שתף קטע נבחר

רומנטיקה יהודית נוסח לונדון

שמלות כלה עתיקות, תמונות בשחור-לבן, קטעי הסרטה נדירים ו"סיפורי שדכנות" היסטוריים: תערוכה מרהיבה במוזיאון היהודי בלונדון מתעדת את תולדות הקהילה היהודית בעיר בשנות ההגירה הגדולות במאות ה-19-20, על קשיי ההגירה, המשבר הכלכלי וההתנגשות בין מזרח למערב אירופה

הכלה סיליה ספנסר, שנת 1930 (צילום: The Jewish Museum London ) (צילום: The Jewish Museum London )
הכלה סיליה ספנסר, שנת 1930(צילום: The Jewish Museum London )

 

אם יש לכם שבוע בבירת אנגליה, אולי תספיקו את התערוכה הרומנטית של לונדון - "בעושר ובעוני", המתעדת את שמחת הכלולות בקהילה היהודית הבריטית בשתי המאות שחלפו, אבל למעשה מתעדת הרבה יותר מזה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

דרך הינומות ושמלות, וגם פריטים כגון "פנקס השדכנים", מספרת התערוכה המוצגת במוזיאון היהודי בלונדון, את סיפורה של הקהילה היהודית שהשתקעה בבריטניה באותן השנים.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

על פי הערכות המוזיאון, לא פחות מ-150 אלף יהודים היגרו למדינה בין השנים 1880 ל-1914. רובם הגיעו בחוסר כל. התערוכה מנציחה, בין היתר, כיצד על אף העוני וקשיי ההגירה, נחגג מוסד הנישואין היהודי ברוב פאר עד כמה שהשיגה ידן של המשפחות. אלו חסכו לעיתים שנים רבות לטובת מימון האירוע, לכשיבוא.

 

1945, מרים סלומונס הבריטית נישאת לחייל האמריקאי אל פרידמן שנלחם בנאצים (צילום: The Jewish Museum London ) (צילום: The Jewish Museum London )
1945, מרים סלומונס הבריטית נישאת לחייל האמריקאי אל פרידמן שנלחם בנאצים(צילום: The Jewish Museum London )

 

שלל תמונות של כלות יהודיות-לונדוניות בשחור-לבן, מנציחות את אופנת סוף המאה ה-19 והמאה ה-20. גם הזמנות, חפצי אמנות ויודאיקה; כתובה עתיקה וקטעי הסרטה נדירים, ו"סיפורי שדכנות" היסטוריים של זוגות יהודים בריטים.

 

רוקמות התחרה היהודיות

אף שזכתה לכינוי "התערוכה הרומנטית", חושפים המוצגים את מאבקה של הקהילה היהודית בקשיים הכלכליים, ואת החלומות והתקוות שאימצו, ואת קו התפר שבין המסורות היהודיות הקלאסיות - לעולם המערבי המודרני שאליו היגרו.

 

הצלם בוריס בנט צילם כשלושים זוגות יהודיים מדי יום ראשון בלונדון. אחת מהן הייתה רוני וייסמן (צילום: The Jewish Museum London ) (צילום: The Jewish Museum London )
הצלם בוריס בנט צילם כשלושים זוגות יהודיים מדי יום ראשון בלונדון. אחת מהן הייתה רוני וייסמן(צילום: The Jewish Museum London )

 

אחת משמלות הכלה שמככבות בתערוכה, נתפרה בשנת 1905 לשרה לוי, שנישאה לסנדלר יהודי, מהגר מפולין, בבית הכנסת "ניו רוד" שבלונדון. שמלה אחרת, משנת 1925, מרהיבה בשזירת החרוזים המעטרת אותה, לצד גדילים ברוח אופנת התקופה, ונלבשה על ידי קלדנית, אף היא בת למשפחת מהגרים.

 

"מצאתי את הכלה היפה ביותר באיסט אנד", מצוטט אחד מחתני התקופה. "זו הייתה אהבה ממבט ראשון. נישאנו ב-29 למאי, 1926 - וגרנו בדירה נחמדה בבריקסטון".

 

שמלתה של כלה יהודייה משנת 1930, תקופת השפל הכלכלי העולמי שלא פסח על אנגליה, נתפרה ביד על ידי הכלה עצמה, ומשקפת לדברי מארגני התערוכה את רוח הצנע של אותן השנים. אסתר גולדשטיין מתארת את החלטתו של אביה לערוך אירוע מפואר, למרות המצב: "על אף שאבא היה על סף פשיטת רגל, הייתה חייבת להיות חתונה מרהיבה לחגיגת נישואיה של ביתו הבכורה, שנישאה לתוך משפחה מכובדת".

 

פנקס שדכנות משנות ה- 40

אחד המוצגים המעניינים בתערוכה, הוא "פנקס שדכנות" של שדכן הקהילה היהודית משנות ה-40 של המאה הקודמת, ובו תיאורים וסיפורים של הזוגות המשודכים, ותכתובות בין השדכן ללקוחותיו.

 

הזוג סימנוס. על אף המצב הכלכלי הקשה - נחוגו החתונות ברוב פאר (צילום: The Jewish Museum London ) (צילום: The Jewish Museum London )
הזוג סימנוס. על אף המצב הכלכלי הקשה - נחוגו החתונות ברוב פאר(צילום: The Jewish Museum London )

 

תמונותיהם של הכלות והזוגות בתערוכה, הן בחלקן מתוך האוסף של הצלם היהודי בוריס בנט, שהיה הצלם האופנתי החביב על הזוגות הצעירים בקהילה היהודית של שנות השלושים. בדברי ההסבר לגלריית התמונות צוין, בין היתר, כי ביום ראשון - יום החתונות המסורתי של הקהילה היהודית הלונדונית - צילם בנט כ-30 זוגות בממוצע.

 

מנכ"לית המוזיאון היהודי בלונדון, אביגיל מוריס, אומרת כי התערוכה חושפת פריטים רבים מהאוסף החבוי של המוזיאון, ומציינת כי "חשיפת הסיפורים שמאחורי האוסף הנפלא הייתה תהליך מרתק".

 

לדבריה, "כל פריט ופריט מעניקים לנו תובנות, מסורות נורמות תרבותיות ושאיפות חברתיות, אשר שיקפו את הלך החיים של הקהילה היהודית באותן שנים קריטיות". היא מציינת כי התמונה העולה מתוך התערוכה, משקפת את המאמצים הרבים והחשיבות שהעניקו הזוגות היהודים הרומנטיים של לונדון לחגיגת הכלולות - על אף הקשיים הכלכליים.

 

מרהיב: הזמנה לחתונה משנת 1888 (צילום: The Jewish Museum London ) (צילום: The Jewish Museum London )
מרהיב: הזמנה לחתונה משנת 1888(צילום: The Jewish Museum London )

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: The Jewish Museum London
שנות ההגירה היהודית הגדולה לאנגליה
צילום: The Jewish Museum London
צילום: The Jewish Museum London
חסכו לאירוע מרגע שנולדה הילדה
צילום: The Jewish Museum London
מומלצים