שתף קטע נבחר

"לא מרשים לאשתי ולבתי לעלות כי אני שחור"

אדיסו טספה מבת-ים טוען כי בקשותיו לאיחוד משפחות נדחות שוב ושוב רק בגלל מוצאו האתיופי, ולפיכך אשתו ובתו נותרו שם בלעדיו. רשות האוכלוסין: "לפני עלייתו לישראל הצהיר חד-משמעית כי הוא רווק ללא ילדים, בקשתו נבחנת"

טספה עם אשתו ובתו ()
טספה עם אשתו ובתו

אדיסו טספה ואשתו מלקם, ביום חתונתם ()
אדיסו טספה ואשתו מלקם, ביום חתונתם

"משרד הפנים מפלה אותי ולא מאפשר להעלות לישראל את אשתי ובתי בגלל מוצאי האתיופי. אם הייתי מגיע ממדינה של אנשים לבנים, זה לא היה קורה. בינתיים הלב שלי קרוע מגעגועים". כך תוקף אדיסו טספה את רשות האוכלוסין וההגירה, המסרבת, לדבריו, לאפשר להביא ארצה את בני משפחתו בהליך התאזרחות.  

 

טספה, בן 28, עלה לישראל מאתיופיה לפני כשמונה שנים. טרם עלייתו לארץ, בהיותו בן 18, הכיר את מלקם, צעירה אתיופית שהתגוררה בשכנות אליו. למרות התנגדות המשפחות לקשר בשל מוצאה הלא-יהודי, עברו השניים להתגורר יחד ובהמשך נולדה להם בת משותפת, הרמלה, היום בת עשר.

  

ב-2007, בסופן של שנות המתנה ארוכות, קיבלה משפחתו של טספה - אמו ואחיו - אישור עלייה מהסוכנות היהודית. אולם טססה נאלץ לעלות לישראל ללא רעייתו ובתו. "הבנתי שאשתי ובתי לא יוכלו לעלות בגלל מוצאן. חשבתי שאוכל להביא אותן בהקדם. בסוף החלטתי, בין היתר, בלחץ המשפחה שלי, להשאיר אותן באתיופיה ולעלות לארץ. זה היה הדבר הכי קשה שעשיתי אי פעם", שחזר. 

 

עם בתו הרמלה, כיום בת עשר ()
עם בתו הרמלה, כיום בת עשר
 

משפחת טספה באתיופיה ()
משפחת טספה באתיופיה

מאז מנסה טספה, שמתגורר היום בבת-ים ועובד במאפייה, להביא לארץ את רעייתו ובתו בהתאם לחוק המאפשר איחוד משפחות במה שמכונה "הליך מדורג". לדבריו, "הלכתי לכל מקום והייתי בכל משרד כדי להילחם על הזכות שמגיעה לי לפי החוק כמו כולם, להתאחד עם אשתי ובתי. שירתתי את המדינה כמו כל הצעירים בגילי אבל המדינה הזו נותנת לי יחס שונה כאילו לא מגיעות לי אותן זכויות". בצבא הוא שירת כלוחם בחטיבת הנח"ל, ורק לאחרונה השלים שירות מילואים בן חודש. 

 

לדבריו, במשך כל השנים שמרו בני הזוג על קשר רציף. בשנת 2012 שב טספה לאתיופיה לביקור בן חודשיים. שנה מאוחר יותר נישאו בני הזוג באתיופיה. טספה ששב לישראל החל כאמור בהליך של איחוד משפחות, אלא שרשות האוכלוסין וההגירה דחתה עד כה את בקשותיו. לאחר הסירוב הראשוני הוא הגיש ערעור אך גם הוא נדחה, בטענה כי אין מספיק הוכחות לכנות הקשר בין בני הזוג. ברשות האוכלוסין טענו כי טספה שיקר טרם עלייתו כשהצהיר כי אינו נשוי וכי אין לו ילדים מחוץ לנישואים, אך לדבריו, "לא הבנתי אז את ההליך".

 

200 תדפיסי שיחות? "הצהיר שהוא רווק"

בעקבות הסירוב הגיש טספה באמצעות עו"ד יהושע פקס ערר לבית הדין לערערים בירושלים. בית הדין דחה את הערר אך אפשר לו הגשה נוספת של הבקשה לרשות האוכלוסין בצירוף הוכחות לכנות הקשר. "צילמנו 200 תדפיסים של כל השיחות, והגשנו גם הוכחות לכך ששלחתי להן כסף כל השנים", סיפר .

 

אולם גם הבקשה החדשה שהוגשה בינואר לא סייעה, ולפני כמה שבועות התקבלה תשובה ובה ביקשו פקידי הרשות כי טספה יבצע בדיקת רקמות שתוכיח את אבהותו בטרם יורשו בנות משפחתו להגיע לישראל. "מערימים עליי קשיים על משהו שאני מבקש לעשות על פי חוק. קשיים שלא מערימים על מישהו שמגיע ממדינה אחרת", טען.  

 

עו"ד יהושע פקס אמר כי "בית הדין לעררים הנכבד ביקש כי מר אדיסו ימציא הוכחות נוספות לכנות הקשר, אולם לאחר שהוכיח מעבר לכל ספק את הקשר לאשתו, רשות האוכלוסין דורשת כעת במפתיע בדיקת רקמות. בדיקה זו לא נדרשה לפני כן, וזו בדיקה מיותרת ויקרה שמכבידה מעבר לנדרש על מרשי". לדבריו, טספה מסכים לבצע את הבדיקה רק לאחר שאשתו ובתו ייכנסו לישראל. "אדיסו מבקש את הזכות הבסיסית להזמין את אשתו ובתו לחיות יחד עמו בישראל, כפי שכל אזרח אחר זכאי לה במדינה".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "טענתו של אדיסו טספה בדבר היותו נשוי ואב לילדים טרם עלייתו לישראל אינה מתיישבת עם נתוני התחקיר שערכו לו הרשויות כמה ימים לפני עלייתו לישראל, שבו הצהיר חד-משמעית כי הוא רווק ללא ילדים.

 

"במהלך תקופה זו הוא הגיש בקשה לאיחוד משפחות אך זו נדחתה מאחר שלא הצליח להוכיח כי אכן מדובר בזוגיות. לאחרונה גם בית הדין לעררים צידד בעמדת הרשות. בקשתו האחרונה שהוגשה אך לפני שבועות נבחנת בימים אלה ובמקביל הוצע לו לבסס את בקשתו ולהציג צו אבהות לגבי הילדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים