שתף קטע נבחר

עבודת שורשים: כך תקבלו אזרחות פורטוגלית

תיקון לחוק בפורטוגל מאפשר לצאצאי המגורשים היהודים מהמדינה לקבל אזרחות וכרטיס לאיחוד האירופי. עכשיו רק נותר לשחזר את אילן היוחסין

 

ליסבון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
ליסבון(צילום: זיו ריינשטיין)

לפני כשלושה חודשים נכנס לתוקף החוק המעניק הקלות משמעותיות בהענקת אזרחות פורטוגלית לישראלים שהינם נצר לצאצאי היהודים שגורשו מהמדינה או עזבו אותה מסוף המאה ב-15 ואילך. פורטוגל היא חברה מן המניין באיחוד האירופאי, ואזרחיה יכולים לגור בכל אחת ממדינות הארגון, וכן לנוע בחופשיות בכל רחבי היבשת. למי שאין אזרחות אירופאית אחרת, ומתכנן ללמוד או לעבוד ברחבי היבשת, מאפשר החוק החדש דרך יחסית קלה ובטוחה לקבל אזרחות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רבים נוטים להשוות ולקשר בין החוק הספרדי לפורטוגלי, אולם בפועל אין קשר ביניהם. החוק בספרד טרם הגיע להצבעה ואישור סופיים, ולפניו למעלה מ-50 בקשות לתיקונים. בנוסף, החוק הספרדי מציב תנאים קשים בהרבה: בטיוטת החוק ישנה דרישה לשליטה ברמה גבוהה בשפה הספרדית, שעליה כל מועמד לקבלת אזרחות יידרש להיבחן. לעומת זאת, בחוק הפורטוגלי אין כל דרישה לידיעת שפה.

 

כמו כן, על פי החוק הספרדי נראה כי תהיה חובה להגיע לתחקור בפני נוטריון בספרד עצמה, ואילו בחוק הפורטוגזי אין חובה שכזו. הדרישה המרכזית של החוק בפורטוגל היא הוכחת קשר תרבותי וקשר דם למגורשי פורטוגל. על פי החוק, בחינת הקשר יכולה להתבצע על ידי אחת מהקהילות היהודיות בפורטוגל שאושרו לכך, או בבחינה ישירה של רשות האוכלוסין הפורטוגזית.

 

הקהילות היהודיות רואות בהוכחת הקשר של אדם למוצאו הפורטוגזי חובה שהוטלה עליהן על ידי ממשלת פורטוגל ומבקשות הוכחות והסברים. עלות טיפול הקהילה בבקשתו של כל אדם היא 500 יורו. אם אותו אדם מצליח להוכיח את הקשרים הללו לאחת מהקהילות היהודיות, הוא מקבל מהן אישור לכך.

 

בשלב זה הוא רשאי לפנות לרשות האוכלוסין לאחר ששילם את אגרה של 250 יורו עבור בקשת אזרחות, יחד עם טופס רלוונטי שאליו יש לצרף תעודת לידה ותעודה מהמשטרה על היעדר רישום פלילי. זוהי דרך המלך לקבלת האזרחות.

 

אפשרות נוספת היא לפנות עצמאית לרשות האוכלוסין במטרה להוכיח את הקשר למגורשי פורטוגל. אלא שסביר להניח כי אותו אדם יופנה לבסוף אל אחת מהקהילות היהודיות, שם יצטרך לבצע אותו תהליך שצוין קודם לכן. יש לציין כי בימים אלה מקימים ברשות האוכלוסין הפורטוגזית צוות מיוחד שיעסוק ויטפל בבקשות של צאצאי המגורשים.

 

מי זכאי ומה צריך להוכיח?

לא פשוט להוכיח קשר לאירוע שהתרחש לפני מאות שנים. ישנם סממנים מסייעים המצביעים על קשר של אדם לתרבות היהודית הספרדית-פורטוגזית, כאשר בין הבולטים והמדוברים ביותר נמצאים שמות המשפחה. החוק עצמו מונה כמה שמות משפחה המצביעים על קשר ליהדות פורטוגל: פורטוגלי, פרנקו, אזולאי, קאסטרו, פרץ, מלכה ועוד.

 

דוגמא לסממן נוסף היא שליטה בשפת הלדינו, אפילו לא של המבקש עצמו אלא של אחד הסבים שלו. סממנים אלה אינם בגדר חובה ואף אחד מהם אינו מהווה תנאי מספיק כדי להוכיח אזרחות, אך הם בהחלט מסייעים.

 

לצד הסממנים נדרשות הוכחות שיכולות לקשור את המבקש לגירוש היהודים מפורטוגל. הדרך העיקרית לכך היא להוכיח מאיפה הגיעה המשפחה ולהצביע על קשר בין אותו מקום לבין נתיבי ההגירה שנסללו לאורך השנים מאז הגירוש. הוכחה טובה יכולה להתגלות, למשל, בנוסח הכתובה של ההורים או הסבים. במקרים מסוימים מומלץ להיעזר בחוות דעת של גנאולוג או היסטוריון כדי להוכיח את הקשר בין מבקש לקהילה מסוימת.

 

השילוב של הצבעה על המקור וההשתלשלות ההיסטורית של המשפחה, יחד עם הסממנים הייחודיים, הוא שאמור לשכנע את ראשי הקהילה היהודית הספציפית בדבר קיומו של הקשר בין המבקש לבין גירוש יהודי פורטוגל.

 

ראשוני המבקשים כבר קיבלו אישורים מהקהילות היהודיות בפורטוגל ומחכים להקמת הצוות המיוחד שיעסוק בנושא ברשות האוכלוסין הפורטוגזית. סביר להניח שעד סוף 2015 כבר יתקבלו האזרחויות למבקשים הראשונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פורטוגל
צילום: shutterstock
צילום: סוזן ידיד שרבן
עו"ד דוד ידיד
צילום: סוזן ידיד שרבן
מומלצים