שתף קטע נבחר

ביטון: דעות קדומות מונעות מעיוורים להתקדם בשוק

המשורר וזוכה פרס ישראל התארח באולפן ynet במסגרת יום העיוור הבינלאומי: "עיוור חייב להיות בעל כוח רצון עז כדי לפרוץ את המערכת ולנסות להתקדם בשוק התעסוקה. בעידן הטכנולוגי עיוורים יכולים לעבוד בתחומים רבים, אין סיבה שזה לא יקרה בארץ"

יום העיוור הבינלאומי מצוין היום (א') ועדיין דעות קדומות מונעות מעיוורים להתקדם בשוק התעסוקה בישראל. "מערכות עדיין מהססות לקבל עיוורים למקצועות. העיוור צריך להיות בעל כוח פנימי עז ואמון שפורץ את מסגרות המערכת", כך אומר המשורר וזוכה פרס ישראל, ארז ביטון באולפן ynet.  

 

 

ביטון העיד על עצמו: "למדתי עבודה סוציאלית בתואר ראשון ורציתי לעבוד בתחום ולא היה לי קל לעבוד בתחום בירושלים כי אני עיוור. מצד אחד מלמדים שצריך לקבל את השונה. מצד שני אני יודע שקשה מאוד לעיוורים להציע את עצמם ואין להם מספיק כוח להילחם, אסור לוותר בעניין הזה. אני לא מטיל את כל האחריות על העיוור. החברה עם הטכנולוגיה הקיימת היום צריכה להיות פתוחה יותר לאפשרות ההעסקה. היום עיוורים יכולים לעסוק בתחום השירותים, בארה"ב יש גם שופטים".

 

הוא הוסיף: "החברה צריכה להשקיע בעיוורים, לאפשר מוביליות גדולה יותר בשוק. צריכות להיות מוניות פעם פעמיים ביום לאפשר לעיוורים להגיע למקומות עבודה. אם עיוור רוצה להגיע למשרד ממשלתי - הוא לא יודע איך למצות את האפשרויות העומדות בפניו".

 

25 אלף עוורים לקויי ראייה בישראל

בישראל קיימים 24 אלף עיוורים וליקויי ראייה, כאשר 8,000 מהם בגיל העבודה וכשירים לתעסוקה - כך על פי נתוני מגדל אור, מרכז לשיקום תפקודי תעסוקתי לאנשים עם עיוורון ולקות ראייה, המופעל על ידי עמותת יעדים לצפון, מיסודה של קרן רש"י. בנוסף מוכרים בביטוח לאומי כ-7,000 איש נוספים עם לקות ראיה ואינם בעלי תעודות עיוור.

 

במכרז מציינים כי צו ההרחבה שנחתם אשתקד ולפיו מעסיקים מחוייבים להעסיק בעלי מוגבלויות בשיעור של 3% מכלל העובדים - עשוי להביא לשינויים דרמטי בעולם התעסוקה. עם זאת מדגישים כי על מנת לשלב עיוורים ולקויי ראייה בתעסוקה - נדרש מערך שלם מצד המעסיק, מהליך המיון, דרך נגישות, התאמת סביבת העבודה והיערכות לשינויים ארגוניים, עד לתקשורת בינאישית מותאמת.

 

כך למשל במרכז מדגימים, כי במבחני מיון - יש להקפיד על מתן משימות שאינן תלויות בראיה או בקשר עין בלבד. בעמדת העבודה האישית - יש לכלול אביזרי טכנולוגיה מסייעת כמו מקלדת ברייל, מכשור להגדלת מידע כתוב כמו סורק או זכוכית מגדלת, תוכנות מחשב מתרגמות, מקריאות או מגדילות.

 

בנוסף, כל הדפסה על גבי שילוט, ניירות, תיקיות, מגירות ומדפים מצריכה שימוש בפונט ברור, בכתב מוגדל, מובלט או בברייל, תוך הקפדה על הנגדה בין צבע האות לצבע הרקע. בתקשורת בינאישית - - יש לדבר תמיד ישירות אל העובד, בטון ובקצב רגילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים