שתף קטע נבחר

הפריימריז הרפובליקני תופח: סנטורום במרוץ

הסנאטור לשעבר הגיע למקום השני במפלגה בבחירות הקודמות לנשיאות. לא פחות מ-20 רפובליקנים צפויים להתמודד בסבב הנוכחי, והמובילים שבהם כלל לא הצטרפו למרוץ עדיין. רשתות הטלוויזיה הודיעו: לא כולם ישתתפו בעימותים

1 מתוך 20? ריק סנטורום. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
1 מתוך 20? ריק סנטורום. ארכיון(צילום: AP)

הסנאטור הרפובליקני לשעבר ריק סנטורום (57), שהיה המועמד שלמעשה הפסיד למיט רומני בפריימריז הרפובליקניים האחרונים לנשיאות ארצות הברית ב-2012, הודיע אמש (יום ד') שהוא מנסה שוב את מזלו להגיע לבית הלבן. בכך הופך סנטורום לרפובליקני השביעי שמודיע על כניסה למרוץ לנשיאות. אל מול שבעת הרפובליקנים במרוץ ניצבים כרגע שני מועמדים "בלבד" מהמחנה הדמוקרטי.

 

בשלב זה מסתמן ששלושה רפובליקנים נוספים יודיעו גם הם על כוונתם להצטרף למרוץ כבר בימים הקרובים – הסנאטור לינדזי גראהם, המבקר בימים אלו בישראל, והמושלים לשעבר ריק פרי מטקסס וג'ורג' פטקי מניו-יורק. השישה האחרים שכבר הודיעו על השתתפותם במרוץ הרפובליקני לנשיאות הם הסנאטורים טד קרוז מטקסס, ראנד פול מקנטאקי ומרקו רוביו מפלורידה, כמו גם מנתח המוח בן קרסון, מנכ"לית HP לשעבר קרלי פיורינה, ומושל ארקנסו לשעבר מייק האקבי.

 

אבל מספר המועמדים הרפובליקנים עשוי להגיע ללא פחות מ-20, ומבין אלה שהכריזו על מועמדותם עד כה, רק מרקו רוביו מדורג בין שלושת המועמדים הבכירים לנשיאות. מושל פלורידה, ג'ב בוש, ומושל ויסקונסין, סקוט ווקר, שלא הכריזו עדיין על מועמדותם, נחשבים עוד לפני כניסתם למרוץ למועמדים המובילים יחד עם רוביו.

מימין למעלה עם כיוון השעון: פיורינה, בוש, כריסטי, קרסון, ווקר, רוביו (צילום: רויטרס, AP, AFP) (צילום: רויטרס, AP, AFP)
מימין למעלה עם כיוון השעון: פיורינה, בוש, כריסטי, קרסון, ווקר, רוביו(צילום: רויטרס, AP, AFP)
 

הפריימריז הקודמים של הרפובליקנים נראו כמו קרקס נודד של מועמדים, שלקחו חלק ב-22 עימותים טלוויזיוניים, המאיסו את עצמם על הבוחרים, ובסופו של דבר גרמו למועמד מיט רומני ליישר לימין קיצוני שממנו לא הצליח להיחלץ בבחירות מול הנשיא הנבחר, ברק אובמה, או להשמיע את עמדותיו האמיתיות בשורה של נושאים.

 

בהודעתו הרשמית לקראת כניסה למרוץ הזכיר סנטורום לרפובליקנים את המסורת השמרנית לבחור את המועמד שהגיע שני בבחירות המוקדמות הקודמות. זה קרה לרומני, שהפסיד לג'ון מקיין ב-2008, למשל. אולם סיכוייו של סנטורום הפעם לא נראים מבטיחים בגלל נקודת הזינוק הנמוכה שלו וקושי להיחשף.

 

אולי במסגרת הסקת מסקנות מהסבב הקודם, המפלגה הרפובליקנית החליטה לצמצם את מספר העימותים המפלגתיים ל-12, בניגוד ל-22 בפעם הקודמת, כשהראשון שבהם יתקיים בחודש אוגוסט, לעומת העימות הראשון לפני ארבע שנים שהתקיים כבר בחודש מאי 2011. כמו כן הודיעה רשת "פוקס", שתשדר את העימות הראשון ב-6 באוגוסט, שהיא לא תאפשר ליותר מעשרת המועמדים המובילים בסקרים להשתתף בעימות. רשת CNN תקיים עימות נוסף ב-16 בספטמבר והציבה תנאים דומים. המשמעות היא שלפחות חצי מהמועמדים למעשה לא יקבלו חשיפה כלל באמצעות העימותים.

 

במפלגה הדמוקרטית הרוחות פחות סוערות בימים אלו כאשר שני מועמדים "בלבד" הודיעו על כניסתם למרות עד כה – מזכירת המדינה לשעבר, הילרי קלינטון, והסנאטור היהודי מוורמונט ברני סנדרס, שהוא חבר הקונגרס העצמאי הוותיק ביותר. הנוכחות הדלילה בפריימריז הדמוקרטיים כנראה נובעים מחשש להתמודד מול קלינטון הפופולרית. בגלל היעדר תחרות רצינית בקרב הדמוקרטים קלינטון לא ממהרת להיחשף לתקשורת, ומקיימת פגישות סגורות עם בוחרים במדינות איווה, ניו המפשייר, נוואדה ובקרוב בדרום קרוליינה, שבהן יתקיימו הפריימריז הראשונים. 

 

סנדרס, כאמור הודיע גם הוא על התמודדותו, יודע שאין לו סיכוי, אך מקווה דרך בימת הפריימריז לקדם את הנושאים הליברליים שבהם הוא דוגל. לצד קלינטון וסנדרס, צפוי מושל מרילנד עד לאחרונה, מרטין או'מאלי, להודיע על התמודדותו בהמשך השבוע. בנוסף, מושל רוד איילנד עד לאחרונה, לינקולן צ'אפי, והסנאטור ג'ים ווב גם הביעו התעניינות במרוץ לנשיאות, אך טרם הודיעו על כך רשמית. ישנן גם ספקולציות רבות סביב מועמדותו האפשרית של סגן הנשיא, ג'ו ביידן, אך גם הוא לא הכריז על כך רשמית ולא ברור אם יעשה זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים