שתף קטע נבחר

לא ייכלא, אך לא ישוב לעירייה: קלון לרוכברגר

חצי שנה לאחר הרשעתו, בית המשפט הטיל שישה חודשי מאסר שיומרו לעבודות שירות על יצחק רוכברגר שהורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים. הקלון לא יאפשר לו לשוב לעירייה. השופט: "ניצל את מעמדו לטובתו האישית ובמעשיו דבק קלון". רוכברגר: אני קורבן האווירה בציבור בעת שחיתות ציבורית

 

לעיריית רמת השרון הוא כבר לא יחזור: בית משפט השלום בתל אביב הטיל היום (א') קלון על ראש העיר רמת השרון יצחק רוכברגר שהורשע בעבירות של מרמה והפרת אמונים. השופט עידו דרויאן גזר עליו שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, שישה חודשי מאסר על תנאי ו-40 אלף שקלים קנס. לאחר גזר הדין אמר רוכברגר: "זה לא היה אמור להיגמר ככה. נקלעתי לאווירה ציבורית. אערער על גזר הדין", דברי ראש העיר שהתכוון בדבריו לאווירה בציבור לאור מקרי השחיתות הציבורית שאירעו בתקופה האחרונה.

 

השופט עידו דרויאן כתב בהחלטתו הבוקר כי "הנאשם התמיד במצגי שווא ולא נרתע מביצוע חוזר של עבירה כדי לקבל את הכספים. הוא ניצל את מעמדו בקרן ויכול היה להפסיק את מעשיו. הוא ניצל את מעמדו ותפקידו לטובתו האישית, וזה חזר על עצמו במעשי מרמה וזיוף מסמכים שקריים ועוד אילו מעשים חמורים שאינם עולים עם שלטון החוק. הוא סטה מדרך הישר ובמעשיו דבק קלון". 

 

השופט דרויאן ציין עוד בהחלטתו כי "מניעיו היו כלכליים באופן מובהק. יכול היה הנאשם להפסיק את ביצוע המעשים בכל רגע ורגע. ודאי שהיה יכול 'להסתפק' בהוצאות ביתו וצרכיו, ולא לפעור את לועו הרחב גם לקבלת החזרים עבור טיסת בתו לחו"ל ועבור חגיגה משפחתית במסעדה. הוא לא הגביל עצמו אלא מיקסם בכל דרך את התועלת האסורה מפעילותו העבריינית עד שנחשפו מעשיו".

רוכברגר בבית המשפט, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
רוכברגר בבית המשפט, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

לפני חצי שנה הרשיע בית משפט השלום בתל אביב את רוכברגר בעבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר ושימוש במסמך מזויף, בעת ששימש כיו"ר קרן השתלמות של עובדי רשויות מקומיות. במקביל זוכה רוכברגר מסעיף של הגשת חשבוניות כפולות לעירייה ולקרן.

 

הפרקליטות ביקשה להטיל על רוכברגר עונש של שישה עד 18 חודשי מאסר בפועל, קנס משמעותי ובנוסף להטיל עליו קלון: "הוא העיד על עצמו כבעל כתם מוסרי, וזאת בעת מילוי תפקידו. זה פוסל אותו מלשמש איש ציבור, גם אם זה יהיה בתפקיד אחר לגמרי. משום שהרמה המוסרית, הכתם המוסרי דבק בו... הוא לא ראוי לקבל אמון". סנגורו, עו"ד ליאור אפשטיין, ביקש להסתפק בשעות לתועלת הציבור או לכל היותר בעבודות שירות וכל זאת ללא הטלת קלון. בתום שלב הטיעונים לעונש פנה רוכברגר לשופט ואמר: "רק מעצם הכרעת הדין, כמוה כגזר דין מוות בשבילי". 

 

הבוקר אמר עו"ד אפשטיין: "בתיק הזה, בלי קשר לפרשות אחרות, החקירה אינה סטרילית, אבל אנחנו מרכינים ראש בפני בית המשפט. יכול להיות שהתוצאה שלו הייתה יכולה להיות אחרת". רוכברגר יתייצב לריצוי עונשו ב-2 באוגוסט אלא אם תתקבל החלטה על עיכוב ביצוע.

 

עו"ד פיה גלבר מפרקליטות מחוז תל אביב אמרה לאחר גזר הדין: "בית המשפט אימץ את עמדתנו לעניין הקלון וקבע שאדם שביצע את המעשים העביר מסר, שלפיו נבחר ציבור שהורשע בביצוע המעשים שאותם ביצע הנאשם, אינו ראוי לשרת בתפקיד ציבורי".

 

מכתב האישום שהוגש נגד ראש העיר במאי 2013 עלה כי בשנים 2006-2004 כיהן רוכברגר כיו"ר הקרן להשתלמות של עובדי הרשויות המקומיות, במקביל לכהונתו כראש עיר. רוכברגר עבר על החוק מכיוון שאסור היה לו לקבל שכר מעבר לשכר על עבודתו כראש עיר. על פי כתב האישום, רוכברגר הגיע להבנה עם בכירים בקרן כדי לעקוף את האיסור בחוק, והם הסכימו שהחל ממרס 2005 ואילך יוגדל ל-6,000 שקל סכום ההוצאות החודשי לתפקיד – במקום 500 שקל בחודש עד אז.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

עוד נטען שרוכברגר ניצל את ההבנות איתם לצורך קבלת תגמול על שירותיו כמנכ"ל וכיו"ר הקרן – תגמול שהוא לא היה רשאי לקבל. למעשה רוכברגר המציא חשבוניות וקבלות על הוצאותיו האישיות, והציג אותן ככאלה הקשורות לכיסוי עלויות שבהן נשא במסגרת תפקידו בקרן.

 

אלא שעל פי כתב האישום לא היה קשר בין ההוצאות לבין התפקיד, והוא אף זייף לשם כך פרטים. על הגמול שקיבל בגין שירותיו לקרן לא דיווח רוכברג לרשויות המס. התשלומים המסתכמים שהוא קיבל מהקרן הגיעו ל-117,894 שקל. בנובמבר 2007, אחרי שהתגלו המעשים, החזיר רוכברגר את הסכום בטרם פתיחת החקירה המשטרתית.

 

במהלך המשפט עלתה השאלה אם לרוכברגר היה מותר לגלגל על הקרן, שהיא חברה ציבורית, את הוצאותיו הפרטיות והוצאות משפחתו לרבות רכישות מזון, בגדים, נעליים, טלוויזיה, נסיעת בתו לחו"ל, חגיגת בר מצווה לילדי גיסו ועוד.

 

לדברי השופט עידו דרויאן, המעשים הללו פסולים כשלעצמם. "יש לראות בהם ראיה נוספת וכבדת משקל לחוסר תום הלב של הנאשם ולמאמציו להסתיר ולהטעות", כתב השופט בהחלטתו בהכרעת הדין.

 

בספטמבר 2013 הדיח בג"ץ את רוכברגר מתפקידו, אבל אִפשר לו להתמודד שוב בבחירות המקומיות והוא נבחר לכהונה נוספת ברמת השרון. עם זאת, חודש מאוחר יותר הוא הודיע על יציאתו לחופשה עד לסיום ההליכים נגדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל "ידיעות אחרונות"
רוכברגר בהכרעת דינו בדצמבר 2014
צילום: דנה קופל "ידיעות אחרונות"
עו"ד ליאור אפשטיין
מומלצים