שתף קטע נבחר

מחקר ענק: פער גדול בין בני זוג = סיכון מוגבר לאוטיזם

חוקרים מישראל, שבדיה, נורבגיה ואוסטרליה מצאו סיכון מוגבר ללידת ילד אוטיסט אצל הורים מעל גיל 40, וגם אצל הורים שפערי הגילאים ביניהם גבוה. מומחה ישראלי: כל זוג צריך לקחת בחשבון את הסיכונים לפני תכנון המשפחה

הוכחה נוספת לקשר המורכב בין גילאי ההורים לאוטיזם: מחקר ענק שכלל מעל חמישה מיליון נבדקים מחמש מדינות, ובהן ישראל, מצא סיכון מוגבר לאוטיזם להורים מעל גיל 40, להורים שפערי הגילאים בין שני בני הזוג הוא עשר שנים או יותר, וגם לאמהות בגיל ההתבגרות.

 

הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת Molecular Psyhiatry ואולי ישפכו אור חדש על מורכבות תסמונת האוטיזם הנסתרת.

 

עוד על אוטיזם:

הופך לאבא בגיל 45? הילד בסיכון לאוטיזם

"הבנתי שילד עם אוטיזם זה לא סוף העולם"

"וואו, הוא ממש לא נראה אוטיסט"

 

תחת השם אוטיזם נכללות מגוון של הפרעות התפתחותיות בעלות השפעה רחבת טווח על היכולת של הילד והמבוגר להגיב ולתקשר עם סביבתו. עדיין לא ברור מה גורם לתופעה, אולם השערות שהועלו בעבר גורסות כי גיל מבוגר של ההורים תורם לשיעור הגבוה של הסובלים מאוטיזם. בישראל אחד מכל 200 ילדים סובל מהתופעה, 80% מהם - בנים.

 

כאמור מתבטאת ההפרעה בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין. הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים.

 

בנוסף, סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. אבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.

 

סיכון לילדים שנולדו לאבות מעל גיל 50

המחקר שכלל יותר מ-5.7 מיליון ילדים בנורבגיה, שבדיה, דנמרק, אוסטרליה וגם ישראל, הראה קשר משמעותי בין גיל ההורים בעת לידת הילד, לבין הסיכון המוגבר לפתח את אחת מתסמונות הספקטרום האוטיסטי.

 

"ראינו כבר מחקרים שעסקו בגיל ההורים ובאוטיזם עוד קודם, אבל המחקר הזה שונה", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר מייקל רוזנוף. "יצרנו את מאגר המידע הגדול ביותר בעולם שבדק את גורמי הסיכון לאוטיזם. גודל המדגם איפשר לנו לבחון את הקשר בין גיל ההורים לאוטיזם ברזולוציה גבוהה, אם תרצו – תחת המיקרוסקופ".

 

המחקר אסף נתונים אודות הילדים שנולדו בין השנים 1985 ל-2004. החוקרים עקבו אחר הילדים באוסטרליה עד שנת 2004, בישראל עד שנת 2006 ועד שנת 2009 במדינות סקנדינביה. מכלל הנבדקים, 30,902 ילדים אובחנו על הספקטרום האוטיסטי.

 

כתבות נוספות - בפייסבוק הורים של ynet

 

ואלה הממצאים העיקריים של החוקרים:

  • שיעור האוטיזם היה גבוה ב-66% יותר אצל ילדים לאבות מעל גיל 50, מאשר אבות בשנות ה-20 לחייהם. שיעור האוטיזם היה גבוה יותר ב-28% לאבות בשנות ה-40 לחייהם, בהשוואה לאבות בשנות ה-20 לחייהם.
  • שיעור האוטיזם היה גבוה ב-15% אצל ילדים שנולדו לאמהות בשנות ה-40 לחייהן, בהשוואה לאמהות שילדו את ילדם בשנות ה-20.
  • שיעור האוטיזם היה גבוה ב-18% בקרב ילדים שנולדו לאמהות בגיל ההתבגרות, בהשוואה לאמהות בשנות העשרים חייהן.

 

כאשר היה פער גדול בין גילאי ההורים, עלה גם כן שיעור האוטיזם: והיו הגבוהים ביותר כאשר האבות היו בין גיל 35 ל-44, ובנות זוגם היו 10 שנים צעירות מהן או יותר. מנגד, שיעורי האוטיזם היו גבוהים מאוד בקרב אמהות בשנות ה-30 לחייהן, שבני זוגם היו מבוגרים מהן ב-10 שנים או יותר.

 

סיכון מוגבר כשיש פערי גילאים

"אנחנו יכולים לומר שגיל הורים מתקדם הוא גורם סיכון" אמר ד"ר רוזנוף, "יותר ויותר אנשים מביאים ילדים בגיל מבוגר, ומנגד נצפית עליה בשיעור האוטיזם. אבל הסיכון היה מוגבר גם כשהיו פערי גילאים בין בני הזוג, ולכן ייתכן שקיימים גורמים נוספים, סוציו אקונומיים או פסיכולוגיים שעשויים להשפיע על הסיכון".

 

"אנחנו בהחלט רואים גם אצלנו שיעור גבוה יותר של אוטיזם אצל ילדים להורים מעל גיל 40 או כאשר הפרש הגילאים בין ההורים גבוה", אומר ל-ynet ד"ר גל מאירי, מנהל היחידה לפסיכיאטרייה של הגיל הרך, במרכז הרפואי סורוקה.

 

"מחקרים קודמים כבר הראו את הקשר בין גיל ההורים המבוגרים, לסיכון לאוטיזם, ובמיוחד כאשר גיל האב מבוגר. החידוש הפעם היה גודל המחקר שאי אפשר להתעלם ממנו, כמו גם הממצאים על פערי הגילאים".

 

לדברי ד"ר מאירי, עדיין לא ברור כיצד גורם הגיל המבוגר של ההורים לאוטיזם, אולם ייתכן כי אלה עיוותים גנטיים בתאי המין של ההורים: "אחת ההשערות היא שמתחוללות מוטציות בביציות ובזרעונים שאולי תורמים להפרעה", מסביר ד"ר מאירי, "וייתכן שגם טיפולי הפוריות עשויים להיות מעורבים בסיכון המוגבר. עם זאת, אלה ממצאים שעדיין דורשים מחקרים, ורב הנסתר על הגלוי".

 

"לא הייתי אומר שיש סיבה לפאניקה", מסכם ד"ר מאירי. "עדיין ב-80-90% מהמקרים של זוגות מבוגרים או זוגות עם פערי גילאים, נולד ילד בריא. עם זאת, כל זוג צריך לקחת בחשבון את הסיכונים, ויש לנו בהחלט משפחות של הורים ששינו את התכנון המשפחתי בעקבות הסיכונים השונים".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכונים שצריך לקחת בחשבון בהורות מאוחרת
צילום: shutterstock
מומלצים