבל משם, ולא מושפע מהקונפליקט הפוליטי שכל כך משמעותי לקהילה הגאה. 

 

המצב הפך למורכב יותר בשנה שעברה כאשר נשמעו התבטאויות של הכנסייה הרוסית בגנות הזוכה אשתקד קונצ'יטה וורסט. הפטריארך של הכנסייה הרוסית-אורתודוכסית אמר ש"כל הזמרות עם הזקנים דוחות עבור נשמתנו ועבור תרבותנו". ולדימיר לגולידה, דובר של הכנסייה הרוסית, אמר בשעתו כי הבחירה בקונצ'יטה שיקפה "דחייה של הזהות הנוצרית בתרבות האירופית". 

  

הנשיא פוטין אמר לא אחת שהוא רוצה להביא אליו הביתה שוב את האירוויזיון. מאות מיליוני צופים בשואו הגדול של אירופה לא הולכים ברגל, ויש להניח שהוא לא אהב את הרעיון של מקום שני. לא מן הנמנע שרוסיה שילמה מחיר בהצבעה על הקמפיין שהיא מנהלת נגד הקהילה הגאה. אותה קהילה שאימצה לחיקה את התחרות. עבור הקהילה הגאה הניצחון על רוסיה מתוק במיוחד שכן התחרות תתקיים בשנה הבאה בשבדיה, מדינה שחרתה על דגלה את זכויות הפרט ואת השוויון המגדרי.

 

בהכנת הידיעה השתתפה דניאלה רגב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נציגת רוסיה פולינה גגרינה וקונצ'יטה וורסט
צילום: EPA
צילום: באדיבות רשות השידור
נדב גדג' באירוויזיון 2015
צילום: באדיבות רשות השידור
מומלצים