שתף קטע נבחר

תוך כדי תנועה: זזים מהמסך

בעידן המהיר והממוחשב ילדים נשאבים מאוד בקלות למסך וחוסכים מעצמם פעילות גופנית, החשובה למאזן האנרגיה, לריכוז ולכושר הגופני. נעמי גטניו עם עצות לעידוד הילדים לעזוב את המחשב ולנוע ועם שני מתכונים לצלחות צבעוניות ובריאות

ארגוני הבריאות במדינות רבות הגיעו למסקנה שכדי להיות בריאים ולהתפתח היטב, ילדים צריכים לפחות 60 דקות של פעילות גופנית בכל יום. את שעת הפעילות אפשר לחלק למספר פעילויות, שיחד יצטברו לשעה שלמה.

 

הכתבות הקודמות של נעמי גטניו בערוץ הורים  ובתזונת ילדים:

יגמרו הכל מהצלחת: רעיונות מדליקים לארוחת הערב

לא יגיעו לפח: "כריכים מחייכים" לביה"ס ולגן

צלחות מחייכות: השיטה שתגרום לילדים לאכול בריא

 

הפעילות הגופנית חשובה גם למאזן האנרגיה, לריכוז, לחיזוק עצמות הגוף של הילדים ולכושר הגופני הכללי שלהם. כהורים, מומלץ להגביל את זמן השימוש במחשב, בטלפון ובטלוויזיה, ולעודד את הילדים להגביר פעילות גופנית על חשבון זמן המסך.

 

שאלת השאלות: איך מגבילים זמן מסך?

זה כמובן תלוי בגיל של הילד, אך באחריותכם כהורים לקבוע את סך כל שעות הצפייה והשימוש בכל המכשירים בעלי מסכים. וודאי שמתם לב שמבחינת הילדים הזמן עוצר מלכת כשהם צופים בטלוויזיה, יושבים מול משחק מעניין או עוקבים אחרי הפיד של חבריהם בפייסבוק. אם לא תהיו עם יד על הדופק ועין על שעון היד, סביר להניח שחלק מהילדים יישבו שם בכל שעות היממה. הזמן החשוב הזה הופך להיות מעין חור שחור אם תרצו. הוא בולע את הילד שלכם ולא פשוט להוציא את הילדים מתוכו.

 

איך בכל זאת מנחילים לילדים הרגלי שימוש בריאים במכשירים?

טלוויזיה: אל תשאירו את הטלוויזיה דלוקה ברקע כל הזמן. קבעו כמה שעות או דקות אתם מרשים לילד לצפות בטלוויזיה בכל יום ועזרו לו לבחור את התוכניות בהן הוא מעוניין לצפות "בזמן שלו". שימו טיימר בטלפון כדי שלא תשכחו לכבות את הטלוויזיה בזמן. עודדו את הילד להיות זה שמכבה את הטלוויזיה בעצמו כשהוא שומע את צלצול הטיימר.

 

מחשב, לפטופ או טאבלט: פתחו לכל אחד מילדיכם משתמש נפרד במחשב. קבעו ב"בקרת הורים" את כמות השעות שכל אחד מהם רשאי להשתמש במחשב על פי גילו. הגדירו את השעות שבהן המחשב נגיש כדי שהילד יוכל לעשות שימוש במכסת השעות שהגדרתם לו. למדו אותו לשים לב לזמן ולצאת מהמשתמש שלו רגע לפני שהזמן תם.

 

לילדים הצעירים אפשר לשים טיימר מטבח שיאפשר להם לראות כמה זמן נותר. עודדו את הבוגרים יותר לעקוב אחרי השעה ולתכנן את הזמן שלהם בהתאם.

 

טלפון נייד: גם כאן חשוב לקבוע מראש מתי מתחילים ומתי מסיימים. אם תתמידו לדאוג לסיום השימוש בזמן, הילדים יתרגלו וישתפו פעולה. אם הם יראו שאפשר למשוך יותר זמן ממה שקבעתם מדי פעם, זה יהפוך להרגל ותחזרו לנקודת המוצא בדיוק כמו במשחק "סולמות ונחשים".

 

מה עושים במקום לשבת מול המסכים?

  • עודדו את הילדים הגדולים לצאת ולשחק בחוץ עם חבריהם, לעשות הליכות או ללכת לפינת הכושר שבגינה הציבורית הקרובה.
  • צאו לשחק עם הילדים הצעירים בגינת השעשועים והמציאו משחקים שישאירו אתכם ואותם פעילים כל הזמן.
  • טיילו עם הילדים בסביבה הקרובה. לא חייבים לנסוע שלוש שעות ברכב כדי להגיע למקום מעניין. גם בגינה הקרובה או בפארק הסמוך אפשר למצוא עצים, פרחים, ציפורים, חתולים ודברים מעניינים אחרים.
  • צעדו לגן או לבית הספר גם אם אתם ממהרים לעבודה. גם לכם צעידה מידי בוקר תעשה טוב.
  • הרגילו את הילד לעלות ולרדת במדרגות הבניין גם אם יש מעלית.
  • קחו את הילדים לטיול ביער, סעו לים או לבריכה או לכל פעילות כייפית משותפת שכוללת פעילות גופנית לכל בני המשפחה.
  • עודדו את הילדים לבחור בשעות הפנאי בחוג ספורט אחד לפחות. יש מבחר עצום של חוגי ספורט היום: התעמלות, אמנויות לחימה, ריקוד, גלגיליות, משחקי כדור, טיפוס קירות ועוד. מומלץ להתחיל לבדוק כבר מעכשיו איזה חוג יתאים לילדיכם בשנה הבאה. אפשר לקבוע שיעור ניסיון כדי לאפשר גם לילדים הפחות ספורטיביים למצוא משהו שהם מתחברים אליו.

 

והכי חשוב: קבעו גם לעצמכם שעה או שעתיים ביום בהן הטלפון הנייד שלכם וכל שאר המכשירים מונחים במקום סגור, הרחק מהישג ידכם ואוזניכם. הדגישו בפני הילדים שעכשיו שעת המשפחה, בלי מכשירים שמושכים את כל תשומת הלב ובלי טלוויזיה.

 

גם בעידן המהיר, והמאוד ממוחשב, בו אנו חיים חשוב לזכור שמבחינת הילדים, ואנשים בכלל, אין כמו תקשורת ישירה, כשמסתכלים בעיניים של האדם איתו מדברים, מקשיבים לו ומאפשרים לכל אחד להביע את עצמו ולהרגיש חשוב. לכל ילד מגיע ליהנות מזמן בלעדי עם ההורים ללא הפרעות של גורמים חיצוניים.

 

הפעם הכנתי לכם שתי יצירות אוכל – אחת טבעונית והשנייה חלבית. אפשר לגוון ולשנות את המרכיבים, וגם להשקיע פחות זמן בקישוט כל יצירה.

 

חשוב להזכיר שוב, כמו שכבר כתבתי בחלק מהכתבות במדור זה, שלאף הורה אין זמן להכין יצירות אוכל בכל ארוחה או אפילו בכל יום. הפתיעו את הילדים מדי פעם עם יצירה, או הכינו להם מרכיבים שמהם יוכלו להכין יצירה פשוטה, בריאה וטעימה בעצמם. גם עיניים, פה ואף על פרוסה עם ממרח לבחירתכם, יכולים לפתות ילדים לנסות ירקות ופירות חדשים.

 

תמיד נשאר אני. מנה טבעונית (צילום: נעמי גטניו) (צילום: נעמי גטניו)
תמיד נשאר אני. מנה טבעונית(צילום: נעמי גטניו)
 

 

אבל אני תמיד נשאר אני (ואני טבעוני)

מתכון:

לחם שיפון ופלפל צהוב – גוף

פלפל כתום - רגליים

עגבניות שרי צהובות – עיניים ונעליים

מלפפון – זרועות

עגבניות שרי אדומות – אף, פה וכפות ידיים

סלט אבוקדו בקליפת האבוקדו – ראש

נבטי חמנייה – שיער

זיתים שחורים – אישונים וקישוט

 

מרכיבים של סלט האבוקדו:

אבוקדו

מיץ מחצי לימון

שן שום כתושה

בצל קטן קצוץ דק

עירית קצוצה דק

(אופציונלי: שקדים, אגוזי מלך ופקאנים קצוצים)

 

 (צילום: נעמי גטניו) (צילום: נעמי גטניו)
(צילום: נעמי גטניו)

טיול בים. מנה עשירה (צילום: נעמי גטניו) (צילום: נעמי גטניו)
טיול בים. מנה עשירה(צילום: נעמי גטניו)

 

שלושה דגים יצאו לטייל בים

מתכון:

לחם שיפון מלא עם חמניות – גוף וזנב הדג

גבינת מוצרלה עלמה ואצבעות עמק – עור, סנפירים וקשקשי הדג

גזר – קשקשים וכוכבי ים

בצל ירוק ונבטי חמנייה – פה הדג ואצות ים

שעועית אדממה – עיניים ובועות אוויר

עגבניות שרי צהובות ואדומות – סלעים

כרוב אדום - קישוטים

 

 

 (צילום: נעמי גטניו) (צילום: נעמי גטניו)
(צילום: נעמי גטניו)

 

מאחלת לכם פעילות מהנה עם הילדים ובתיאבון!

 

נעמי גטניו היא אם לשלושה ילדים, עיתונאית ואשת חינוך. עורכת ראשית של פורטל ההורות הוותיק "פורטל דולה למשפחה " ומנהלת בלוג יצירות האוכל "כן משחקים עם אוכל - Playing with food " עם מאות יצירות אוכל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעמי גטניו
עודדו את הילדים הגדולים לצאת ולשחק
צילום: נעמי גטניו
צילום: נעמי גטניו
לבחור בשעות הפנאי בחוג ספורט
צילום: נעמי גטניו
מומלצים