שתף קטע נבחר

חשש: קטאר משלמת למי שיצביע נגד ישראל

ישראל בקרב בלימה כדי למנוע את סילוקה מהתאחדות הכדורגל העולמית. משרד החוץ מנהל מאבק לקראת ההצבעה מחר בקונגרס פיפ"א. הבשורה הטובה: איי ונואטו בעדנו. הבשורה הרעה: אי אפשר לסמוך על כולם. מאמץ של הדקה ה-90

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. בישראל טוענים למשחק כפול מצדו (צילום: AP) (צילום: AP)
ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. בישראל טוענים למשחק כפול מצדו(צילום: AP)

לפני כמה שבועות קיבל נשיא התאחדות הכדורגל של ונואטו, מדינת איים באוקיינוס השקט עם 266 אלף תושבים, שיחת טלפון מעניינת. מהעבר השני היה שמואל בן שמואל, שגריר ישראל באוסטרליה. "במה זכיתי?", שאל נשיא ההתאחדות המופתע, שזו הייתה הפעם הראשונה אי פעם שהוא מדבר עם דיפלומט ישראלי. בן שמואל דיבר איתו על דרישת הרשות הפלסטינית להרחיק את הכדורגל הישראלי מפיפ"א, פדרציית הכדורגל הבינלאומית, וביקש שוונואטו תתמוך בישראל. נשיא ההתאחדות השיב בחיוב. "לא אתן לערב פוליטיקה וספורט", השיב לשגריר. בן שמואל דיווח בסיפוק למטה משרד החוץ בירושלים: ונואטו איתנו.

 

למדינת האיים ונואטו יש נבחרת כדורגל פעילה וגם היא שולחת נציג לפיפ"א. היא אחת מ-209 החברות בפדרציה, ולמרות גודלה - הקול שלה שווה בדיוק לזה של מעצמות כדורגל כמו גרמניה, איטליה או ספרד. בפיפ"א, כמו בארגונים בינלאומיים אחרים, כל קול קובע, כך גם בהצבעה שצפויה להתקיים ביום שישי הקרוב על ההצעה הפלסטינית להשעות את ישראל, שמעסיקה בשבועות ובחודשים האחרונים את משרד החוץ ואת 106 השגרירויות והקונסוליות של ישראל בעולם. משרד החוץ נרתם בכל כוחו לסייע להתאחדות הכדורגל הישראלית לטרפד את היוזמה הפלסטינית, אחרי שנים רבות שהמשרד לא עסק בצורה אינטנסיבית כל כך בספורט ופוליטיקה. הפעם האחרונה הייתה ב-1994, בעת צירוף ישראל לאופ"א (התאחדות הכדורגל האירופית), כי למרות הסכמי אוסלו ישראל סבלה מחרם של התאחדות הכדורגל האסייתית.  

בלאטר עם ג'יבריל רג'וב וילדים פלסטינים (צילום: AP) (צילום: AP)
בלאטר עם ג'יבריל רג'וב וילדים פלסטינים(צילום: AP)
במקביל, בישראל עוקבים אחרי הדיווחים על פרשת השחיתות הגדולה שהתגלתה בצמרת פיפ"א, שבמסגרתה נעצרו אתמול (ד') בשווייץ שורה של בכירים בארגון בחשד להלבנות הון. גורמים ישראליים אומרים כי לא ברור כיצד תשפיע הפרשה על ההצעה הפלסטינית, אך יש חשש שהיא תפגע בסיכויי הבחירה לקדנציה נוספת של נשיא פיפ"א ספ בלאטר, שמעליו יש כבר כמה שנים עננה שהארגון שבראשו הוא עומד נגוע בשחיתות.

 

אוקראינה עוקבת בעניין

חוקת פיפ"א קובעת כי כדי להשעות חברה דרוש רוב של 75% מכל המדינות המשתתפות. בהנחה שכל ה-209 ישתתפו בהצבעה ביום שישי, מדובר ב-156 מדינות. אם הוועד הפועל של הארגון יגיש הצעת פשרה, היא צריכה רק 50% פלוס 1, דהיינו 105 מדינות. אלא שבישראל לא רוצים הצבעה בכלל. אפילו אם ישראל תישאר על חודו של קול, הדבר ייתן לפלסטינים תיאבון לנסות שוב ושוב. בינתיים, על רקע החשדות לשחיתות, ההתאחדות האירופית (אופ"א) קוראת לדחות את הכינוס כולו מיום שישי, ומאיימת להחרים אותו. אף שלא ברור עד כמה רציני האיום, מקרה כזה עלול לטרוף את הקלפים מאחר שלא ברור אילו מדינות ישתתפו בהצבעה.

 

במסגרת המבצע המדיני הנוכחי נשלחו שגרירים ודיפלומטים ישראליים לכל קצוות תבל. במדינות נידחות שבהן אין שגרירות, קונסולי הכבוד של ישראל גויסו למאמץ ובכמה מדינות גויסו גם הקהילות היהודיות. המאמץ נעשה בשלוש רמות: התאחדות הכדורגל, שרי הספורט ומשרד החוץ המקומיים. הסיבה לפנייה המשולשת נובעת מכך שבמדינות רבות יש הפרדה מלאה בין פוליטיקה לספורט והתאחדויות הכדורגל לא מקבלות הוראות ולא נשמעות למשרדי החוץ, או להפך.

 

"הגענו לכמעט 70 אחוז מכלל 209 החברות בפיפ"א, כמובן שלא למדינות ערב ולמדינות מוסלמיות שאין לנו איתן יחסים", אומר בכיר במשרד החוץ. "קיבלנו הבטחות מהמדינות שיתנגדו להצעה הפלסטינית, אבל אנחנו לוקחים את ההבטחות האלו בעירבון מוגבל, כי בסופו של דבר התאחדות הכדורגל של כל מדינה מורכבת בדרך כלל מאנשי ספורט לשעבר או עסקנים פוליטיים, ולעתים הם מצביעים לפי ההנחיות של הקונפדרציות האזוריות שמרכיבות את פיפ"א. זאת אומרת, שמדינה אפריקנית יכולה להבטיח לנו שתצביע נגד ההצעה הפלסטינית, אך ביום שישי היא תצביע בעד - כי כך הוחלט בקונפדרציה".

 

במשרד החוץ הוחלט מצד אחד לעשות הכול כדי שלא תתקיים כלל הצבעה על ההצעה הפלסטינית, ומצד שני להיערך לתסריט הגרוע מכול – שהצבעה כן תתקיים, ולגייס תמיכה ממספיק מדינות כדי שיצביעו נגד וההצעה תיפול. "היו התאחדויות ספורט שלא אהבו את הפנייה של השגריר הישראלי, כי אצלם אין עירוב בין ספורט לפוליטיקה. היו כאלה שלא רצו לפגוש אותנו בטענה שמדובר בכלל בעניין פוליטי שלא מעניין אותם. היו גם כאלה שאמרו שהם לא רוצים להיכנס לסכסוך הישראלי-פלסטיני", סיפר בכיר במשרד החוץ.  

בלאטר ואבו מאזן. זקוק לקולות הערבים כדי להיבחר מחדש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בלאטר ואבו מאזן. זקוק לקולות הערבים כדי להיבחר מחדש(צילום: AFP)
מה שמשחק מאוד לטובתה של ישראל הוא החשש בקרב מדינות רבות בפיפ"א שאם ישראל תושעה – זה יהיה תקדים שינוצל על ידי מדינות נוספות שנמצאות בסכסוך עם שכנותיהן. המדינה הראשונה שעשויה לנצל את התקדים הישראלי היא אוקראינה, שכבר הודיעה שהיא עוקבת אחרי המהלך הפלסטיני, ואם הוא יצליח – היא תשקול להגיש בקשה דומה להשעות את רוסיה מפיפ"א. האירופים היו אלה שזיהו ראשונים את הפוטנציאל הנפיץ בבקשה הפלסטינית, ולכן ההתאחדות האירופית (אופ"א), שבה 54 חברות ובהן ישראל, התגייסה באופן מפתיע לצד ישראל, וממלאת תפקיד מרכזי מאחורי הקלעים במגעים להורדת הפלסטינים מהעץ ולהגעה לפשרה.

 

מי שמסייע לישראל בעניין זה הוא מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, שלא רוצה לראות את ישראל מסולקת מהקונפדרציה שלו. אופ"א המליצה לכל חברותיה להתנגד להצעה הפלסטינית – דבר שהוא ללא ספק בשורה טובה מאוד לישראל. גורם בכיר במשרד החוץ אמר: "אירופה מבינה שאם הסיפור הישראלי יתגלגל להצבעה, למחרת בבוקר אוקראינה תבקש את השעיית רוסיה. אופ"א מבינה שהיא צריכה להוביל מהלך כדי למנוע פוליטיזציה של הארגון, כי אצלם בבית יש הרבה סכסוכים".

 

המשחק של ספ בלאטר

בשבועות האחרונים מתנהל מאחורי הקלעים משא ומתן אינטנסיבי: ישראל מול ספ בלאטר נשיא פיפ"א; הרשות הפלסטינית מול בלאטר; אופ"א מול פיפ"א; ישראל מול אופ"א וישראל מול הוועד הפועל של פיפ"א. עיניה של ישראל נשואות כעת לוועד הפועל של פיפ"א שמתכנס היום (יום ה'), במאמץ להגיע לפשרה מוסכמת שתוריד מסדר היום את ההצעה הפלסטינית.

 

משמעות הפשרה היא שישראל לא תושעה מפיפ"א, אך יציבו לה דרישות שנוגעות לשלוש התלונות של הפלסטינים: התאחדות הכדורגל הישראלית לא פועלת נגד הגזענות בכדורגל הישראלי; בהתאחדות משחקות חמש קבוצות מעבר לקו הירוק (בית"ר מעלה אדומים; בית"ר גבעת זאב; אליצור עירוני יהודה; בית"ר אריאל והפועל בקעת הירדן), שלטענת הפלסטינים אינן יכולות להתאגד תחת ההתאחדות הישראלית כי הן נמצאות בשטח כבוש; ישראל לא מאפשרת תנועה חופשית במעביר הגבול לשחקני הנבחרת הפלסטינית או לנבחרות זרות שבאות לשחק בפלסטין, כמקובל בתקנון פיפ"א.

 

מה שמסבך את העניינים הוא שנשיא פיפ"א בלאטר רוצה להגיע להסכמה עם הפלסטינים, והסיבה לכך פשוטה מאוד: הסעיף האחרון על סדר היום של קונגרס פיפ"א ביום שישי הוא ההצבעה על בחירתו של בלאטר לקדנציה החמישית שלו כנשיא פיפ"א. בלאטר רוצה את התמיכה של הערבים והמוסלמים ולא יכול להרשות לעצמו להרגיז את הפלסטינים. מול בלאטר מתמודד הנסיך עלי מירדן, מה שלא עושה לישראל את החיים קלים כי הוא בוודאי לא יכול להרשות לעצמו לצאת נגד הפלסטינים. בישראל חוששים שמאחורי הקלעים, מדינות ערב ובראשן קטאר פתחו את הארנקים והבטיחו כספים למדינות שיצביעו בעד ההצעה הפלסטינית. 

בלאטר בארץ, עם ראש הממשלה, שרת הספורט ויו"ר ההתאחדות (צילום: לע"מ) (צילום: לע
בלאטר בארץ, עם ראש הממשלה, שרת הספורט ויו"ר ההתאחדות(צילום: לע"מ)
 

בישראל חוששים שאם ההצעה הפלסטינית תעבור וישראל תושעה מפיפ"א, זה יצור אפקט דומינו. "לא היה תקדים לכך שמדינה אחת מבקשת להשעות מדינה אחרת מפיפ"א", אמר בכיר במשרד החוץ. "רק דרום אפריקה הושעתה מפיפ"א בגלל האפרטהייד, וזה היה ביוזמה של הוועד הפועל ולא לבקשת מדינה ספציפית. אם ניפול בפיפ"א זה עלול להיות כדור שלג: זה לא ייגמר רק בכדורגל ועלול להגיע גם לכדורסל, כדורעף, כדוריד, שחייה ובסוף אפילו לאולימפיאדה. אסור לנו להגיע לשם ולכן אנחנו מנהלים פעולה סיכולית".

 

המלאך גבריאל

לתוצאות המאבק הדיפלומטי-ספורטיבי על השעיית ישראל יהיו השלכות על הקריירה של ג'יבריל רג'וב, שמחזיק בשלושה כובעים: יו"ר התאחדות הכדורגל של פלסטין, יו"ר הוועד האולימפי של פלסטין ושר הספורט של הרשות. גורמים מדיניים טוענים: "רג'וב עושה שימוש ציני במוסד ספורטיבי כדי לקדם את האינטרסים האישיים שלו בפלסטין ולהצטייר כיורש של אבו מאזן. המאבק נגד ישראל נותן לו פלטפורמה לבולטות כדי להיערך ליום שאחרי אבו מאזן. עובדה שהניסיונות להשעיית ישראל לא קרו בענפי ספורט אחרים". בישראל אומרים כי מעבר לשאיפה של רג'וב לחזק את מנהיגותו בעיני הפלסטינים כמי שגרם להשעיית ישראל מפיפ"א, רג'וב מונע גם מנקמנות אישית על שלילת תעודת ה-VIP שלו לפני שלוש שנים.

 

זאת ועוד: בישראל טוענים כי התלונות של הפלסטינים על עיכוב נבחרות כדורגל במעבר אלנבי בדרך למשחקים נגד נבחרת פלסטין, הן ברוב המקרים בגלל הפלסטינים. הם לא ממלאים את חלקם בתקנון פיפ"א, לא מודיעים מספיק זמן מראש, והנבחרות שמגיעות לגשר אלנבי ללא התרעה מעוכבות בגלל בדיקות ביטחון, דבר שניתן היה למנוע אם הפלסטינים

היו משתפים פעולה עם ישראל. בישראל טוענים כי רג'וב דחה את הצעת הפשרה שהגיש ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה יוקם מנגנון משולש לישראל, לפלסטינים ולפיפ"א לליבון בעיות. "הם יוצרים תקרית כדי להתלונן עליה", אמר בכיר ישראלי.

 

בלאטר נועד אתמול בציריך עם עופר עיני והוא צפוי להיפגש בנפרד גם עם רג'וב. עד לרגע זה הפלסטינים מסרבים להצעות הפשרה. מצד שני, אנשיו של בלאטר מתדרכים שרק הפלסטינים יכולים למשוך את ההצעה להשעות את ישראל מסדר היום. בכירים בפיפ"א אמרו כי המגעים מאחורי הקלעים מורכבים מאוד. "ייתכן שלא נמצא פתרון עד הרגע האחרון".

 

במשרד החוץ משבחים את הפעילות של אנשי התאחדות הכדורגל הישראלית והעומד בראשה, עופר עיני, ועובדים איתם בשיתוף פעולה מלא. במשרד החוץ אומרים שיש חלוקת עבודה בין הדרג המדיני לדרג הספורטיבי, ובסופו של דבר אין תחליף לקשרים הספורטיביים בין ההתאחדויות. "אנחנו עוזרים להם במעטפת המדינית", אמרו.


פורסם לראשונה 27/05/2015 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא פיפ"א, ספ בלאטר
צילום: AP
מומלצים