שתף קטע נבחר

מסתמן: לא תיפתח חקירה לגבי הטרדות באוניברסיטה העברית

העמותה שטוענת כי 11 מרצים הטרידו ואף אנסו סטודנטיות, לא מוכנה למסור פרטים למשטרה, במטרה להגן על הקורבנות. ללא פרטים כאלו המשטרה והאוניברסיטה מתקשות לחקור ולנקוט הליכים כלשהם. הגופים מפנים האשמות אחד נגד השני

 

האוניברסיטה העברית בירושלים  (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)

בדיקת המשטרה לגבי 11 מרצים באוניברסיטה העברית שטוענים נגדם כי הטרידו מינית סטודנטיות במוסד, תסתיים ככל הנראה ללא תוצאות ולא תיפתח חקירה בעניין. כך נודע הערב (ד'). הסיבה לכך נעוצה בסירובה של עמותת "אחת מתוך אחת" להעביר את פרטי המרצים שחשודים לטענתה בהטרדה. כך על פי המשטרה והאוניברסיטה. עד עתה לא הוגשה אף תלונה לאוניברסיטה או למשטרה מצד מי מהסטודנטיות. ממשטרת ירושלים נמסר: "לדאבוננו על אף פניות חוזרות ונשנות לעמותה, לא הועבר כל פרט או מידע היכול לסייע לפתיחת חקירה".

 

בתחילת השבוע חשף ערוץ 10 כי על שולחנו של נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' מנחם בן ששון, הונח מכתב תלונה שכתבה גל שרגיל, יו"ר העמותה, ובו סיפרה כי נודע על חמישה מרצים שתקפו מינית ואף אנסו סטודנטיות. במכתב דיווחה על שישה מרצים נוספים שמטרידים מילולית לכאורה סטודנטיות באופן קבוע. כמו כן ציינה שרגיל שחלק מהמקרים התרחשו בשנת הלימודים הנוכחית בשטחי הקמפוס.

 

ב"אחת מתוך אחת" אמרו כי אנשיה משתפים פעולה עם המשטרה והעבירו לידיעת האוניברסיטה פרטים על שני מקרים של הטרדות. אך במוסד האקדמי אומרים שמדובר במקרים לא חדשים הידועים לאוניברסיטה ונמצאים בהליך בדיקה כבר כמה חודשים. באוניברסיטה ציינו כי לא הוגשו תלונות לגבי שני המקרים - לא לאוניברסיטה ולא למשטרה. הם נבדקו בעקבות מידע שהגיע לידי הנציבות והטיפול באחד מהמקרים הסתיים. "עדיין ממתינים לקבל מידע לגבי 11 מקרים חדשים עליהן הצהירה העמותה במכתב", אמרו באוניברסיטה העברית. שרגיל מתעקשת לא להעביר את הפרטים שבידיה ללא אישור של הסטודנטיות וללא שינוי תקנון האוניברסיטה בנוגע לטיפול בהטרדות מיניות.

 

"הבדיקה תסתיים ללא תוצאות"

אף שבמכתב כאמור לא ציינו את שמות המרצים המטרידים לכאורה או את שמות הסטודנטיות, בשל חומרת הטענות העבירה אותו האוניברסיטה למשטרת ירושלים וזו פתחה בבדיקה. חוקרי ימ"ר ירושלים פנו לעמותה כדי לקבל מידע נוסף אולם זה לא ניתן. ל-ynet נודע כי במסגרת הבדיקה תושאלו גורמים שעשוי להיות בידם מידע אך גם אלו טענו כי הם לא מכירים את המקרים. "אם המטרה היא למנוע מאותם מרצים להמשיך להטריד ולהביא את המרצים המטרידים לדין אז על העמותה לשתף פעולה ולסייע לבדיקה", אמר גורם משטרתי. "התבצעו פעולות בכמה מישורים אך אלו לא יכולים להגיע לכדי פתיחת חקירה ללא קבלת מידע", הוסיף הגורם. לדבריו, "המשמעות (אם לא יתקבל מידע נוסף) היא שהבדיקה תסתיים בסופו של דבר ללא תוצאות".

 

 

הטרדה מינית: הייתה או לא הייתה? (אילוסטרציה) (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הטרדה מינית: הייתה או לא הייתה? (אילוסטרציה)(צילום: Shutterstock)

אחת הדוגמאות לכך שהמידע של העמותה לא סייע כלל לבדיקת הטענות התבטאה בכך שהעמותה הפנתה את המשטרה לסטודנטית שטענו כי שמעה על פרטי אחד המקרים. אולם היא אמרה לחוקרים שאינה מכירה את המקרה ואף סירבה למסור עדות למשטרה או לחתום על כך בכתב, בטענה שאין לה מושג במה מדובר.

 

"קלות בלתי נסבלת של הטחת האשמות"

המכתב עורר תחושות קשות בקרב סגל ההוראה באוניבריסטה העברית. גורם בכיר במוסד הסביר: "יש קלות בלתי נסבלת של הטלת האשמות ללא ראיות וללא יכולת לבדוק את אמיתות הדברים. כך למעשה מטילים דופי בכלל המרצים באוניברסיטה. ההשלכות קשות - מרצה מסתובב בהרגשה שיכולים לחשוד בו שהוא אנס או מטריד. אם יש שמות של מרצים שצריך לבדוק התנהלותם ובאמת אין אמון במשטרה אפשר גם ללכת לגורמים אחרים שיבדקו - חברי כנסת, תקשורת. כרגע לא הועבר לאף אחד שום דבר מלבד המכתב". 

 

גם היועצת המשפטית של האוניבריסטה העברית, עו"ד פפי יקירביץ, הבהירה כי קשה לבדוק את הטענות ללא קבלת מידע, והיא פנתה ל"אחת מתוך אחת" בבקשה: "נתבקשתם להעביר אלינו את שמות המרצים אשר לטענתכם הטרידו או אנסו סטודנטיות. עד היום לא קיבלנו מכם כל פרט שיאפשר אפילו בירור ראשוני". לדבריה, "נשיא האוניברסיטה מינה ב-21 באפריל ועדה בראשות של פרופ' ברק מדינה בשיתוף אגודת הסטודנטים. מטרתה לבחון את הטיפול המערכתי בהטרדות מיניות ולייעל אותו. המלצות הוועדה ומסקנותיה יובאו בפני הוועד המנהל של האוניברסיטה".

 

בתגובה כתבה לה שרגיל: "מטרת פנייתנו הייתה כאמור לכנס את הוועד המנהל על מנת לדון בשינויים הכרחיים בתקנון שיסייעו במיידי לנפגעות לבטוח במערכת ולהגיש תלונה. לא נעביר מידע כלשהו על הנפגעות או התקיפות המיניות עצמן ללא הסכמתן של הסטודנטיות וכן ללא שינוי של המצב הקיים". היא טענה עוד כי "חובתה של האוניברסיטה לדאוג לרווחתן וביטחונן של הסטודנטיות הלומדות במוסד הזה ולכן על האוניבריסטה לבדוק כיצד ניתן לשנות את מנגנון הטיפול שיאפשר להן להגיש תלונה על הטרדה מינית".

 

"פחד מהגשת תלונה"

עמותת "אחת מתוך אחת" מסרה בתגובה: "התחלנו לעבוד בשיתוף פעולה עם המשטרה ויש לציין כי שניים מהמקרים הובאו לידיעת הנציבות של האוניברסיטה בחודשים האחרונים על אף הכחושתיה. המחויבות הראשונית שלנו היא לנפגעות ולכן אנו פועלות על מנת לשמור על בטחונן ושלומן ואיננו פועלות בניגוד לרצונן. הגשת תלונה במשטרה או במוסד האקדמי לא מבטיח לצערנו ביטחון לסטודנטיות מהתנכלות עתידית ולכן יש להבין את הפחד שלהן מהגשת תלונה". לפיכך לטענתן "את המצב ניתן לשנות על ידי שינוי התקנון, זה יקל על הסטודנטיות להגיש תלונה. בעניין זה, האוניברסיטה סירבה".

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "שני המקרים הללו אינם חדשים ולגבי שניהם לא הוגשה תלונה לאונירסיטה. למרות זאת הם נבדקו ובאחד מהם הטיפול הסתיים. האוניברסיטה ממתינה לקבל מידע על 11 מקרים חדשים שעליהן דיווחה העמותה במכתב. אם המוטרדות חוששות לשמן, ניתן להעביר את שמות המרצים - אך גם זאת טרם נעשה".

 

עוד מסרו: "אנו חולקים לחלוטין על העמדה שהאוניברסיטה לא מספקת סביבה טובה ומתאימה להגשת תלונות. האוניברסיטה הודיעה לעמותה שללא קשר למכתבן פועלות כמה ועדות בנושא מכמה היבטים, בהן שותפים גם סטודנטים. המלצותיהן יובאו בפני הרשויות האקדמיות והוועד המנהל". הם הדגישו כי פנו לעמותה בבקשה לקבל את המידע שבידיה, על מנת שתוכל לבדוק ולחקור את הטענות. "עד כה טרם התקבל כל מידע מהעמותה. במקביל הוגשה על ידי האוניברסיטה תלונה למשטרה בבקשה לחקור את הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים