שתף קטע נבחר

לא רק שמאלנים: עונש קל למסית לרצח שי ניצן

חסיד חב"ד שקרא לרצוח את פרקליט המדינה נידון למאסר על תנאי בלבד. השופטת קבעה: האכיפה בררנית, הסתה "משמאל לימין" לא מגיעה לחקירה

בית משפט השלום בכפר סבא גזר לאחרונה עונש קל יחסית של מאסר על תנאי חסיד חב"ד שהסית לרצח פרקליט המדינה שי ניצן. השופטת נאוה בכור נימקה את החלטתה בכמה סיבות, שאחת מהן היא האכיפה הבררנית כלפי הסתה הפוכה - "משמאל לימין" (למשל נגד חיילים ומתנחלים) – שבדרך כלל לא מביאה אפילו לחקירה פלילית.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

כתב האישום הוגש ב-2011 בגין עבירות הסתה לגזענות והסתה לאלימות ולטרור, השמדת ראיה ושיבוש הליכי משפט, בעקבות פרסום סרטון שבו קרא הנאשם לרצוח את פרקליט המדינה שי ניצן והציג אותו כבוגד. הנאשם היה עצור במשך כחודשיים, ואחר כך שוחרר למעצר בית בישיבת חב"ד בתל אביב. במהלך שהותו התחזק מבחינה דתית ונמנע מפעילות פוליטית.

 

הנאשם (36), כיום נשוי ואב לשני ילדים קטנים, הורשע בסיומו של הליך ההוכחות. בבדיקות שירות המבחן התברר כי הוא גדל להורים הלוקים בנפשם, אביו התאבד כשהיה בן 14 ואמו מאושפזת לסירוגין. הוא בן יחיד, וכיום סועד את אמו החולה בסרטן בשלב מתקדם.

 

למרות זאת, המדינה ביקשה להטיל עליו עונש מאסר ממושך. לשיטתה, הוא נקט שורה של פעולות מחושבות ומתוחכמות, החל ממחיקת כל החומר המפליל מהמחשב שלו, החלפת טלפון נייד, ויצירת סרטון נוסף כדי להטעות ולצייר עצמו כמי שמתנגד לקריאות מוות.

 

הנאשם טען כי מדובר במעשה חד-פעמי, מה עוד שהסרטון שפורסם באתר אינטרנט זניח ולא הופץ לאנשים רבים. לדבריו, הוא יצר את הסרטון עקב התעסקות אובססיבית בפוליטיקה שנתנה משמעות ותוכן לחייו ומסגרת שייכות לכאורה. לדבריו, בעת שהיה במעצר הכתה בו ההכרה כי הוא עלול להפוך לעוד חוליה בשרשרת המשפחתית שלו, לכן ערך חשבון נפש, למד כי יש אנשים שחושבים אחרת ממנו, והפך לאדם טוב יותר.

 

הוא הוסיף כי במהלך המשפט ראה ראיונות והרצאות של שי ניצן באינטרנט, והבין כי הוא אדם בדיוק כמוהו, בעל משפחה וילדים, והביע חרטה גדולה על מעשיו. הוא ביקש שהעונש שיקבל ימשיך את תהליך השיקום שהוא עובר.

 

חשבון נפש נוקב

שירות המבחן המליץ על האופק השיקומי והמליץ על עונש של שירות לתועלת הציבור בהיקף נרחב, והתריע כי מאסר בפועל עלול להביא לנסיגה במצבו הנפשי של הנאשם.

 

השופטת נאוה בכור החליטה להקל עם הנאשם וכתב בפסק הדין: "מדבריו של הנאשם לבית המשפט התרשמתי באופן ברור ומובהק כי כיום הוא מצוי בשלב אחר בחייו, וכי ניצל את הזמן הרב שחלף על מנת לערוך חשבון נפש נוקב באשר למעשיו והשלכותיהם, להפנים חומרתם, ולהתמקד בשיקומו ושיקום משפחתו".

 

שיקול מכריע נוסף היה אכיפה בררנית. השופטת השתכנעה כי מטעמי צדק, אין למצות את הדין עם הנאשם, לנוכח היריעה שפרש עוד בשלב ההוכחות, וממנה עלה כי בתלונות רבות שהוגשו על הסתה כלפי יהודים, מתנחלים וחיילים, כלל לא נפתחה חקירה פלילית, או שנפתחה ונסגרה בשל היעדר "אפשרות ממשית" לאלימות.

 

לפיכך, השופטת אימצה את המלצת שירות המבחן וגזרה על הנאשם מאסר על תנאי של 12 חודשים למשך שלוש שנים, ועבודות שירות תועלת הציבור בהיקף 400 שעות על פי תוכנית שירות המבחן.

 

  • לקריאת גזר הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד נעמה תור זאבי
  • ב"כ הנאשם: עו"ד אלירן אשכנזי
  • עו"ד ניר יסלוביץ' עוסק במשפט פלילי
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
שי ניצן
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים