שתף קטע נבחר

המלצה לממשלה: הגדלת קצבאות ומס שכ"ד

מרכז טאוב: הנושא המרכזי שהממשלה צריכה לטפל בו הוא צמצום הפערים החברתיים. איך? הגדלת קצבאות הזקנה והוצאת הקשישים ממעגל העוני, הגדלת שירותי הרפואה הציבורית והטלת מסים על רווחים משכר דירה. "להמלצות יש מחירים תקציביים, אולם הן בגדר השקעה כדאית ונחוצה"

מרכז טאוב לחקר המדיניות הכלכלית והחברתית בישראל פרסם היום (ה') מסמך ובו המלצות לממשלת ישראל החדשה, שהחלה את כהונתה באחרונה. ההמלצות - בתחום הכלכלה, הרווחה, החינוך והבריאות - מוכוונות להגשמת יעד מרכזי אחד והוא צמצום הפערים החברתיים בישראל.

 

למרות יוקר המחייה: ישראל תחרותית יותר

המחירים לא עולים. אז למה הכל יקר לי?

גדל הפער בין העשירון העליון לתחתון בישראל

 

חוקרי מרכז טאוב מציינים במסמך כי יעד זה נקבע כמרכזי מכיוון שבעיה זו היא "אולי הקשה ביותר שהחברה בישראל מתמודדת עמה כיום". לדבריהם, שורש הבעיה נמצא ברפורמות הכלכליות הנרחבות שנעשו בשנת 2003. "לפני יותר מעשור, חל שינוי עמוק במדיניות הרווחה הישראלית", מצוין במסמך. "ציבורים שלמים נותקו מתמיכה ממשלתית שלא הייתה מותנית בעבודה ונאלצו לפנות לשוק העבודה כדי להתפרנס".

 

חוקרי מרכז טאוב מציינים כי יתכן ששינוי זה היה מחויב המציאות ואפילו חיובי במובנים מסוימים, מכיוון שהוא עודד את האוכלוסיות הללו לעבוד. אולם, לטענתם "למרות נחיצות השינוי, אין להתעלם מכך שהוא גם גרם לסבל עצום – הרבה משפחות, שחלקן מרובות ילדים, נעשו עניות מרודות, ומבוגרים חסרי כישורים מתאימים הושלכו לשוק העבודה בלא הכנה מוקדמת. התוצאה הייתה עלייה משמעותית בשיעורי אי השוויון בהכנסות בחברה הישראלית. שינוי בסדר גודל כזה מצריך מעורבות ממשלתית שתסייע לעובדים בעלי כישורים נמוכים להתקיים בכבוד ותמנע את נפילת הדור הבא, דור הילדים הגדל במחסור, לתוך מלכודת עוני".

 (צילום:  באדיבות זאב טרכטמן) (צילום:  באדיבות זאב טרכטמן)
(צילום: באדיבות זאב טרכטמן)
 

כיצד ממליצים חוקרי המכון לשרים בממשלה הנכנסת להתמודד עם אתגר האי שוויון? המסמך כולל, כאמור, שורה ארוכה של המלצות. הבולטות שבהן הן העלאת קצבאות הזקנה לרמה שתביא לכך שלא יהיו עוד קשישים עניים בישראל, העלאת קצבת הבטחת הכנסה לרמה של שני שלישים מקו העוני, חקיקת חוק רווחה שיגדיר קיום בכבוד וסל שירותים שיאפשר אותו ויצירת תוכנית חיסכון ממשלתית לילדים ממשפחות עניות. בתכנית זאת המדינה תשים שקל על כל שקל שישימו הורי הילד.

 

בתחום התעסוקה ממליצים החוקרים על הגדלת מענק ההכנסה שמוענק לעובדים בשכר נמוך במיוחד והענקת פטור לעובדים בשכר נמוך מהפרשה לחיסכון פנסיוני. עוד ממליצים על מעבר של שוק התעסוקה למודל של יתר גמישות תעסוקתית לצד הגנה על עובדים. מודל זה מבוסס על כך שמעסיקים יקבלו הקלה ביכולת לפטר עובדים והעובדים יקבלו מערך הכשרה תעסוקתית והשמה שיקל עליהם למצוא עבודה חדשה.

 (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
(צילום: בילי פרנקל)
 

בתחום הבריאות ממליצים במרכז טאוב להגדיל את השתתפות המדינה במימון טיפולים רפואיים ולהפנות את כספי הביטוחים המשלימים למימון רפואה ציבורית. בתחום החינוך ממליצים להנהיג תקציב דיפרנציאלי שבו רשויות מקומיות עניות מקבלות יותר תקציב מרשויות אמידות. כמו כן, מליצים לבטל את מסלול החינוך הטכנולוגי בגילאי התיכון, מכיוון שהוא יוצר "הסללה" של תלמידים חלשים למסלולים שאינם אקדמיים ופוגעים בעתידם. בנוסף, ממליצים במרכז טאוב לייסד מערך ממשלתי לטיפול בליקויי למידה, שמטופלים היום על ידי גופים פרטיים, ולחזיר את חובת לימודי הליבה למוסדות חינוך חרדיים.

 

בתחום הדיור ממליצים חוקרי המרכז להנהיג מס על רווחים משכירות על פי שיעור המס השולי של המשכיר ולהעביר את כל פעילות יזום הבנייה - משיווק הקרקע, דרך התכנון ועד לקביעת מדיניות הארנונה – לידי הרשויות המקומיות בישראל.

 

החוקרים מציינים כי "להמלצות המפורטות במסמך זה יש מחירים תקציביים, אולם הן בגדר השקעה כדאית ונחוצה בחברה הישראלית גם בהתחשב בחוב הלאומי". כדי לממן את יישום ההמלצות הם ממליצים לממשלה על "צמצום הכלכלה השחורה ועל מיסוי ההכנסה מהשכרת דירות – צעדים נחוצים ומתבקשים אשר, כשלעצמם, יאפשרו הגדלה של ההוצאה החברתית בלא פגיעה משמעותית בשאר סעיפי התקציב. מקורות נוספים הם הרחבת בסיס המס באמצעות ביטול פטורים קיימים, למשל כמו הפטור על הפרשות לקרנות השתלמות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים