שתף קטע נבחר

הכירו: כך תקבלו את ההלוואה הזולה ביותר

הפחתות הריבית בשנים האחרונות, כמעט ואיפסו את תשואת אגרות החוב, אבל יש לזה צד חיובי - ניתן לעשות שורט (מכירה בחסר) על האג"חים ולקבל מימון זול. כמה זול? הלוואה בריבית של אחוז אחד בלבד. אמנם זה נשמע מורכב, אבל זה פשוט...וזול! קבלו בחינם מדריך להלוואה זולה במיוחד

הפחתות הריבית בשנים האחרונות הזניקו את מחירי אגרות החוב. אבל, החגיגה נגמרה - הלימון נסחט כמעט עד תום, אי אפשר לייצר תשואה נוספת, פשוט כי הריבית ברצפה. ייתכן כי היא תמשיך איכשהו לרדת ולהיות בטריטוריה שלילית, אבל גם אם כן, הרווח למחזיקי החוב יהיה כבר שולי. אך למסתבר שלכל חיסרון יש ייתרון, ודווקא בזכות הריבית הנמוכה ממילא, אנחנו יכולים ליהנות מהלוואות במחירים נמוכים במיוחד - הרבה יותר זול מריבית שאנו משלמים על המשכנתא. אז איך עושים את זה? קראו עד הסוף. 

 

קראו עוד בערוץ שוק ההון

למדריכים נוספים - מהון להון

על כרעי תרנגולת? במי תלויה מניית עליבאבא

 

ההיפוך בין גובה הריבית למחירי האג"ח

כשהריבית ירדה ב-2% ל-0.1% תוך שנתיים, מחירי אגרות החוב זינקו. ויותר מכך, הכלל אומר שכאשר אורך חיי האג"ח (אורך ההלוואה) גדול יותר, מחירו מזנק יותר - ולכן אם המשקיע החזיק אגרת חוב ממשלתית ל-10 שנים שנתנה תשואה אפקטיבית של 2% עד לפדיון, הרי שאחרי שנתיים הוא מחזיק באגרת שנותנת סביב 0.1% לשנים שנותרו. לפי הנתונים העדכניים, אגרות החוב הממשלתיות (שנחשבות הבטוחות ביותר) נסחרות בתשואות אפקטיביות של 0.3% עד 0.6% לטווח של 3 שנים עד עשר שנים ויותר. ולכן אם נכניס לנוסחה בטבלת אקסל, נקבל שהערך של האגרת (בכדי לבטא את התשואות האמורות) עלה בכ-20%! אבל נניח למספרים - הרעיון המרכזי במסחר באג"ח הוא שכאשר הריבית יורדת המחירים עולים ולהיפך.

ההלוואה הכי זולה שתקבלו (shutterstock) (shutterstock)
ההלוואה הכי זולה שתקבלו(shutterstock)

היום הריבית במצב שאין לה כמעט לאן לרדת, כלומר אין סיכוי שיהיו רווחים כפי שהיו בשנתיים האחרונות - ההיפך, יש סיכון שהריבית תעלה ואז חרב הפיפיות תפעל הפוך ומחירי אגרות החוב יירדו, אפילו יצנחו. צריך לקחת את זה בחשבון כשמשקיעים בקרנות אג"חיות וקחו בחשבון שאף אחד לא מספר למשקיעים את האמת העירומה, משום שזה לא באינטרסים של בתי ההשקעות - אגרות חוב זה מכשיר יחסית מסוכן וככל שאורך החיים גבוה יותר כך הוא מסוכן יותר!

 

אבל יש גם חצי כוס מלאה - אתם יכולים לפעול הפוך, אתם יכולים למכור אגרות חוב, משמע לעשות שורט על אגרות החוב, ואז ליהנות אם המחיר יירד. מדובר בעצם על לקיחת מימון/ הלוואה/ משכנתא. הרי כשמשקיע רוכש אגרות חוב זה מתן הלוואה, כשאתם קונים אג"ח ממשלתי אתם נותנים הלוואה למדינה. ולכן, אם אתם מוכרים אגרות חוב אתם בעצם מקבלים הלוואה מהמדינה, ומה שמיוחד במקרה הזה שאתם יכולים לקבל הלוואה / משכנתא מאוד מאוד זולה!

 

איך מוכרים אגרת חוב שאין לי?

אם מוכרים את אגרות החוב האלו בבורסה, אזי המוכר בעצם מקבל הלוואה בריבית של 0.3% עד 0.6% לתקופה האמורה. כדי לעשות מכירה בחסר (שורט) אתם צריכים שיהיה מישהו שישאיל לכם, ופרקטית אין בעיה - יש כמות אדירה של קרנות נאמנות, תעודות סל וגופים מוסדיים שמחזיקים באגרות החוב האלו ויכולים להשאיל לכם, ואז (לאחר שתשאילו) תוכלו למכור את האגרות חוב, ולקבל את התמורה לחשבון, תמורה שהיא הלוואה לכל דבר ועניין - הלוואה לרכישת רכב, או משכנתא לשיפוץ הבית או אפילו לרכישת הבית.

 

אבל, יש לקחת בחשבות שהריבית שתשלמו תהיה מעט גבוהה יותר על המעיין הלוואה/ משכנתא הזו. הגופים שמשאילים את אגרות החוב ידרשו עמלת השאלה שנובעת מכך שהם מספקים לכם אגרות חוב שאתם רשאים לעשות בהן מה שאתם רוצים. הגופים האלו יקבלו את העמלה שלהם מהבנק (שבו מתנהל החשבון שלכם) כשהבנק הוא זה שיגבה מולכם את העמלה (עם כמובן עמלת תיווך). העמלה הכוללת עשויה להיות בסדר גודל של 0.6% עד 1%, תלוי כמובן בבנק שבו מתנהל החשבון (או הברוקר הפרטי שבו מתנהל חשבון ההשקעות), בפרטים הספציפיים שלכם, ובמטרה של כספי ההשאלה. אם הכסף נשאר בחשבון הבנק ויש ערבות / בטוחה, לבנק יהיה קל לגבות את המהלך הזה בעמלה סבירה. אם מדובר על כספים שיוצאים מחשבון הבנק,ייתככן שתצטרכו לשעבד את הדירה או הרכב ובמקרה כזה הבנק יגבה עמלה גבוהה יותר.

 

ייתרונות מול חסרונות

בשורה התחתונה העלות הכוללת (ריבית ודמי השאלה) תהיה במקרה המינימלי 1% ובמקרה המקסימלי סביב 1.7% בשנה (תלוי באורך חיי האגרת). בפועל, מי שעשה זאת במקביל לרכישת דירה/ שיפוץ הדירה (מול שעבוד הדירה לבנק), שיחק אותה (ויש כבר מקרים כאלו!), כי מדובר בהלוואה משמעותית זולה יותר מהמשכנתא הסטנדרטית (שגם היא אגב בריבית נמוכה מאוד!). אלא שיש כמה חסרונות - אין כאן החזר חודשי קבוע, יש החזר בסוף התקופה, כשבדרך אתם בעצם משלמים את הריבית (ההיפך ממחזיק אג"ח שמקבל את הריבית). ומכאן, שאם אתם עושים זאת, אתם צריכים להיות עם משמעת עצמית גדולה מאוד ולהקטין בעצמכם אחת לתקופה את גובה ההלוואה (להקטין את גובה השורט), אחרת אתם בסוף התקופה תצטרכו להחזיר את כולה, מה שבדרך כלל לא ישים.

 

חיסרון נוסף הוא התלות במשאיל (הגוף שסיפק לכם אגרות חוב שאותם מכרתם), המשאיל יכול לדרוש בחזרה את האגרות חוב שלו, ואז תאלצו לקנות אותם בשוק. באגרות חוב זה לא צפוי להיות כי גם אם גוף מסוים ידרוש לבטל את ההשאלה, יש מספיק גופים שישמחו להשאיל, אלא אם כן מדובר בתרחיש קיצון, שאז יש אפשרות שאף אחד לא יסכים להשאיל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
הלוואה בגובה 1% באמצעות שורט על אג"ח
shutterstock
מומלצים