שתף קטע נבחר

נישואים בכפייה, בריחה מחמאס – וכתב אישום

בת 16 מהפזורה הבדואית אולצה להינשא לבן דודה המתגורר ברצועה. אחרי חמישה ניסיונות היא הצליחה להימלט בחזרה לישראל, ונתפסה ע"י צה"ל

בית משפט בשלום בבאר שבע הסכים לבטל את הרשעתה של צעירה מהפזורה הבדואית שיצאה לעזה בניגוד לחוק. השופט יובל ליברדו קיבל לאחרונה את הטענה שהיא חותנה עם קרוב משפחה נגד רצונה, והוסיף שהמדינה צריכה "לפתוח לנאשמת שכזו צוהר להשתלבות בחברה".

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

כשהייתה בת 16 אולצה הנאשמת על ידי אמה להתחתן עם בן דודה שמבוגר ממנה ב-20 שנה, תושב ג'בליה שברצועת עזה. על פי כתב האישום, בספטמבר 2012 היא יצאה מישראל דרך מעבר טאבה, וממצרים המשיכה לרצועת עזה מבלי שהיה בידה היתר לעשות זאת. מאז הנישואים היא סבלה מאלימות פיזית קשה מצדו וניסתה לברוח ממנו חמש או שש פעמים חזרה לישראל, אבל בכל פעם החמאס תפס אותה. כשהצליחה לבסוף, היא נתפסה על ידי צה"ל והועמדה לדין.

 

בכתב אישום יוחסה לה עבירה של יציאה מישראל שלא כדין. היא הודתה במעשיה, ומכאן הדיון עבר לשאלת העונש. המדינה עתרה לעונש של ארבעה חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס. היא טענה שיש לשים את הדגש על שיקולי ביטחון כשמדובר ביציאה למדינות או אזורים שעוינים את ישראל.

 

הנאשמת – כיום כבר בת 20 ונשואה בשנית (הפעם לצעיר בן גילה) – סיפרה שהיא מתגוררת בפזורה הבדואית ובעלת השכלה של שמונה שנות לימוד בלבד. בגיל 14 היא עזבה את בית הספר על מנת לסייע ולתמוך באימה, לאחר שאביה נעצר בגין עבירות סמים. שירות המבחן המליץ לשקול את ביטול ההרשעה, וציין כי הנאשמת "חונכה לנאמנות, לצייתנות וקונפורמיות. אלו לצד גילה הצעיר בעת העבירה להערכתנו הקשו עליה להעמיד גבולות למשפחתה בכדי להימנע מביצוע העבירה".

 

הנאשמת ביקשה לאמץ את המלצת השירות. לדבריה, הנישואים נכפו עליה, ולאחר מכן סבלה מאלימות קשה של בעלה עד כדי כך שנגרמו לה שתי הפלות. היא סיפרה על ניסיונות הבריחה שלא צלחו וציינה שרק בעזרת הצבא הצליחה בסופו של דבר לחזור לישראל. עוד סיפרה כי בימים אלה היא בחודש השביעי להריונה מבעלה החדש, היא משלימה בגרויות ורוצה לעבוד כעובדת סוציאלית כדי לעזור לצעירות כמוה.

 

השופט ד"ר יובל ליברדו הכריע לטובת הנאשמת. הוא הסביר כי לעניין העונש יש הבדל בין מי שיצא מהארץ ממניעים פוליטיים או ביטחוניים לבין מי שיצא לצורך ביקור משפחתי, שהוכר בפסיקה כבעל היבט הומניטרי. בהקשר זה הבהיר השופט כי היא לא פגעה בביטחון המדינה מעבר לפגיעה הנלווית בהכרח לעבירה. השופט התייחס לכך שהנאשמת חותנה בעל כורחה בהיותה בת 16 עם בן משפחה מבוגר ממנה בעשרות שנים, ואף סבלה מנחת זרועו.

 

"והנה, חרף מסכת ייסורים זו מנסה הנאשמת לפלס דרכה לחיים נורמליים", העיר השופט. "היא נישאה מחדש, מרצונה, לבחור בן גילה, והיא הצליחה להרות. היא גרה בבית חדש. היא משלימה לימודים וחולמת חלומות. היא חולמת להיות עובדת סוציאלית וזאת כדי שתוכל לסייע לבנות דוגמתה במגזר. האין זהו שיקום? האין צריכה המדינה, על רשויותיה השונות, לפתוח לנאשמת שכזו צוהר להשתלבות בחברה? סבורני שכן".

 

בהתאם לכך ביטל השופט את הרשעת הנאשמת וחייב אותה לחתום על התחייבות כספית בסך 25 אלף שקל, להימנע במשך שנה מלעבור עבירה בניגוד לחוק למניעת הסתננות.

 

  • לקריאת גזר הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: המתמחה אוקסנה ואנייצון
  • ב"כ הנאשמת: עו"ד אריאתה
  • עו"ד מוטי אדטו עוסק במשפט פלילי
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים