שתף קטע נבחר

הלחץ על אסד גדול מתמיד. סוריה לאן?

ארבע שנות מלחמת האזרחים גובות את מחירן ממשטר אסד: הצבא נחלש, ההפסדים גוברים, והארגונים הקיצוניים מתחזקים. "על כל 100 חללים של המשטר, יש עוד 100 מתגייסי דאעש חדשים שמגיעים". אך בטרם יספיד העולם שוב את הרודן, ייתכן שתהיה לו תוכנית ב': התכנסות במעוזיו

 

 

ההתקדמויות עקביות שנחלו ארגונים קיצוניים בסוריה מבשרות דבר ברור אחד: הנשיא בשאר אסד נמצא כעת בנקודה שבה הלחץ הצבאי עליו משטרו הוא הכבד ביותר שהורגש עליו זה ארבע שנות מלחמת האזרחים.

 

עוד חדשות בעולם :

ארה"ב מאשימה את אסד: מסייע לדאעש

שקעה תוך 2 דקות בציקלון. מאות נעדרים בסין

ניגריה: עשרות הרוגים בפיגוע בשוק בשר

  

ההפסדים בצפון, במזרח ובדרום לארגונים האיסלאמיסטיים, הכוללים את הזרוע הסורית של אל-קאעידה, ג'בהת א-נוסרה, ודאעש, עשויים לבחון את אחיזתו של אסד החלקים המערביים של מדינתו שהפכו כעת לחיוניים ביותר להישרדותו. אחרי שהפסיד את תדמור, עיר סמלית ואסטרטגית מבחינה צבאית, וכמעט את כל מחוז אידליב, נראה כי הוא מסובב את כרכרותיו מערבה - לדמשק, חומס, חמה והחוף.


 

4 שנות מלחמה גובות את מחירן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
4 שנות מלחמה גובות את מחירן(צילום: AFP)

 

מקורות המעורים עם המשטר בדמשק מכירים בעובדה כי הלחץ גובר אך אומרים כי הממשל הסורי בטוח שהצבא יכול להגן על הטריטוריות הקריטיות בסיוע בעלות בריתם. אסד עדיין חולש על כמה אזורים בסוריה, אך גם הם מתמעטים. החלטתו להותיר כוחות במקומות כמו דיר א-זור, חסאקה וחלב רומזת על כך שהוא עדיין מעוניין לשמר נוכחות כלל-לאומית ולדחות את חלוקתה דה-פקטו של סוריה.

 

"הנפילה של תדמור בידי הטרוריסטים היא סימן רע ותרמה לאווירת התסכול, אבל זה לא ישנה את מאזן הכוחות בסוריה", אמר אמש סגנו של מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, שמחד גיסא הודה כי המצב לא פשוט, אך מאידך גיסא ניסה לשדר עסקים כרגיל.

 

"למשטר בסוריה יש בירות וערים גדולות. יש ניסיון (באשר למורדים, ר"ק) לשפר את המיקום הגיאוגרפי בתקווה שזה יאפשר להשיג קלפי מיקוח נוספים בכל פתרון עתידי. אבל מה שקרה לא יביא את אותם קלפי מיקוח", טען קאסם שהלין על כך שהפרשנים לא נותנים מספיק תשומת לב להישגים של הצבא הסורי.

 

 

איראן עומדת לצד אסד עד הסוף המר

גורמים המקורבים לממשלה אומרים כי אסד בטוח שהוא יישאר לעמוד: עם תמיכה מאיראן, בעלת הברית החזקה ביותר שלו, שאמרה היום (יום ג') כי תעמוד לצד סוריה עד הסוף. "אנחנו נעמוד לצד המשטר הסורי והעם הסורי עד סוף הדרך", התחייב היום נשיא איראן, חסן רוחאני, בפגישה עם יו"ר הפרלמנט הסורי, מוחמד ג'יהאד א-לחאם, שמבקר בטהרן. גם הארגון הלבנוני חיזבאללה, שנתמך על ידי איראן, נמצא יותר בסוריה עכשיו מאשר אי פעם.

 

כמו כן, אסד עדיין מאמין כי המערב יראה בו בסופו של דבר כשותף נגד "המדינה האיסלאמית" - שינוי שלא נראה באופק עכשיו, אולם לפי ראות עיניו הוא בלתי נמנע בשל הסיכון של השתלטות ג'יהאדיסטית מלאה על סוריה.

 

"הקיץ יהיה קשה על הקרקע, אבל לא ייחצו הקווים האדומים", אמר גורם המעורה בנעשה בדמשק וביקש לשמור על אנונימיותו. אסד שרד לחץ כזה בעבר, בייחוד בסוף 2012 כשהמערב סבר כי הוא עומד ליפול. אולם השוני כעת הוא שכוחם של הקיצוניים גבר בעוד כוחות הצבא הסורי נחלשו בעקבות ארבע שנות מלחמה.

תדמור בידי דאעש. הנפילה הכאיבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תדמור בידי דאעש. הנפילה הכאיבה(צילום: AFP)

אסד איבד גם את המיליציות השיעיות שלחמו לצד הכוחות הסוריים. הם חזרו הביתה כדי להילחם נגד כוחות "המדינה האיסלאמית" שכבשו את מוסול וערים עיראקיות נוספות. ההתקדמויות הפתאומיות הוסיפו גם ללחץ הצבאי שעמו מתמודדת איראן בסוריה ובעיראק.

 

הארגונים הקיצוניים בצפון סוריה ובדרומה הגיחו ככוח הדינאמי ביותר במלחמה בחודשיים האחרונים. הם מאורגנים טוב יותר וחמושים היטב מפעם ויש שסבורים כי הם קיבלו תמיכה חדשה מאויביו האזוריים של אסד.

 

"כמובן שהמהלכים האחרונים עובדים נגד המשטר, אך נראה שתומכי המשטר - ואיראן במיוחד - הגדילו את תמיכתם בניסיון להפוך את המהלכים הללו", אמר נוח בונזי, אנליסט בכיר בקבוצת החשיבה הבינלאומית "Crisis Group".

 

"מוקדם מדי לומר מה יהיו הישגי ההסלמה הנוכחית", הוא טוען. "המשטר עדיין מנסה להחזיק בטריטוריות שלו ככל שהוא יכול". היום דיווח העיתון הלבנוני א-ספיר כי יותר מ-20 אלף לוחמים עיראקים, לבנונים ואיראניים נכנסו למחוז אידליב בניסיון לארגן מתקפת נגד. בעיתון אישרו כי מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימאני, הגיע לאזור ג'ורין בפרברי לטקייה יחד עם יחידות שנטלו חלק בלחימה בעיראק ובהחזרת השליטה במחוז סלאח א-דין במרכז עיראק מדאעש.

 

היכן התמיכה בפועל?

החשש הציבורי מהפסד במלחמה חזר שוב לכותרות באזורים שבשליטת המשטר שם מרבים האוכלוסייה הסורית מתגוררת. בעקבות כך, גם הלירה הסורית נחלשת. שר החוץ הסורי וואליד אל-מועלם נאלץ להתמודד עם שאלות קשות במהלך מסיבת עיתונאים בדמשק בשבוע שעבר, בהן אם סוריה למעשה מחולקת.

 

עיתונאי אחד הסב את תשומת לבו לכך שהצהרות התמיכה מצד איראן ורוסיה לא מצליחות לעצור את התקדמות הקיצוניים. רבים שואלים מדוע התמיכה הזאת לא נראית יותר על הקרקע, תהה העיתונאי. "השאלה בהחלט נשאלת", ניסה להתחמק מועלם. "מערכת היחסים עם רוסיה ואיראן "עמוקה יותר משחושבים", הוסיף.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דיפלומט העוקב אחר הנעשה בסוריה אמר כי הטון שמשתקף מדבריו הוא רצון מחודש להודות בפגיעות. "השינוי הוא בגישה שלהם", אמר הדיפלומט. "מצב הרוח הכללי מדוכדך". צה"ל סבור כי הצבא הסורי כמעט חדל מלהתקיים, בעוד חיזבאללה משקיע אלפים מלוחמיו בסוריה. אחרים מתארים את המצב בקווים פחות מחמירים, ואומרים כי הצבא עדיין מסוגל להגן על האזורים שבשליטת ממשל אסד.

 

בינתיים, משדרת הטלוויזיה הסורית קטעי וידאו בהם נראה הצבא במצב טוב, חייליו מציגים נשק ושוברים בטון עם זרועותיהם. "אנחנו מאמינים ביכולת הצבא להחזיר את הביטחון לכל סנטימטר בסוריה", הכריזה הכותרת בידיעה של סוכנות הידיעות הסורית, שציטטה את ראש הממשלה וואל אל-חלאקי.

 

נסיגה טקטית

אסד עדיין נחוש להחזיק במתקני האנרגיה שאותם הוא צריך לאספקת חשמל לאזורים שבשליטתו, בהם שדות הגז והנפט שבמזרח חומס. בשבוע שעבר הוא שלח את אל-חלאקי לביקור לשדה הנפט "שעאר", שנפל אז לידי דאעש אך נכבש מחדש לאחר קרבות עזים.

 

מתקפה של הצבא וחיזבאללה נגד הקיצוניים, בהם ג'בהת א-נוסרה ברכס הרי קלמון שמצפונית לדמשק, חיונית גם היא. לדברי הדיפלומט שהתראיין לרויטרס, "יהיה זה קשה לארגונים החמושים להשתלט על דמשק משום שיהיה זה קרב לא רק על אדמה אלא גם על הישרדות". לדבריו, לטקייה שבחוף ומחוז חומס יהיו קשים עוד יותר להגנה.


 

הממשלה הסורית רואה את נפילת תדמור כהפסד טקטי אך כרווח אסטרטגי, אומר סלאם זהארן, מומחה ללבנון עם קשרים בדמשק. תפיסת תדמור צריכה לעודד את וושינגטון לבחון את מדיניותה לגבי סוריה; לגרום לירדן לשים לב יותר לאיום של דאעש; ולאלץ את עיראק לשתף פעולה עם סוריה.

 

לדבריו, דמשק סומכת על טיפוסה של סוריה במעלה סולם העדיפויות האיראני ברגע

שטהרן תחתום על הסכם גרעין עם המעצמות. אך הסברות הקודמות לפיהן לא ניתן יהיה להביס את אסד בשל כוחו הצבאי - בייחוד חיל האוויר שלו - אין תקפות עוד. הקיצוניים בונים את המומנטום שלהם ויש להם עוד ועוד מתגייסים חדשים. "על כל 100 חללים של המשטר, יש עוד 100 מתגייסים חדשים שבאים", אמר הדיפלומט.

 

יש שסבורים כי המשטר הסורי יצטרך לפנות לתכנית B שמשמעה בפועל היא התכנסות. בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" נכתב: "המשטר משוכנע באופן נחרץ כי עליו לזנוח את ההגנה על אזורים שהוא סבור שהם אינם אסטרטגיים או שהם רחוקים מהשלטון המרכזי שלו בדמשק או בגלל העייפות של הצבא. על כן המשטר מסוגל להגן על הערים המרכזיות כמו דמשק, חומס, חמה, לטקייה וחלב וחלק מהאזורים בדרום ולהשאיר לחמושים הקיצוניים את החול והדיוניות - הפרברים והאזורים המדבריים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים