שתף קטע נבחר

הבשורה הצרכנית שתצמצם סיכונים למשקיעים

זירות המסחר האלקטרוניות, הידועות בכינויין חברות הפורקס, מציעות מכשיר פיננסי נהדר עבור סוחרים מקצועיים, אך מסוכן מאוד עבור אוכלוסיה תמימה. השבוע החל השינוי הגדול, עם כניסתן לתוקף תקנות הרגולציה החדשה. מה ההשלכות, מי ירוויח מהם ומי יפסיד, ואיך זה משפיע על הכסף של כולנו?

תם לו עידן, לא עוד פנים מחויכות בבאנרים מפוקפקים המבטיחים לכל הקודם אלפי דולרים בדקה, לא עוד רמי מהמכולת השכונתית, שעושה מיליונים בזמן שהוא מסדר מדפים או מנחם, מדריך הכושר, שמרוויח 2,000 דולר במסחר באופציות בשעות הערב. כעת הרגולציה מגיעה גם לזירות המסחר ומבטיחה להטיב עם כלל המשקיעים.

 

עוד כתבות בנושא בערוץ שוק ההון

רוצים רווח 70% בשעה? ההפסד כולו שלכם 

משקיעים ונדפקים: כך לא ניפול בהונאת פונזי

 

התקנות הרגולטריות בעקבות תיקון החוק שהעבירה הממשלה בשנת 2010 שנגע בזירות המסחר, נכנסו השבוע לתוקף (ב-26/5), כל שכל החברות שהגישו בקשה לרישיון יוכלו להמשיך להפעיל את זירות המסחר, מי שלא הגישה עד השבוע את הבקשה תיאלץ להפסיק את פעילותה בארץ. 

 (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

העניין הוא שבישראל התעוררו מאוחר, זה מכבר פועלות בארץ מספר זירות מסחר אלקטרוניות - הידועות בכינויין חברות הפורקס, שכלל לא מפוקחות על ידי הרשויות. ציבור תם, שלא מכיר את נפתולי העולם הפיננסי, מצא עצמו סוחר ללא ידע בתחום, לעיתים תכופות במינופים גבוהים, שלא הותירו לו סיכוי של ממש, ולכך לא תרם הפרסום האגרסיבי שמלבד הבטחותיו הנשנות לציבור המשקיעים בדבר רווחים מהירים, נמנע מלהתריע על הסכנות הכרוכות בכך.

 

רווחים של אלפי דולרים בשוק ההון בזמן קצר, הם אמנם לא בדמות חלומות באספמיה, אבל על פי רוב הם מנת חלקם של סוחרים מקצועיים שגם יודעים ״לגדר סיכונים״, יכולות שאין לציבור הלא מנוסה, ובייחוד כשהפרסום האגרסיבי התייחס רק לאופציה של רווחים ולא הזכיר את הסיכונים הטמונים במסחר מסוג זה.

 

מהי זירת מסחר?

בעולם הפיננסי התחולל שינוי: מרחקים גיאוגרפים איבדו מחשיבותם בעידן החדש - העידן הגלובאלי. בעבר, הלא מאוד רחוק, סוחרי שוק ההון השתייכו לחונטה סגורה, גרו בניו יורק והתייצבו כל בוקר לעבודתם בוול סטריט. העידן הזה תם, הטכנולוגיה העכשוית יצרה מהפכה של ממש בתחום - כבר לא צריך לגור בניו יורק כדי לנגוס מהעוגה של התפוח הגדול, אפשר לסחור בוול סטריט גם ממקום מרבצכם ברמת גן או מכל מקום אחר בעולם.

 

רצפת המסחר שאולי מוכרת לכם מסצינות של סרטים הוליוודיים נעלמה, כיום היא משמשת ללא יותר מאשר תפאורה. העידן החדש פתח הזדמנויות חדשות, החסמים הוסרו והדרך הפיננסית נסללה לכל החפץ לנהוג בה. שפע ההזדמנויות שנוצר בתחום הביא לעולם את זירות המסחר הנשלטות על ידי CFD.

רצפת המסחר שאולי מוכרת לכם מסצינות של סרטים הוליוודיים נעלמה (shutterstock) (shutterstock)
רצפת המסחר שאולי מוכרת לכם מסצינות של סרטים הוליוודיים נעלמה(shutterstock)

בתרגום מילולי CFD הוא "חוזה על הפרשים”. בפועל - CFD הוא כלי פיננסי העוקב במדויק אחר מחירן של מניות, מטבעות וסחורות, ומאפשר לסוחרים להרוויח מבלי לשלם עמלות גבוהות בקנייה ומכירה. בנוסף, ה-CFD מאפשר למנף משמעותית את תיק המסחר גם לבעלי חשבונות קטנים באופן יחסי. מסחר ב-CFD מקובל יותר בטווחי זמן קצרים ובינוניים ופחות בהשקעה, בין היתר משום שב-CFD כי אין חלוקת דיבידנדים.

 

זירות המסחר הציעו לסוחרים את אופציית המסחר על CFD. מכשיר פיננסי נהדר עבור סוחרים מקצועיים, או לפחות עבור מי שעבר הכשרה בתחום, אך מסוכן מאוד עבור אוכלוסיה תמימה. חלק מהציבור פתח חשבונות מסחר ו-"מינף עצמו לדעת" (הטעות במקור) על מנת להשיג רווחים מהירים מבלי להגן על עצמו. תאוות הבצע והרצון להרוויח הרבה, כאן ועכשיו, גרמו לחלק מהסוחרים הפסדים משמעותיים.

 

ייעלמו מהאופק הפיננסי זירות מסחר שאין מאחוריהן גב כלכלי יציב

פיקוח רגולטורי חל במידה כזו או אחרת על רוב מוחלט מהענפים הפיננסים - בנקים, בתי השקעות, קרנות נאמנות, יועצי השקעות וכדומה. למעשה, הג'ונגל הפיננסי היה מנת חלקן של זירות המסחר בלבד. ההסדרים החדשים נועדו לשים על נס את האינטרס של הצרכן ולהצר את הגזרה של זירות המסחר האגרסיביות.

זירות המסחר הם מכשיר פיננסי נהדר עבור סוחרים מקצועיים, אך מסוכן מאוד עבור אוכלוסיה תמימה (shutterstock) (shutterstock)
זירות המסחר הם מכשיר פיננסי נהדר עבור סוחרים מקצועיים, אך מסוכן מאוד עבור אוכלוסיה תמימה(shutterstock)

סביר להניח כי בתום הליך הפיקוח, ייעלמו מהאופק הפיננסי זירות מסחר שאין מאחוריהן גב כלכלי יציב. הרשות לניירות ערך, הגוף הרגולטורי שיפקח על זירות המסחר, הציב דרישת הון מינימלית של 4 מיליון שקלים להקמת זירה כהון עצמי. בנוסף, הרשות דורשת כי כספי המשקיעים יוגן בחשבונות צד ג׳.

 

שילוב הדרישות האלה מעניק הגנה כפולה לסוחרים - חשבון נאמנות המחזיק את כל ההון של הסוחרים למעשה מעניק הגנה מלאה לכסף שהלקוח הפקיד בזירה. לצורך השוואה, הלימות ההון הנדרשת מבנקים עומדת על 12.5% בלבד, ואילו מזירות המסחר נדרשת כאמור הלימות הון של 100%. מכאן נגזרת משמעות וחשובה: הבנקים איבדו את היתרון המשמעותי שהיה להם עד כה כברוקרים שנחשבו למקום יותר “בטוח". עכשיו כשיש רגולציה תהיה תחרות רצינית לבנקים שכן, בבנקים נדרשת הלימות הון נמוכה משמעותית מזו של הברוקרים האחרים, מהם נדרשת הלימות של 100% - שהופכת אותם ליותר “בטוחים".

 

הפוטנציאל: מאתיים אלף משקיעים

החוק יעזור בהגדלת השקיפות. בדרך כלל "מוכרים" רק את הרווח, אך כעת החברות יאלצו לפרסם גם הצהרת סיכון, ממש כמו בעולם הפרסום של סיגריות ואלכוהול. בנוסף, הפחיתו את יכולות המינוף – הגבילו אותן ל-1:20. גם אם החברה תפשוט רגל – כספי המשקיע יהיו בטוחים וישובו אליו. בנוסף, התקנה תיצור שם חיובי למסחר דרך האינטרנט.

 

השיווק האגרסיבי של התחום יהיה כפוף מעתה למגבלות הרגולציה. לעיתים תכופות מדי, המשווקים הובילו קמפיינים שניצלו מצוקה פיננסית והיו על גבול ההטעיה של הציבור. כעת, מלבד העובדה כי הזירה תחויב לצרף אזהרה לפרסום היא תיאלץ לבדוק באופן פרטני את כשירות הלקוח לסחור בזירה, במטרה להרחיק מהתחום לקוחות תמימים ולהתחיל במלאכת בנייה של קהילת סחר הוגן.

 

גורמים מעריכים כי בעקבות כניסת הרגולציה לתוקף, מעל מאתיים אלף משקיעים שהשקיעו עד כה את כספם בבורסה באמצעות בנקים ובתי השקעות, יפנו לזירות מסחר אינטרנטיות שפועלות בכפוף לרשות לניירות ערך, שכאמור, כעת אותן זירות הן מקום בטוח אפילו יותר מהבנקים השונים והעמלות בהן נמוכות משמעותית. אם כך, יש ברגולציה זו כדי לעורר תחרות בריאה בשוק זירות המסחר והברוקרים השונים, רוצה לומר - בשורה צרכנית של ממש, תחרות תטיב עם המשקיע.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד" , בית הספר למסחר בשוק ההון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
מסחר בפורקס
shutterstock
יח"צ
דודו רוז
יח"צ
מומלצים