שתף קטע נבחר

"בוגד באשתך?" קריטריונים חדשים לקבלת נשק

"עם כמה נשים שכבת עד החתונה?": שאלון חדש של המשרד לביטחון פנים פולש לפרטיות חיי המין של המבקשים לקבל רישיון לנשיאת נשק. המאבטחים זועמים: "מה הקשר בין סטוצים וגיל איבוד בתולין לבין כשירות לנשיאת נשק?"

מאבטח חמוש. אילוסטרציה (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
מאבטח חמוש. אילוסטרציה(צילום: אבי רוקח)

"האם אתה בוגד באשתך?"; "האם קיימת יחסי מין עם יותר מפרטנר אחד במקביל?"; "האם אתה עושה סטוצים?" - אלו רק חלק מהשאלות שעליהן נדרשים לענות מאבטחים ומועמדים למשרות אבטחה חמושה לפני קבלת היתר לנשיאת נשק מטעם המשרד לביטחון פנים. "באיזו זכות נכנסים לי לחיי הזוגיות", זועמים המאבטחים. "מה הקשר בין זה לבין כשירות?".

 

מאבטחים שעומדים לפני חידוש רישיון לנשיאת נשק ומועמדים למשרות אבטחה מביעים תרעומת על שאלון לבחינת כשירות שנערך להם על ידי המשרד לביטחון פנים לפני קבלת היתר לנשיאת כלי ירייה. בשאלון, המתפרס על פני 567 שאלות שחלקן גם חוזרות על עצמן, נשאלים המועמדים שאלות החודרות באופן בוטה לחיי המין שלהם ולמערכת היחסים שלהם עם בני זוגם.

חלק מהשאלות המוצגות בשאלון לקבלת רשיון נשק ()
חלק מהשאלות המוצגות בשאלון לקבלת רשיון נשק
 

בין השאר נשאלים המועמדים: "האם אתה נוהג לדבר הרבה על סקס?"; "האם יש לך בעיה לקיים יחסי מין עם יותר מפרטנר אחד במקביל?"; "באיזה גיל איבדת את הבתולין?". לאחר מילוי השאלות עוברים המועמדים לשיחה עם פסיכולוג, וגם בראיון האישי נמשך העיסוק בחיי המין. "עם כמה נשים שכבת עד החתונה?"; "מה הקשר הכי ארוך שלך עם נשים?"; "האם בגדת באשתך?"; "האם אתה עושה בסטוצים?"

 

מנכ"ל חברת האבטחה "אדירים", ניר מנחם, החליט למחות על השאלון ופנה לבכירי המשרד לביטחון פנים, אך לטענתו אין בכוונתם לשנות את השאלון. "כמי שנושא נשק גם אני נאלצתי לענות על השאלות האלה", סיפר מנחם. "כעת החלטתי לפעול למען העובדים שלי כי השאלות האלה לא מתקבלות על הדעת. אלו שאלות הזויות".

 

הוא הוסיף: "בזמן שאני נבחנתי ישב לידי עולה חדש מקווקז, בן 50, שמדבר עברית אבל לא יודע לקרוא. הושיבו לידו מתרגמת בת 40 שמתחילה לשאול אותו אם הוא בגד באשתו ואם הוא עושה סטוצים. זה הזוי! הרגשתי בושה בשבילו. מה הקשר בין סטוצים ואיבוד בתולין בגיל 18 לבין כשירות לנשיאת נשק? אם אדם בוגד באשתו זה עניין שלהם ולא של המשרד לביטחון פנים".

 

את מבחן הכשירות החליטו לעשות במשרד לביטחון פנים לאחר גל רציחות בארץ לפני כשנתיים, והוא נכנס לתוקף בפברואר האחרון. עם הזמן הוחרגו מהמבחן אנשי כוחות הביטחון, ובהם, חיילים, אנשי קבע ושוטרים.

 

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה: "לצורך יישומו של התיקון לחוק, הקים המשרד לביטחון פנים וועדה מקצועית בראשותו של ד"ר אורי דן, פסיכולוג קליני מומחה, וחברים בה שני פסיכולוגים בכירים, כמו כן מייעץ לוועדה פרופסור יאיר בר חיים, ראש בית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. הוועדה המליצה על סט מבחנים, שמבקשי כלי ירייה יצטרכו להיבדק באמצעותם. סט מבחנים זה, כולל כלים אבחוניים המקובלים בעולם הרחב ומשמשים זה שנים גם ככלים לאבחון מבקשי רישיון לנהיגה בתחבורה ציבורית במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. מכלול שיטת הבדיקה, הכולל סט מבחנים, אושר על ידי הגורמים המקצועיים הבכירים ביותר במשרד הבריאות. זאת ובנוסף, בדיקות הכשירות הנפשית מבוצעות על ידי פסיכולוגים מומחים שעברו הכשרה ייעודית לנושא. יחד עם זאת, נפעל לרענון ההנחיות למערך הפסיכולוגים המורשים בכל הקשור לרגישות הנושא בעת ביצוע הראיון האישי".

פורסם לראשונה 10/06/2015 00:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים