שתף קטע נבחר

והיא תוקפת את ישראל? דרא"פ נתנה לפושע המלחמה אל-באשיר לברוח

דרום אפריקה היא ממובילי הביקורת על ישראל, והרפרטואר שלה כולל חרם על מוצרי התנחלויות, השוואות לאפרטהייד וצמצום יחסים עם ירושלים. אבל מה קרה כשנשיא סודן, המבוקש מספר 1 של בית הדין בהאג, הגיע למדינה ובית משפט הורה לעכבו? הממשלה העלימה עין, והוא המריא הביתה

נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה לוחץ את ידו של אבו מאזן במהלך ביקורו בדרום אפריקה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה לוחץ את ידו של אבו מאזן במהלך ביקורו בדרום אפריקה(צילום: AP)

דרום אפריקה היא אחת המבקרות החריפות ביותר של מדינת ישראל בשל מדיניותה כלפי הפלסטינים, ולא פעם היא האשימה את ישראל בגזענות ובאפרטהייד נגד הפלסטינים. בדרום אפריקה שוררת אווירה אנטי-ישראלית מובהקת, ויש בה פעילות ענפה להחרמת סחורות מישראל. אבל כל זה לא הפריע היום (ב') לממשלה הדרום-אפריקנית לאפשר לנשיא סודן עומר אל-באשיר, המבוקש על-ידי בית הדין הבינלאומי בהאג בגין פשעי מלחמה, לעזוב את המדינה ולחזור לארצו, אף שבית משפט בדרום אפריקה הורה אתמול לעכבו.

 

עוד חדשות בעולם :

 

שר ההסברה של סודן, יאסר יוסף, אמר בצהריים לסוכנות הידיעות רויטרס כי אל-באשיר המריא מיוהנסבורג בדרכו לסודן, וכי הוא צפוי לנחות בבירה חרטום הערב. אל-באשיר הגיע לדרום אפריקה לרגל פסגת האיחוד האפריקני, ואתמול הורה בית משפט מקומי לעכבו. הנשיא הסודני, שעלה לשלטון בהפיכה ב-1989, מואשם במעשי טבח וזוועה במהלך שנות הסכסוך בדרפור שבו נהרגו כ-300 אלף בני אדם וכשני מיליון איש נעקרו מבתיהם בעקבות מעשיה של ממשלת סודן.

 

מוקדם יותר היום כבר נפוצו שמועות שלפיהן אל-באשיר המריא מדרום אפריקה, אבל במהלך דיון בבית המשפט טען עורך דינה של הממשלה הדרום-אפריקנית כי אין הוכחות חותכות לכך שהוא עזב. הוא טען בבית משפט בפרטוריה כי הממשלה מכבדת את פסיקת בית המשפט שלפיה אין לאפשר לאל-באשיר לעזוב, וכי אין חשש שהוא ייעלם לפתע: "הוא עדיין בשטחנו", טען.

נשיא סודן עומר אל-באשיר. דרום אפריקה העלימה עין? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא סודן עומר אל-באשיר. דרום אפריקה העלימה עין?(צילום: רויטרס)

בז'נבה אמר מזכ"ל האו"ם באן קי-מון כי יש לכבד את סמכותו של בית הדין הפלילי הבינלאומי וליישם את הוראתו שלפיה כל מדינה החברה בבית הדין ושאליה מגיע אל-באשיר צריכה להסגירו מיד. נזכיר כי בהודעה שפורסמה ב-5 ביוני הבהירה ממשלת דרום אפריקה כי השר הדרום-אפריקני ליחסים בינלאומיים חתם על הסכם המעניק חסינות דיפלומטית למשתתפי פסגת האיחוד האפריקני ביוהנסבורג - ובכלל זה גם לאל-באשיר.

 

דרום אפריקה נחשבת בשנים האחרונות למבקרת חריפה מאוד של ישראל, ורבים ממנהיגיה ואזרחיה משווים את התנהלות ישראל מול הפלסטינים להתנהלות משטר האפרטהייד בדרום אפריקה, עד קריסתו בשנות ה-90. הרגש נגד ישראל נעוץ גם בעובדה שהיא קיימה יחסים טובים עם אותו משטר אפרטהייד גזעני, בניגוד לרבות ממדינות העולם שהחרימו אותו כדי להביא להפלתו.

 

בדרום אפריקה מובלים קמפיינים רבים נגד ישראל, במיוחד להחרמת מוצרים ישראליים. לפני כשנה וחצי הודיעה שרת החוץ של דרום אפריקה, מייטה נקונה-משבנה, כי שרי ממשלתה לא מבקרים בישראל מתוך הזדהות עם הפלסטינים: "סיכמנו להאט ולהפחית את הקשר של ההנהגה שלנו עם הממשל בישראל עד שהדברים יתחילו להיראות טוב יותר", הסבירה, "המאבק של האנשים בפלסטין הוא המאבק שלנו. בדרום אפריקה זוכה השגרירות הפלסטינית לתמיכה של 100%". ביוני 2013 שלח איסמעיל קובדיה, שגריר דרום אפריקה לשעבר בישראל, מכתב לפעילים פרו-פלסטינים וכתב כי ישראל מפלה פלסטינים בצורה שמזכירה את תקופת האפרטהייד.

מפגינים בעד חרם על מוצרים ישראליים בחנות בדרום אפריקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים בעד חרם על מוצרים ישראליים בחנות בדרום אפריקה(צילום: AFP)

העימות האחרון בין ישראל לדרום אפריקנים התעורר לפני כחודשיים, כששר החוץ דאז אביגדור ליברמן תקף בחריפות את המפלגה הקומוניסטית בדרום אפריקה, על שיצאה נגד ישראל בעקבות החלטת משרד החוץ הישראלי שלא לאפשר לשר מטעמה לעבור בישראל בדרך לרשות הפלסטינית. ליברמן אמר כי דברי המפלגה הדרום אפריקנית הם "צביעות של אלו שלא רק טובלים ושרץ בידם, אלא הם ממש ממציאי השרץ", תוך שהוא מזכיר את אירועי הגזענות האחרונים נגד זרים בדרום אפריקה.

 

בעקבות סירובה של ישראל לאפשר לשר הדרום-אפריקני בלייד נזמנדה להגיע לרשות הפלסטינית פרסמה המפלגה הקומוניסטית הדרום אפריקנית הודעה שבה

גינתה "באופן החריף ביותר שאפשר את החלטתו של משטר האפרטהייד הישראלי". המפלגה מסרה עוד: "ההסבר שניתן לסירוב הוא העובדה שהשר מתח ביקורת על ממשלת ישראל. אנחנו במפלגה הקומוניסטית לא נאפשר לשום ממשלה זרה להחליט עבורנו מה לחשוב, לומר או לעשות. החלטת ממשלת ישראל היא הצהרה של תוקפנות דיפלומטית נגד ממשלתנו ואנחנו קוראים לממשלה שלנו להגיב בהתאם ולדחות בקשות ישראליות לבקר בדרום אפריקה. בכוונתנו להגביר את הקמפיין שלנו למען חרם וסנקציות על ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא סודן אל-באשיר. 300 אלף הרוגים
צילום: רויטרס
מומלצים