שתף קטע נבחר

האם הקיץ מסוכן לילדים: איך למנוע ולטפל?

בקיץ הילדים סובלים פחות מחום, וירוסים ודלקות, אבל מנגד חשופים לכוויות מהשמש, עקיצות ודלקות אוזניים בגלל המים. איך להצליח למנוע מהילדים להיפגע בקיץ ואיזה טיפולים יעזרו במקרה של פגיעה?

בקיץ, נראה לנו שהילדים חולים פחות. אבל בעצם הם חולים במחלות אחרות מאלו של החורף, כך מסביר ד"ר דורון כרמי, רופא ילדים ואנדוקרינולוג. במהלך הקיץ נראה פחות מחלות דוגמת שפעת או וירוסים הגורמים לנזלת, דלקות ריאה ואוזן תיכונה.

 

מנגד, הם חשופים לפגעי עור כגון קרינת השמש, עקיצת חרקים ופגיעת מדוזות כמו כן דלקות של האוזן החיצונית מבריכות שחייה ושלשול הנגרם על ידי חיידקים שמקורם בפירות וירקות לא שטופים ועוד.

 

קראו עוד במדור פארם נט

שלא יתקלקלו מהחום: לשמור על התרופות בקיץ

יוצאות לאור: לשמור על כפות הרגליים בקיץ

היתושים עוקצים: מה יעזור למנוע את הגירוד?

 

מה יעזור להימנע ולטפל?

קרינת השמש

לא מומלץ לחשוף תינוקות עד גיל 6 חודשים לשמש ישירה. לגבי תינוקות גדולים יותר וילדים - מומלץ לא להיחשף לשמש בין השעות 10-16:00 ככל שניתן. במקרה שבכל זאת יוצאים לשמש בשעות החמות חשוב לשבת בצל כשניתן ולהרבות בשתייה.

 

יש להקפיד על מריחת העור החשוף בקרם עם מקדם הגנה  ל- UV בדרגה גבוהה ,לפחות בדרגה 30. יש להקפיד על מריחה בקרם לפני היציאה לשמש רצוי פעמיים כדי שתיווצר שכבת הגנה. כמו כן, יש למרוח מריחה נוספת לאחר שעתיים או לאחר שהייה במים, ים או בריכה.

 

אליעז רז, רוקח קהילתי בסופר-פארם, מוסיף: "בתינוקות, מומלץ להשתמש בתכשירים המכילים מסננים פיסיקליים (TITANIUM DIOXIDE ZINC OXIDE), ולא בתכשירים המכילים מסננים כימיים. מסננים אלה בטוחים יותר לשימוש, אינם חודרים לעור, אלא נותרים על-פניו ויוצרים שכבת הגנה פיזית.

 

"במקרה של כוויות שמש, כדאי למרוח קרמים המבוססים על החומר הפעיל TROLAMINE (לרכישה בכל בית מרקחת ללא מרשם). חומר זה מרגיע את הכאב/צריבה, מחזיר לעור לחות, ושומר על מאזן מים חיובי בעור. מעורר יצירה מחודשת של קולגן".

 

לא לחשוף את הילדים לשמש בשעות המסוכנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא לחשוף את הילדים לשמש בשעות המסוכנות(צילום: shutterstock)

 

אלרגיה

כדי למנוע תופעות אלרגיות אני ממליץ למרוח בבית איזור קטן ולוודא שלא מתפתחות תופעות לוואי ורק אז לעבור למריחה מלאה. מעבר לכך יש לקרוא את הוראות היצרן ולנהוג בהתאם. ככלל יש לחבוש כובע ואם ניתן רצוי ללבוש בגדים כדי להקטין את החשיפה לשמש.

 

הזהירות אותה אנו נוקטים מפני השמש עלולה לגרום לחוסר בוויטמין D. כידוע קרינת השמש מזרזת יצור ויטמין D בגוף. כדי להתגבר על מחסור בוויטמין D ניתן להשתמש בתכשיר של וויטמין D הניתן לילדים קטנים ותינוקות בטיפות (דוגמת "טיפטיפות ויטמין D").

 

דלקות מעיים ושלשול

בקיץ אנו מרבים לאכול פירות וירקות טריים. פירות וירקות ומוצרי מזון אחרים עלולים להיות מזוהמים בחיידקים המתרבים בחום. על כן, מומלץ לשטוף היטב פירות וירקות. כמו כן, להימנע מהוצאת מוצרי מזון לזמן ממושך אל מחוץ למקרר זאת מעבר להמלצה של שטיפת ידיים במים וסבון לפני הארוחה והימנעות מהכנסת ידיים לפה.

 

רז מוסיף: "שלשול מומלץ לא לעצור בצורה אגרסיבית (שכן, הגוף רוצה לפלוט את הפסולת/רעלנים), ומצד שני חשוב לטפל כדי למנוע התייבשות ואובדן מלחים ומינרלים. במקרה של שלשול, כדאי לנסות פרוביוטיקה.

 

לתינוקות ולילדים ניתן להשיג בצורה של אבקה מסיסה, ובמקרה של מבוגרים בקפסולות. כדאי כמובן להרבות בשתייה כדי למנוע התייבשות. ישנם גם תכשירים המכילים אלקטרוליטים (מלחים ומינרלים) שכדאי לצרוך במקרה של שילשול חריף. (את אלה ניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא).

 

במידה שהשילשול חריף או מתווספים לו תסמינים נוספים, כגון: חום, חולשה וכו' - יש לגשת לרופא לצורך אבחון וטיפול ממוקד"

 

דלקת האוזן החיצונית

תופעה הנגרמת מרחצה בבריכה נקראת גם דלקת האוזן של שחיינים. מתבטאת בכאב עז של האוזן. הטיפול הוא מקומי בטיפות אוזניים אנטיביוטיות חלקן מכילות גם סטרואידים. לתינוקות וילדים עם נטייה לדלקות אוזניים מסוג זה מומלץ להשתמש באטמי אוזניים. קיימים אטמים מסיליקון המותאמים באופן אישי במכונים מיוחדים המייצרים אטמים אלה.

 

רז מוסיף כי הדבר החשוב ביותר הוא לנסות למנוע את התופעה מראש. "לילדים שידועים כרגישים אחרי חשיפה למים באזוניים, חשוב ומומלץ להשתמש באטמי-אוזניים המיועדים לשחייה לילדים. האטמים ימנעו ויצמצמו את חדירת הנוזלים לתעלת האוזן, וכך ישמרו אותה יבשה. בתינוקות יש להיות זהירים במיוחד מפני בליעת האטמים, ולהרחיק אותם מהישג ידם".

 

הוא מוסיף ואומר כי כמניעה אחרי הרחצה, כדאי לייבש את הנוזלים שחדרו לתעלת השמע על מנת למנוע היווצרות חיידקים ורטיבות במקום.

 

עקיצות חרקים

בקיץ הילדים חשופים יותר לעקיצות חרקים בכלל ויתושים בפרט. הלבוש קצר יותר החלונות פתוחים והילדים שוהים זמן ממושך יותר מחוץ לבית. עקיצות יתושים בארץ בדרך כלל אינן גורמות למחלות למעט מצבים נדירים (כמו קדחת הנילוס המערבי).

 

עם זאת עקיצת יתושים יכולה להציק במיוחד לתינוקות ובמקרים מסויימים להתנפח מאד ובמצבים נדירים להתפתח לפריחה אלרגית בכל הגוף.

 

מומלץ להשתמש ברטיות קרות לטיפול בעקיצות יתושים. במצבים חריגים אפשר לשקול עם הרופא המטפל שימוש בתכשירי הרגעה לעור. קיימים בעולם תכשירים המשמשים למניעת עקיצת יתושים שהוכחו כיעילים באופן יחסי.

 

סוג אחד הוא הפרמתרין שנועד לטיפול בבגדים לפני השימוש בהם. ריסוס הבגדים בצורה קלה של החומר בריכוז עד 30 אחוז מבלי לגרום להרטבתם אחת לשבוע מספיק. היעילות של החומר אינה נפגעת גם לאחר הכביסה. ההמלצה היא לא להשתמש בחומר מתחת לגיל חודשיים. סוג שני הם חומרים המשמשים למריחה על העור ומשמשים לדחיית יתושים.

  

עקיצת מדוזה

בעונת הקיץ קיימת עלייה בכמות המדוזות בים. כתוצאה מכך רוחצים רבים ביניהם ילדים נפגעים מעקיצת מדוזה. עקיצת המדוזה בארץ גורמת לכאב ומתבטאת בדרך כלל בגירוי העור בצורת פס אדום לפעמים עם שלפוחיות המופיעים תוך מס' דקות עד מס' שעות מעת העקיצה.

 

העקיצה נגרמת על ידי זרועות המדוזה הנמצאות בחלקה התחתון. הדרך להימנע מעקיצה היא לא להיכנס למים כאשר נצפו בים מדוזות.

 

אפשרות נוספת שימוש בבגד ים שלם עם שרוול ומכנס ארוכים. במקרה של עקיצה מומלץ על שטיפת העור במים חמים וניקוי העור באמצעות כף מפלסטיק או כלי דומה. כמו כן ניתן לשטוף את העור בחומץ. בהמשך אם מתפתח גירוי ניתן לפנות לרופא לקבל טיפול תרופתי במשחה עם סטרואידים או אנטיהיסטמינים.

 

רז מסביר כי כדאי לשטוף את המקום עם מי ים או חומץ (להרבה מצילים יש חומץ בסוכת המציל לעניין הזה). "החומץ מנטרל את הארס. לא כדאי לשטוף עם מים ברז, כי הם דווקא מגבירים את שחרור הארס מתאי המדוזה שנותרו על העור. לא לנקות את העור עם אלכוהול, כיוון שזה עשוי להחדיר עוד יותר את הארס לעור.

 

"במקרה של פגיעה בעיניים - יש לשטוף במי ים (ולא בחומץ), לאחר מכן ניתן לשטוף את העין עם מי ברז או לרכוש טיפות עיניים להרטבה ושטיפה בכל בית-מרקחת. מנסיון אישי, ג'ל על בסיס סרפד, כדוגמת קומבידורון (של חברת וולדה) יכול לעזור מאוד לאדמומיות ולגרד.

 

"כדאי לשמור אותו במקרר כדי שהקור שלו ירגיע בזמן המריחה, עד שניפסג ומתחיל בפעולתו. ניתן להיעזר גם בכדורים אנטי-היסטמיניים שמקלים במעט את תחושת הגרד. כדאי להרגיע את המקום ככל שניתן, כיוון שגרוד האיזור עשוי להוביל לזיהום של המקום. במידה שהמקום הזדהם - יש לגשת לרופא לקבלת טיפול בזיהום".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הקיץ עשה לך?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים