שתף קטע נבחר

טורקיה: מפלה לארדואן, הכורדים בפרלמנט

דרמה גדולה בטורקיה: "מפלגת הצדק והפיתוח" של הנשיא איבדה את הרוב בפרלמנט אחרי 12 שנים של שלטון יחיד, תיאלץ להרכיב קואליציה או ממשלת מיעוט ולא תוכל לשנות את החוקה ולחזק את סמכויות ארדואן. המנצחת הגדולה: המפלגה הכורדית שעברה את אחוז החסימה הגבוה של 10%

כבר לא שלטון יחיד של מפלגתו של הנשיא הטורקי. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כבר לא שלטון יחיד של מפלגתו של הנשיא הטורקי. ארדואן(צילום: רויטרס)

 

הכורדים נהרו בהמוניהם - וזה השתלם להם, ה"סולטן" ירד לשטח והשיל מעליו כל סימן לממלכתיות - וזה פגע בו קשות: "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) השלטת בטורקיה ספגה אמש (יום א') מכה קשה בקלפי על רקע הכלכלה המדשדשת והטענות למשטר אוטוריטרי כשקיבלה רק 41 אחוזי תמיכה (258 מושבים מתוך 550). המשמעות היא שאחרי 12 שנות שלטון יחיד תזדקק המפלגה האיסלאמיסטית לקואליציה משום שהיא אפילו לא מחזיקה ברוב פשוט (276 מושבים).

 

הסולטן ארדואן? 3 תרחישי בחירות בטורקיה

 

עוד חדשות בעולם :

השבוע בעולם: אני ואת על אופניים, בלי בגדים

צלצל למוקד: החתולה לא מכניסה אותי הביתה

קבלת פנים בווארית לאובמה: בירה ונקניקייה

למה הדבורים נעלמות - ומאבדות זיכרון?

 

ה-AKP הייתה רחוקה מאוד מהשגת המטרה הגדולה שהציבה לעצמה לפני הבחירות - השגת רוב של יותר מ-330 מושבים בפרלמנט שהיה מאפשר לה לבצע שינויים בחוקה ולהפוך את המשטר לנשיאותי. זוהי מכה קשה ביותר לנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. ארדואן, שתפקידו טקסי בלבד לפי החוקה, שם את כל יהבו על הבחירות, ואף שנדרש לשמור על ניטרליות ועל ממלכתיות, הוא ירד לשטח ודחק באזרחי ארצו להצביע למפלגה האיסלאמיסטית שנוסדה על ידו ושלטה לבדה במדינה ב-12 השנים האחרונות.

 

רצה משטר נשיאותי, אבל ייתכן שמפלגתו תיאלץ להרכיב ממשלה קואליציונית (צילום: AP) (צילום: AP)
רצה משטר נשיאותי, אבל ייתכן שמפלגתו תיאלץ להרכיב ממשלה קואליציונית(צילום: AP)

אחוז החסימה בבחירות עמד על עשרה אחוזים, ו"מפלגת העם הדמוקרטית" (HDP) הפרו-כורדית קיוותה לעשות היסטוריה ולהיכנס לפרלמנט על חשבון מושבים של "מפלגת הצדק והפיתוח". הכורדים קיבלו יותר מ-12.6 אחוזים. בעבר הם הניחו שהסיכוי שלהם להיכנס לפרלמנט כמפלגה הוא אפסי ועל כן התמודדו כמועמדים עצמאיים במחוזות בחירה ספציפיים שבהם יש להם רוב. בבחירות הנוכחיות החליטה המפלגה לקחת את הסיכון ולהתמודד. ה-HDP ניהלה קמפיין אופטימי שקרץ לבוחרים כורדים שהתאכזבו מארדואן ולבוחרים שאינם כורדים שהצביעו בעבר למפלגות אופוזיציה אחרות.

 

במפלגת השלטון לא רגילים להפסיד

גורמים במפלגה הכורדית אמרו שהם מצפים לזכות ב-80 מושבים בבית הנבחרים. "בהתבסס על התוצאות הראשוניות, אנו קרובים להיכנס לפרלמנט ולזכות ב-80 מושבים", אמר המחוקק סיר סורייה אונדר ממפלגת HDP במסיבת עיתונאים באנקרה.

 

לאחר שבבחירות האחרונות ב-2011 קיבלה מפלגתו של ארדואן 49.5% מהקולות, בבחירות היום היא איבדה 50 מושבים וייתכן שתיאלץ להרכיב ממשלה קואליציונית ולא לעמוד לבדה בשלטון או להרכיב כאמור ממשלת מיעוט אם כי אופציה זו פחות סבירה.

 

"מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP) מהאופוזיציה החילונית קיבלה 25 אחוזים מהקולות, ו"מפלגת התנועה הלאומנית" (MHP) מהימין קיבלה פחות מ-17 אחוזים. מבין כל המפלגות נתפשת ה-MHP כשותפה הטבעית של מפלגת השלטון האיסלאמיסטית וייתכן שהיא תיקרא לכונן עמה קואליציה. אלא שלפי שעה היא מסרבת להתחייב שתצטרף לקואליציה החדשה.

הכורדים חוגגים בדיארבקיר את ההישג בבחירות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הכורדים חוגגים בדיארבקיר את ההישג בבחירות(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"מפלגת הצדק והפיתוח", השולטת ללא מצרים בטורקיה מאז 2002, נמצאת תחת מכבש ביקורת גם מבית - בין היתר בשל סימנים לא מעודדים בכלכלה ובשל נטיותיו האוטוריטריות של ארדואן הנוטל עוד ועוד סמכויות לידיו. ארדואן, הנהנה למרות הביקורת מתמיכה עממית גדולה, סבור שטורקיה זקוקה למשטר נשיאותי בסגנון אמריקני כדי להרחיב את השפעתה האזורית ואת הישגיה הכלכליים.

 

לשם כך הוא רצה שמפלגתו תזכה לרוב משמעותי בפרלמנט הדרוש לשינוי החוקה. "אומרים ש'אם ארדואן יקבל את מה שהוא רוצה ביום ראשון, לא ניתן יהיה לבלום אותו'", אמר ארדואן במסע הבחירות בארדהן. "הם מתכוונים לכך שאי אפשר יהיה לעצור את טורקיה".

 

על הבחירות העיב פיצוץ שבו נהרגו שני בני אדם ויותר מ-100 נפצעו. הפיצוץ אירע ביום שישי בצהריים במהלך מצעד של "מפלגת העם הדמוקרטית" הפרו-כורדית בדיארבקיר שבדרום מזרח המדינה.

 

"המצביעים אמרו 'לא' ברור למשטר נשיאותי". מנהיג "מפלגת העם הרפובליקני" החילונית שקיבלה 25% מהקולות (צילום: AP) (צילום: AP)
"המצביעים אמרו 'לא' ברור למשטר נשיאותי". מנהיג "מפלגת העם הרפובליקני" החילונית שקיבלה 25% מהקולות(צילום: AP)

זכייה ב-330 מושבים הייתה מעניקה למפלגת השלטון הטורקית רוב של שלוש חמישיות (60 אחוזים) הנדרש כדי לערוך משאל עם לביצוע שינויים בחוקה. רוב של שני שלישים (367 מושבים) היה מאפשר למפלגה האיסלאמיסטית לשנות את החוקה ללא צורך לקיים משאל עם. אלא שהעם הטורקי הרחיק את המפלגה מהשגת היעד המרכזי שלה.

 

לקראת סיום ספירת הקולות, שהתוצאה נטתה בבירור לרעת מפלגתו, אמר ראש הממשלה הטורקי אחמד דבוטאולו: "החלטת העם היא ההחלטה המדויקת ביותר". דבוטאולו היה בעבר שר החוץ של ארדואן כשזה כיהן בתפקיד ראש ממשלת טורקיה. כשארדואן רץ לנשיאות ארצו, הוא העביר את שרביט ההנהגה לדבואטולו, כשלכולם במדינה היה ברור שמדובר בהעברה זמנית ושארדואן לא יסתפק בסמכויות טקסיות בלבד.

 

מפלגת האופוזיציה החילונית מסרה בתגובה כי תוצאות הבחירות מצביעות על דחייה ברורה של המצביעים את רדיפתו של ארדואן אחר סמכויות גדולות יותר ואחר זרוע נשיאותית ביצועית. "המצביעים אמרו 'לא' ברור למשטר נשיאותי", אמר יו"ר מפלגת CHP באיסטנבול מוראט קארייאלצ'ין.

 

ארדואן הוא הפוליטיקאי הדומיננטי ביותר בטורקיה מאז שמפלגתו עלתה לשלטון ב-2002. הוא התמנה לראש ממשלה ב-2003 והוביל את מפלגתו לשני ניצחונות סוחפים בבחירות. בשנה שעברה הוא לקח הימור כשוויתר על תפקיד ראש הממשלה ורץ לנשיאות, וקיווה שלאחר מכן מפלגתו תסייע לו לחזק את סמכויותיו. זה לא קרה בסופו של דבר. הנשיא שביקש מהמצביעים 400 מושבים יסתפק בהרבה פחות.


פורסם לראשונה 07/06/2015 19:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת טורקיה דבוטאולו על רקע כרזת ענק של ארדואן
צילום: רויטרס
מומלצים