שתף קטע נבחר

בליץ אחרון: ניסיון למנוע הצבעה על סילוק ישראל

יום דרמטי, ספורטיבי ומדיני: הסקנדל בהתאחדות הכדורגל העולמית לא הוביל לביטול הקונגרס, ובציריך אמורים להצביע על דרישת הפלסטינים להרחקת ישראל. ההתאחדות הישראלית ומשרד החוץ מחפשים פתרונות יצירתיים: "מקווים שבלאטר יכתיב לרג'וב פשרה"

מגעים לפשרה עד הרגע האחרון: בתום יום דרמטי של מגעים בין יושבי הראש של התאחדויות הכדורגל הישראלית והפלסטינית, עופר עיני ו ג'יבריל רג'וב, ביחד עם נשיא פיפ"א ספ בלאטר, העריכו הלילה (יום ו') בכירים במשרד החוץ ובמשלחת הישראלית לקונגרס פיפ"א בשוויץ כי הסיכויים שבמהלך היום תיערך הצבעה על ההצעה להשעות את ישראל מפיפ"א הם 50-50.

 

"אנחנו נערכים להצבעה למרות שמבחינתנו מדובר בהתפתחות רעה מאוד. אנחנו נעשה הכול עד הרגע האחרון כדי שלא תהיה הצבעה בכלל, אבל אנחנו ערוכים גם לכך שתהיה הצבעה", אמרו במשרד החוץ.

נתניהו הזהיר את בלאטר (צילום: לע"מ) (צילום: לע
נתניהו הזהיר את בלאטר(צילום: לע"מ)

על רקע ההתמודדות בפיפ"א עם סקנדל מעצר בכיריה, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לאפשרות שישראל תושעה מהארגון. נתניהו אמר אמש כי "הניסיון לפגוע בישראל יהרוס את פיפ"א

כי אם יתחילו במדינה אחת יעברו למדינה שנייה והדבר ימוטט את הארגון. הניסיון להשעות את ישראל חמור מאוד ונתנגד לו בכל תוקף".

 

במהלך היממה האחרונה התנהל קרב איתנים בין ההתאחדות האירופית אופ"א לפדרציה העולמית פיפ"א, שהוכרע בינתיים בניצחון פיפ"א: כפי שדרשה פיפ"א, הקונגרס יתקיים כמתוכנן ותיערך הצבעה לבחירת הנשיא הבא כשעל התואר מתמודדים הנשיא המכהן בלאטר והנסיך עלי מירדן. אופ"א והעומד בראשה מישל פלאטיני איימו שאם בלאטר ייבחר – יתכנסו הנציגים האירופים שוב בעוד שמונה ימים בברלין כדי לחשוב על צעדי תגובה. על הפרק: איום להשעיית פעילות בפיפ"א או התנתקות ממנה.

פגישות דרמטיות. עיני ובלאטר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פגישות דרמטיות. עיני ובלאטר(צילום: אוהד צויגנברג)

במהלך היום נפגש כאמור יו"ר התאחדות הכדורגל עיני עם בלאטר. נשיא פיפ"א נפגש עם רג'וב, ומאחורי הקלעים התקיימו מגעים בין עיני לרג'וב. המגעים צפויים להימשך גם במהלך הבוקר מתוך מגמה למצוא פשרה שתמנע את ההצבעה על השעיית ישראל.

 

ישראל מצדה גילתה גמישות במגעים שלה מול בלאטר והוועד הפועל של פיפ"א כדי לגבש הצעת פשרה שנותנת מענה לכל הטענות של הפלסטינים, ובכלל זה הקלות במעברים והקמת מנגנון משולש בהשתתפות ישראל, הרשות הפלסטינית ופיפ"א, לצורך ליבון בעיות. בלאטר שיבח את ישראל שהיא מעלה הצעות קונסטרוקטיביות, ואולם לדברי מקורות במשלחת הישראלית בציריך, רג'וב היתל בבלאטר ובשום שלב לא אמר שהוא מקבל את ההצעה הישראלית.

לא מוותר. רג'וב עם בלאטר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא מוותר. רג'וב עם בלאטר(צילום: רויטרס)

המקורות במשלחת הישראלית טענו עוד כי הפלסטיני אף העלה דרישות משלו כגון התחייבות ישראלית להרחיק מההתאחדות את חמש הקבוצות הישראליות מעבר לקו הירוק. ישראל התנגדה בתוקף בנימוק שמדובר בעניין עקרוני שנועד להכתים את ההתנחלויות. רג'וב הציע להעביר את ההכרעה מה יעלה בגורלן של הקבוצות הישראליות למזכ"ל האו"ם באן קי-מון. בלאטר תומך בעמדתו של רג'וב בנושא הזה.

 

"אנחנו לא יודעים עדיין אם תהיה הצבעה על ההצעה הפלסטינית ואם כן מה תהיה התוצאה כי זה דורש הרבה מאוד פוליטיקה והרבה מאוד תפירה של הרבה שחקנים", אמר מקור בכיר במשרד החוץ.

 

בירושלים חוששים שלמלחמה של אופ"א נגד בלאטר יהיו השלכות לרעתה של ישראל. החשש בירושלים הוא שבלאטר, שזקוק נואשות לקולות של המדינות הערביות והמוסלמיות, לא ידחוף להצעת פשרה מוסכמת ויביא בסופו של דבר את ההצעה הפלסטינית להצבעה. במילים אחרות: בלאטר ישלם במטבע ישראלי כדי לקנות את קולות הערבים. "הרבה תלוי איך בלאטר ינהג ומה יגיד בקונגרס", הוסיפו הבכירים.

 

גרמניה מסייעת: "עושה עבודת קודש"

בישראל משבחים את נשיא התאחדות הכדורגל של גרמניה שיצא לעזרתה ופעל מאחורי הקלעים להוריד את ההצעה הפלסטינית מסדר היום. ההתאחדות הגרמנית היא הגדולה והחשובה בעולם. "הגרמנים עושים עבודת קודש", אמרו בכירים במשרד החוץ.

 

הבכירים אמרו לסיכום כי "אפשר למצוא פתרונות לבעיות שהפלסטינים העלו והשאלה היא האם יש רצון פוליטי להגיע לפשרה וזה יושפע קודם כל מהבחירות לנשיא פיפ"א. רג'וב אמר שהוא משאיר את ההצעה הפלסטינית בסדר היום. אנחנו מקווים שבלאטר יגלה מנהיגות וברגע האחרון יכתיב פשרה שתמנע את השעיית ישראל".

מפגינים למען הרחקת ישראל בציריך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים למען הרחקת ישראל בציריך(צילום: AFP)

ובחברון נותנים ילדים פלסטינים לישראל כרטיס אדום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ובחברון נותנים ילדים פלסטינים לישראל כרטיס אדום(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

משלחת ישראל בציריך תוגברה בשלושה דיפלומטים ומשפטנים שנשלחו ממשרד החוץ בירושלים. הם מסייעים למשלחת של התאחדות הכדורגל הישראלית בממד המדיני והמשפטי. "יש כל מיני סולמות שאנו מנסים לתת לבלאטר שיעזרו לו לנווט את הפלסטינים לרדת מהעץ הגבוה".

 

אתמול השתתפו עשרות פלסטינים בעצרות תמיכה בדרישה הפלסטינית לסילוק ישראל מפיפ"א, לקראת ההצבעה בציריך. בין היתר נערכו עצרות ברמאללה ובחברון, ובמהלכן נשאו המשתתפים כרזות תמיכה ברג'וב, לצד "כרטיסים אדומים" שעליהם נכתב "לא לגזענות".

 

מאונסק"ו עד מועצת הביטחון 

ההצבעה בציריך, אם אכן תתקיים, תהיה אחת מההצבעות המדיניות הדרמטיות והחשובות ביותר בשנים האחרונות. האחרונה שבהן התקיימה ביום האחרון של השנה שעברה, אז נכשל הניסיון הפלסטיני להציב לוח זמנים לסיום הנוכחות הישראלית ביהודה ושומרון. במועצת הביטחון של האו"ם היה אמנם רוב להצעה הפלסטינית, אך היא לא עברה. רק שמונה מדינות תמכו בפלסטינים, רוב שאינו מספיק לקבלת החלטה. ארה"ב ואוסטרליה היו המתנגדות היחידות, אך הווטו האמריקני לא נדרש.

 

לעומת הכישלון הפלסטיני במועצת הביטחון, ב-2011 השיגה הרשות את אחת מהצלחותיה המדיניות הגדולות, כשהתקבלה כחברה מלאה בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, אונסק"ו. הפלסטינים היו זקוקים אז לרוב של שני שלישים מ-193 הקולות כדי להתקבל לארגון. 107 מדינות תמכו בהצטרפותם לארגון, וביניהן צרפת, סין, אוסטריה, ספרד, רוסיה וסין. ארצות הברית, קנדה וגרמניה היו בין ה-14 היחידות שהתנגדו.

 

שנה לאחר מכן, ובדיוק 65 שנה לאחר כ"ט בנובמבר, אישרו חברות העצרת הכללית בניו יורק ברוב עצום את ההכרה ברשות הפלסטינית כמדינה לא-חברה. 138 תמכו בפלסטינים, 41 נמנעו ורק 9 מדינות התנגדו - ו"מדינת פלסטין" קיבלה מעמד של משקיפה באו"ם. ההצבעה היום בקונגרס פיפ"א עשויה להצטרף לרשימת אותן הצבעות היסטוריות.

 

ליעד אוסמו השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר פיפ"א
תהיה הצבעה? עיני ובלאטר
צילום: מתוך אתר פיפ"א
מומלצים