שתף קטע נבחר

לא רק מעשנים: גם אופים ומדענים בסכנה

יש מקצועות שבהם לא חייבים לעשן כדי להיות חשופים לנזקי מחלות ריאה. אסטמה תעסוקתית, סיליקוזיס ואפילו סרטן ריאות - לפניכם מיפוי של מחלות הריאה התעסוקתיות הנפוצות - והעובדים שנמצאים בסיכון

היום הבינלאומי נגד עישון מצוין אתמול (א') ברחבי העולם - אבל יש מקצועות שבהם לא חייבים לעשן כדי להיות חשופים לנזקי מחלות ריאה. לפניכם מיפוי של מחלות הריאה התעסוקתיות הנפוצות.

 

 

אסטמה תעסוקתית - הנפוצה ביותר

המחלה הנפוצה ביותר בין מחלות הריאה התעסוקתיות, המאפיינת בעיקר עובדים במעבדות מחקר, ייצור תרופות, מהנדסי מזון, אופים, עובדים בתעשיית הטקסטיל, נגרים, תעשיית דבק ומכרות פחם.

 

המחלה נגרמת משאיפת חומרים מגרים במקום העבודה ומובילה לתהליך דלקתי בדרכי הנשימה, לתחושת קוצר נשימה, שיעול וליחה. הסימפטומים מופיעים לרוב בסמוך לחשיפה לגורם וחולפים עם הפסקת החשיפה, אולם חשיפה ממושכת מאד עלולה להוביל לנזק בלתי הפיך.

 

המחלה הפיכה אם מאובחנת בשלב מוקדם. האבחנה מבוססת על קיום הפרעה בבדיקת תפקודי הריאות, שחולפת במבחן הרחקה מהעבודה. בדיקה נוספת: מבחן בו חושפים את הנבדק לגורם החשוד כאשר אם החשיפה מובילה להפרעה מידית בתפקודי הריאות - אז התשובה חיובית. הטיפול במחלה פשוט - המנעות טוטאלית מחשיפה.

 

עובדים בסיכון גבוה: 

 

· כל מי שבעבודתו נחשף לסוגי אבק שונים: עץ, כותנה, פחם, זרעי דגן, אבקה של תרופות.

 

· אופים - מאבק הקמח או מאלרגנים המופצים על ידי עש וסוג חיפושיות הנמצאות לעיתים בקמח.

 

· עובדים המשתמשים בכפפות לטקס.

 

· עובדי מפעלים הנחשפים לחומרים כימיים כמו דבק וצבע

 

סיליקוזיס - אין טיפול

מחלת ריאות קשה הנוצרת כתוצאה מחשיפה ממושכת לאבק סיליקה (קוורץ מוצק) ומאפיינת עובדי בניין, פסלים, עובדי מפעלי מלט וגומי, עובדי מפעלי שש ועובדי מפעלי גיר. המחלה משתנה בצורתה ובחומרתה, על פי רמת החשיפה, משך החשיפה וריכוז הסיליקה באבק שנשאף.

 

המחלה מתפתחת כאשר תאי מערכת החיסון בריאות מנסים לסלק את חלקיקי הסיליקה ללא הצלחה, ובניסיון כושל זה מתפתח נזק בלתי הפיך ברקמת הריאה עם הרס של הרקמה, יצירת גושי תהליך דלקתי ושינויים צלקתיים קשים בריאות. אלו מובילים לפגיעה בתפקוד הראות, שיעול כרוני, קוצר נשימה ועייפות. המחלה משתנה בצורתה ובחומרתה, על פי רמת החשיפה, משך החשיפה וריכוז הסיליקה באבק שנשאף.

 

אבחנת המחלה נעשית מקיומם של שני גורמים: חשיפה לסיליקה וממצאים אופייניים לסיליקוזיס בבדיקת CT של בית החזה. במרבית המקרים, בדיקת תפקודי הריאות אינה תקינה ולעתים יש צורך בביצוע ברונכוסקופיה (בדיקה חודרנית בה נכנס הפולמונולוג לריאות באמצעות צינור דק וגמיש) וביופסיה של הריאה. לצערנו לא קיים היום טיפול למחלה שיכולה להתקדם גם לאחר הפסקת החשיפה ולהוביל לאי ספיקה נשימתית וצורך בהשתלת ריאות. לחולי סיליקוזיס גם סיכון מוגבר יותר לחלות בסרטן ריאה ובשחפת, ולכן נמצאים במעקב צמוד של פולמונולוג.

 

עובדים בסיכון גבוה:

· עובדי תעשיות אבן, טיט, בייצור זכוכית, עבודות יציקה וחציבה.

 

· עובדי מפעלי מלט וגומי.

 

· עובדים בייצור ועיבוד שיש טבעי ומלאכותי; ייצור בלוקים ולבני בנייה; ייצור גירים.

 

· בניקוי באמצעות התזת חול.

 

אסבסטוזיס - מחלה קטלנית

אסבסטוזיס היא מחלת ריאות קטלנית הנגרמת מחשיפה לסיבי אסבסט, המסכנת בעיקר עובדי בניין, רצפים ומכונאי רכבץ המחלה גורמת להרס בלתי הפיך של רקמת הריאות, סיכון מוגבר לסרטן, ונזקים שפירים וממאירים של קרום הריאה.

 

בשנות ה-80 נאסר השימוש באסבסט, אולם מחלת האסבסטוזיס ידועה בתקופת חביון (תקופה שקטה וללא סימפטומים) ארוכה של 10-30 שנה. שימו לב - חשיפה לגגות אסבסט שאינם מתפוררים ומכוסים בשכבת צבע אינה מהווה סיכון.

 

עובדים בסיכון (בענפים בהם נעשה בעבר שימוש באזבסט):

 

  • עובדים בבנייה - לרעפים, אריחים לריצוף, חומרי בידוד.

 

  • עובדים עם כלי רכב - כמבודד חום מצויין נעשה שימוש באסבסט במצמד הרכב, בתיבת ההילוכים והבלמים.

 

  • עובדים עם אמצעי מיגון מאש ובידוד חום.

 

בריליוזיס - לעתים הפיכה

בריליום היא מתכת שמסכנת בעיקר עובדים בתעשית המטוסים ותעשיות גרעיניות, טכנאי שיניים ועובדים או אמנים שמתעסקים בקרמיקה ונחושת. חשיפה נשימתית לחלקיקי הבריליום מובילה לתהליך דלקתי ברקמת הריאה ובקשרי הלימפה בשערי הריאות, תוך פגיעה בתפקוד מערכת הנשימה.

 

המחלה מאופיינת בקוצר נשימה, כאבים בחזה ושיעול. האבחנה נעשית על סמך התסמינים הבאים: הפרעה בתפקודי ריאות ,שינויים מאפיינים בCT חזה והוכחת חשיפה לבריליום - הנעשית באמצעות בדיקת דם הנקראת "מבחן ריגוש לימפוציטים לבריליום". בניגוד לאסבסטוזיס וסיליקוזיס, במחלה זו ניתן לטפל בנוסף להפסקת החשיפה, בסטרואידים, אולם שיעורי ההצלחה משתנים.

עובדים בסיכון גבוה: עובדים בתעשיית המטוסים; תעשיות גרעיניות; ייצור סגסוגות לטכנאות שיניים ולמכשירים אלקטרונים.

 

סרטן ריאות - שיעורי תמותה גבוהים

מחקרים אפידמיולוגיים בארה"ב מגלים כי 9%-15% ממקרי סרטן הריאה נגרמים כתוצאה מחשיפה תעסוקתית לחומרים מסרטנים דוגמת ארסן, כרום ותרכובות פחממניות. בין המקצועות בסיכון גבוה: כבאים, מדבירים ועובדי זיקוק. האבחון והטיפול זהים לסרטן ריאה המתפתח ללא חשיפה תעסוקתית - אך חשוב מרבית מקרי סרטן הריאה מאובחנים בשלב מאוחר ולכן בעלי שיעורי תמותה גבוהים.

 

עובדים בסיכון גבוה: עובדים שנחשפים לחומרים רעילים בתעשיות שונות, בהם בייצור חומרי הדברה וחשיפה לתרכובות פחממניות המשתחררות בתהליכי זיקוק נפט, סלילת כבישים ועשן שריפה.

 

כיצד נמנעים?

אמצעי המניעה הטוב ביותר נגד מחלות ריאה תעסוקתיות הוא הימנעות משאיפת החומרים הגורמים למחלה על ידי שימוש במצעים המתאימים על פי הנחיות משרד הבריאות, אמצעי מיגון מתאימים כמו מסיכות, בדיקות תקופתיות במרפאה תעסוקתית או מרפאת ריאות ומודעות לסביבת העבודה - כולל פניה להנהלה לזימון מומחה לבריאות תעסוקתית כדי לחקור את סביבת העבודה במידת הצורך.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ריאות, וחבר ועד האיגוד לרפואת ריאות של ההסתדרות הרפואית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים