שתף קטע נבחר

בקיץ הזה הולכים על כרתים

בתוך פחות מעשור גדל מספר הישראלים שנופשים בכרתים ב-700%. בתי המלון התחילו למכור הכל כלול והאי הפך לתחליף משובח לאנטליה הטורקית. הנה כל מה שיש לעשות שם

מי שבוחן את הנתונים היבשים בדוח רשות שדות התעופה ומשווה אותם לשנים קודמות, נדהם בימים אלה לגלות כי האי כרתים הפך ליעד הנופש החם ביותר של הישראלים, ומהר מאד הוא מחליף את אנטליה, שעדיין מוחרמת על ידי מרבית הציבור הישראלי-יהודי.

 (  )

הנתונים מגלים כי תוך פחות מעשור זינק מספר הישראלים שיצאו לנופש בכרתים מ-16 אלף בשנת 2007 לכ-130 אלף בשנה שעברה. מדובר בגידול של כ-700 אחוזים ונתון שאין שני לו בתיירות הישראלית לכל יעד אחר. זאת עוד לפני שתזכרו כי כרתים הוא יעד אליו מגיעים רק באביב ובקיץ, או אם תרצו מפסח ועד אחרי חגי תשרי. זאת בעוד שיעדים אחרים הם יעדים לכל השנה, כולל רודוס שיש שנוסעים אליו גם בחורף.

כרתים. במקום אנטליה (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
כרתים. במקום אנטליה(צילום: דני שדה)
 

למה כרתים?

לזינוק במספר הישראלים שיוצאים לכרתים יש מספר סיבות. הראשונה, ואי אפשר להתעלם ממנה, היא קריסתה של התיירות הישראלית ליעדי הנופש "הכל כלול" באנטליה, בודרום ומרמריס, או במילה אחת: טורקיה. סיבה שנייה היא המגוון הגדול של פעילויות שיש לאי להציע.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

החל מחופשה של בטן גב לאורך חופי ים מדהימים ונקיים עם מים צלולים, מטבח מעולה שרבים ממאכליו אנחנו מכירים בארץ, אטרקציות רבות לכל המשפחה, כולל פארקי מים, אקווריום, אתרי טבע עם שפע מסלולים לטיולים, אתרי צלילה ופעילות אחרת של ספורט ימי, אתרי היסטוריה וארכיאולוגיה שבהם גם הצעירים שבחבורה ימצאו עניין וגם מלונות בכל הרמות, שרבים מהם מתאימים למשפחות, כולל בתי דירות שחלקם מיועדים לעשירון ואפילו למאיון העליון או לכאלה שמוכנים להוציא הרבה כסף למוצר משובח שאותו הם יודעים להעריך.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

וכן, אי אפשר להתעלם מכך שבתי מלון רבים באי החלו בשנים האחרונות להציע אירוח על בסיס הכל כלול, כדי למשוך אליהם את פליטי אנטליה או לפזול לקהל חדש.

 

כדי שלא נִטְעה ונָטעה, מרבית המלונות בכרתים עדיין מציעים רק אירוח על בסיס חצי פנסיון או על בסיס פנסיון מלא, וגם אלה שמציעים אירוח על בסיס "הכל כלול", אינם מספקים אירוח כה נדיב כמו שהיינו רגילים לראות במתחמי האוכל הבלתי נגמרים של כפרי הנופש באנטליה. כאן לא תראו 29 סוגים של זיתים, 30 סוגים של מאפים, 40 סוגים של סלטים ומיצים טבעיים ללא הגבלה בכל שעות היום.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

אבל עדיין, המעבר לחופשת "הכל כלול" חוסכת לנו בסופו של יום הרבה כאב ראש (אבא גלידה!, אמא ארטיק!) וגם לא מעט כסף שצריך להוציא אל אקסטרות במלונות אחרים. אבל לדברי המלונאים במקום, במקום עשרות הסוגים של הסלטים, נותנים סלטים איכותיים, ובמקום שלל סוגי הזיתים (כשבסך הכל מדובר באותו זית עם תוספות שונות), נותנים זיתים משובחים.

 

על חומותייך, הרקליון

כרתים הוא הגדול בין איי ייון. הוא נמצא כשעתיים טיסה מתל אביב. עיר הבירה של כרתים היא הרקליון ומי שמגיע לאי בהפלגה מתרשם מיד מחומותיה האדירות. אמנם מטיילים רבים מוותרים על הטיול בעיר עצמה, שהיא אחת הגדולות ביוון, אבל כדאי לפקוד את העיר ולבקר בקתדרלה על שם הקדוש מינאס, וגם לא להחמיץ את המזרקות הוונציאניות היפות.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)
 

הרקליון נחלקת לרובע העתיק והרובע החדש, והיא בסך הכל עיר מאובקת מאד. מי שמתעניין ראוי שיבקר במוזיאון לארכיאולוגיה שנחשב לאחד הגדולים והחשובים במוזיאוני יוון וגם במוזיאון לתולדות כרתים בו נמצא אחד מציוריו של דומניקו תאוטוקופולוס, המוכר יותר בשם אל גרקו, צייר יליד כרתים שנחשב לאחד החשובים בתקופת הרנסאנס וזכה לפרסום דווקא לאחר שעזב את האי לספרד.

 

אם אין לכם זמן רב לטייל בכרתים אתם יכולים לבחור בין ביקור בחלקו הצפון מזרחי באזור איוס ניקולאוס, או בחלקו הצפון מערבי, אזור חאניה.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

איוס ניקולאוס היא עיירה צירית הנמצאת בחלק הצפון מערבי של מפרץ מיראבלו. במרכזה אגם ווליסימני. האגדה מספרת כי האגם כה עמוק עד שאין לו תחתית. אגדה אחרת מספרת כי האלה אתנה נהגה לחפוף בו את שיערותיה. אגדות לחוד ועובדות: עומקו של האגם 64 מטרים, אבל האגדות הפכו אותו למקום עליה לרגל לתיירים, כאשר סמוך לו, איך לא, מסעדות רבות המגישות בעיקר אוכל ים תיכוני ומאכלי דגים. אם חשקה נפשכם בארוחת צהריים טובה, כדאי להתרחק קצת מהמרכז לתוך הסמטאות הצרות, בהן תמצאו גם חנויות למזכרות ועוד.

 

בחלק הצפוני של האי נמצאת העיר חאניה עם הנמל הוונציאני העתיק. והצר. המבנים הרובע העתיק של העיר עם שילוב של סגנונות מתקופות שונות שבהם שלטו בעיר הוונציאנים, טורקים ואחרים וגם כאן כדאי להסתובב בסמטאות הצרות, להיכנס לכנסיות עתיקות, לחנויות לדברי אמנות ועוד.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

בשנת 1964 זכתה חאניה לפרסום מחודש כשהיוותה את אחד מאתרי הצילום לסרט זוכה האוסקר "זורבה היווני" בכיכובו של אנתוני קווין עם המוזיקה המרגשת של מיקיס תאודוראקיס. חלקים רבים מהסרט צולמו באזור האפוקורונאס ובחצי האי אקרוטירי הנמצא מזרחית לעיר. על חוף הים בכפר סטאברוס, הנמצא בחלקו הצפוני של חצי האי צולמה המערכה בה זורבה רוקד את ריקוד הסירטאקי. מתאים ל"סלפי"...

זוכרים? אנתוני קווין והסירטאקי ב"זורבה היווני"
 

אתר אחר שכדאי לפקוד אותו הוא קנוסוס. בעבר העיר הזו היתה בירתה של כרתים וכיום מדובר באתר עתיקות החשוב ביותר באי וגם אחד האתרים המעניינים למתעניינים בהיסטוריה וארכיאולוגיה. באתר שרידי עתיקות מהתקופה המינואית, ציורי קיר מרהיבים שחלקם השתמרו וחלקם שוחזרו ועוד פריטים רבים אחרים. הכניסה למקום עולה שישה אירו. יש הנחות. יש גם תאריכים שבהם זה חינם, אבל אף אחד מהם לא יוצא בתקופת הקיץ.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)
 

עוד אתר שכדאי לבקר בו הוא ספינלונגה. בדרככם לאזור אלונדה, אחד האזורים המרהיבים בכרתים, תראו אי קטן שנראה כמו מבצר ונמצא במרחק קצר מהיבשה. מדובר באי שעד שנת 1957 שימש כאי המצורעים, או אי המקוללים. האי היה תחת שלטון ונציאני ולאחר מכן נכבש על ידי הטורקים ובמלחמת העולם השנייה גם על ידי הגרמנים, שלא נכנסו ממש לאי מחשש מפני המצורעים. את פרסומו הגדול קיבל האי לפני עשור בעקבות הספר "The Island" של הסופרת ויקטוריה היסלופ. הספר תורגם לעברית וזכה לשם "האי של סופיה" ומספר על משפחה שנאלצה לעזוב את ביתה וללכת להתגורר באי המצורעים בעקבות מחלה שפקדה אותם.


 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

מי שרוצה לבקר באי יכול לצאת בתחבורה ימית שיוצאת כל שעה, כמעט, מפלאקה (8 אירו) ומאלונדה. אפשר גם לקחת סירת מירוץ ("מונית ספיישל") במחיר ממש משתלם לקבוצה. זמן ההפלגה בין 20-10 דקות. כדאי לעשות סיבוב רגלי בכל האי. זה לא הרבה זמן, אבל בהחלט מרתק.

 

כל האטרקציות

בהיותה של כרתים יעד לנופשים ולמשפחות, בעשור האחרון נפתחו בו אטרקציות לא מעטות ונזכיר כמה מהן.

 

  • כרתאקווריום - האקווריום הגדול של כרתים. נחשב לאחת האטרקציות הפופולריות באי. יש בו מאות בעלי חיים ימיים, הוא נמצא כמה דקות נסיעה מנמל הרקליון ופתוח בתקופה זו עד ספטמבר מ-09:30 בבוקר עד 21:00 בערב. הכניסה, בתשלום של 9 אירו למבוגר ו-6 אירו לבני 17-5 ולבני גיל הזהב וסטונדטים. לפרטים נוספים לחצו כאן.

 

  • ווטר-סיטי - אם אין לכם מגלשות במלון, וגם אם יש, ווטר-סיטי הוא פארק המים הגדול של כרתים עם מגלשות שונות ושורה ארוכה של פעילויות מים מתאים לכל המשפחה. מחיר הכניסה הוא 25 אירו למבוגר, 17 אירו לילדים בגובה של עד 140 ס"מ וחינם לילדים בגובה מתחת ל-90 ס"מ. לפרטים נוספים לחצו כאן.

 

  • לימנופוליס - עוד פארק מים ענק שנמצא כ-8 קילומטרים מחאניה. יש בו נהר מלאכותי, מגלשות סגורות ופתוחות שחלקן מפחידות כמו רכבות הרים, אבובים ועוד שורה ארוכה של פעילות של פארקי מים, בריכות שונות, מגרשי משחקים ועוד. פתוח מ-10 בבוקר. מחירים: 16 אירו למבוגר, 13 אירו לבני 12-4. חינם לפעוטות עד גיל 3 ולמבוגרים מעל 60. לפרטים נוספים לחצו כאן.

 

  • אקסטרים - מי שמחפש פעילות אתגרית יכול למצוא אותה בשפע בכרתים. החל מטיולי ג'יפים במסולים מגוונים, צלילה באתרים מרהיבים וגם פעילות ימית מגוונת כמו שייט מפרשיות, סקי מים ורחיפה. אזור הבילויים, ללא עוררין, באי הוא חרסוניסוס, שבו יש את כל המועדונים השווים, בתי קפה, מסעדות, חנויות ועוד.

 

  • קניות - אין בכרתים שום דבר שאין בארץ. אבל נחמד להביא איזה בקבוק שמן זית משובח, דבש, גבינות פטה ותבלינים שממש מומלצים. אפשר גם לקנות מצרי עור (בעיקר מגפיים) והרבה עבודות יד וקרמיקה. גם כאן תמצאו זיופים למיניהם שנמצאים בכל הבאזרים ביעדים השונים באזור הים התיכון.

 (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
(צילום: דני שדה)

  • תחבורה - הדרך הטובה ביותר להתנייד באי היא עם רכב שכור. ניתן להזמין רכב באמצעות סוכני הנסיעות בארץ, או לשכור רכב במקום. בחלק מהמלונות יש נציגות של חברת השכרת רכב כלשהי. כדאי לבדוק היטב את הרכב מכל צדיו וגם לוודא שיש ביטוח תקף שמכסה כל פגיעה ברכוש או חלילה בגוף. יש לא מעט סוכנויות מקומיות שהרכבים שלהן נמצאים בביטוח הנמוך ביותר, אם בכלל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני שדה
כרתים. גן עדן במרחק שעתיים מישראל
צילום: דני שדה
מומלצים