שתף קטע נבחר

טורקיה בוחרת, ארדואן תקף את "הכסף היהודי" שמאחורי "ניו יורק טיימס"

לבחירות לפרלמנט המתקיימות היום בטורקיה תהיה השפעה מכרעת על הרחבת הסמכויות של הנשיא ארדואן ששואף להיות נשיא בסגנון אמריקני. אתמול תקף ארדואן את העיתונים הזרים. האם הכורדים יעברו את אחוז החסימה?

 

אזרחי טורקיה בוחרים היום (א') פרלמנט חדש ולבחירות הללו עשויה להיות חשיבות מכרעת על השאלה אם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן יזכה לסמכויות נרחבות. ארדואן מעוניין שמפלגת הצדק והפיתוח (AKP) שאותה ייסד תמשיך לשלוט לבדה כפי שהיה ב-13 השנים האחרונות. ההישג תלוי בשאלה נוספת: האם מפלגת העם הדמוקרטית הפרו-כורדית HDP תצליח לחצות את אחוז החסימה הגבוה העומד על 10 אחוזים.

 

ארדואן עצמו המשיך בקו הלעומתי שלו, ואמש תקף את העיתונים המובילים במערב "ניו יורק טיימס" וה"גרדיאן" הבריטי. השבוע צייץ "ניו יורק טיימס" נגד ארדואן: "לאיזה מנהיג יש ארמון עם 1,150 חדרים הגדול פי 30 מהבית הלבן?".

הטורקים מצביעים  (צילום: AP) (צילום: AP)
הטורקים מצביעים (צילום: AP)
 

באחד מסיורי הבחירות האחרונים שקיים במחוז ארדהן הוא אמר שהעיתון ניהל קמפיין נגד מנהיגים טורקיים בעבר, כמו הסולטן עבדול חמיד השני ששלט באימפריה העותומנית בימיה האחרונים: "כעת הם יורקים את אותה השנאה כלפיי. ברור מי הפטרונים שלהם. לצערי, יש כסף יהודי מאחוריהם".

 

ה"גרדיאן" הבריטי הזהיר מפני אוטוקרטיה, וזכה אף הוא למילים קשות מפי ארדואן: "אתם יודעים מה עיתון בריטי אומר על הבחירות?", אמר לקהל המשולהב, "הם אומרים שהן לא מערביות לחלוטין. מסכנים המוסלמים שאינם רשאים לנהל את המדינות שלהם. מי אתם? אתם חצופים. דעו את מגבלותיכם. ממתי ניתנה לכם סמכות שכזו?"

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מפלגת הצדק והפיתוח, השולטת ללא מצרים מאז 2002, נמצאת תחת מכבש ביקורת גם מבית - בין היתר בשל סימנים לא מעודדים בכלכלה ובשל נטיותיו האוטוריטריות של ארדואן הנוטל עוד ועוד סמכויות לידיו. ארדואן, הנהנה למרות הביקורת מתמיכה עממית גדולה, סבור שטורקיה זקוקה למשטר נשיאותי בסגנון אמריקני כדי להרחיב את השפעתה האזורית ואת הישגיה הכלכליים. לשם כך יצטרך ארדואן שמפלגתו תזכה לרוב משמעותי בפרלמנט הדרוש לשינוי החוקה. "אומרים ש'אם ארדואן יקבל את מה שהוא רוצה ביום ראשון, לא ניתן יהיה לבלום אותו'", אמר ארדואן במסע הבחירות בארדהן. "הם מתכוונים לכך שאי-אפשר יהיה לעצור את טורקיה".     

 

על הבחירות מעיב פיצוץ שבו נהרגו שני בני אדם ויותר מ-100 נפצעו. הפיצוץ אירע ביום שישי בצהריים במהלך מצעד של מפלגת העם הדמוקרטית הפרו-כורדית בדיארבקיר שבדרום מזרח המדינה. עדיין לא ברור כיצד ישפיע הפיצוץ על הישגי המפלגה המתנדנדת לפי הסקרים סביב אחוז החסימה.

 

סלהאטין דמירטאש. האם הכורדים יעברו את אחוז החסימה?  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סלהאטין דמירטאש. האם הכורדים יעברו את אחוז החסימה? (צילום: רויטרס)

הפיצוץ אירע דקות ספורות לפני שיו"ר המפלגה סלהאטין דמירטאש עמד לנאום בפני הקהל הרב שהגיע למצעד. ארדואן הגדיר את הפיצוץ "פרובוקציה" שנועדה לערער את היציבות לפני הבחירות. "אני מצר על המקרה ושולח תנחומים לקורבנות", הוסיף ארדואן. ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו אמר כי תיבדק האפשרות שאחד מהמשתתפים במצעד היה יעד לחיסול. "אנחנו נגד כל פרובוקציה ונפעל לחקר האמת", אמר.

 

בהאר הראם (25), עובדת סוציאלית בדיארבקיר, מעוז של המפלגה הפרו-כורדית, אמרה שהיא בטוחה שהמפלגה תגדיל את כוחה, "אני רק חוששת מגניבת קולות". בטורקיה כ-53 מיליון בעלי זכות בחירה. היא הביעה תקווה לסיום המתיחות בין אנקרה לבין המיעוט הכורדי שבמהלכו נהרגו 40 אלף בני אדם, "אנחנו רק רוצים שלום. אנחנו רוצים סוף למלחמות. אני חוששת שאם יגנבו קולות, תהיה מלחמה גדולה יותר". עבדאללה אוצ'לאן, מנהיג ה-PKK (מפלגת הפועלים של כורדיסטן) שהייתה אחראית לפיגועים רבים, הכלוא בטורקיה, וממשלת טורקיה פתחו בשיחות שלום לפני כשנתיים ותהליך הפיוס תלוי במידה רבה בתוצאות הבחירות.

 

ראש הממשלה דבוטאולו תקף אף הוא את מפלגות האופוזיציה. דבוטאולו וארדואן מציגים בחירה ב"טורקיה החדשה" מול חזרה לעבר הפוליטי המפוצל שבו קואליציות החזיקו לזמן קצר יחסית וטורקיה סבלה מחוסר יציבות כלכלית וצבאית. "או שהיציבות של 12 השנים האחרונות תימשך, או שיהיה משבר שיסיג את טורקיה לכאוס ולאווירת המשברים של שנות ה-90", הזהיר דבוטאולו במהלך קמפיין הבחירות בעיר אנטליה, בעבר יעד נופש פופולרי מאוד בקרב ישראלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים