שתף קטע נבחר

חללית ש"נעלמה" על כוכב שביט שבה לשדר

הנחתת פילאה נחתה על כוכב השביט בחודש נובמבר ולאחר כמה ימים הפסיקה לפעול. אחרי יותר מחצי שנה, התקרב הכוכב לשמש והנחתת שבה לפעול. היא העבירה את ההודעה: "שלום כדור הארץ, אתם יכולים לשמוע אותי?"

הנחתת "פילאה", שהקשר עמה נותר בחודש נובמבר, שבה לשדר מכוכב השביט "67P צ'וריומוב גרסימנקו". כך הודיעו בצהריים (יום א') אנשי סוכנות החלל האירופית. החללית נחתה על השביט לאחר מסע שנמשך 10 שנים. היא העבירה את ההודעה: "שלום כדור הארץ, אתם יכולים לשמוע אותי?"

 

"פילאה" נחתה על הכוכב בחודש נובמבר. אזי שני צלצלים שאמורים היו לסייע לה לעגון על פני השטח לא הצליחו לבצע את תפקידם, ואנשי הבקרה לא הצליחו לקבוע היכן בדיוק על הכוכב היא נמצאת. צילומים הצביעו אז על כך שהיא נמצאת בסמוך לסלע שמונע מרוב קרני השמש להגיע לשניים משלושת הלוחות הסולריים שלה.

 

הדמיה של הנחיתה על כוכב שביט (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הדמיה של הנחיתה על כוכב שביט(צילום: getty images)
 

 

 

לאחר העברת הנתונים, וכשהסוללות עדיין פעלו, הצליחו בסוכנות החלל לסובב קלות את הרחפת כדי שתקלוט עוד קרני שמש. "כוכב השביט נע מאז קרוב יותר לשמש וכך צברה הבטריה של 'פילאה' כוחות מחודשים והחלה שוב לפעול", הסביר כתב המדע של ה- בי.בי.סי, ג'ונתן עמוס.

 

כמה ימים לפני שאבד עמה הקשר שידרה החללית תמונות שבהם נראים סלעים רבים על פני הקרקע של הכוכב, ואחת מרגלי רכב החלל "פילאה" שגודלו כגודל מכונת כביסה.

 

השביטים, המכונים גם "כדורי שלג מלוכלכים", הם גופים שמימיים קטנים העשויים בעיקר קרח שבו כלואים גזים ואבק.

 "זו למעשה מכונת זמן שמכילה רמזים להיווצרות של מערכת השמש", הסביר פר ינסן, מנהל פרויקט "רוזטה". ד"ר לואיס דרטנל, אסטרוביולוג מאוניברסיטת לסטר, הרחיב על חשיבות המשימה: "השביטים כל כך מעניינים כי הם היו בקיפאון עמוק מאז בריאת מערכת השמש. על ידי חפירה לתוכם, "פילאה" תוכל לספר באיזו טמפרטורה היה השביט כשנוצר - ובעצם לומר לנו איך נראתה מערכת השמש בימיה הראשונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP,  ESA/Rosetta/Philae/CIVA
תמונה מהנחיתה בנובמבר
צילום: AFP, ESA/Rosetta/Philae/CIVA
מומלצים