שתף קטע נבחר

מה השתנה בתעודות הסל: מדריך למשקיע

119 מיליארד שקל שמנוהלים בתעודות הסל נראים כמו סכום התחלתי בלבד: רפורמה מקיפה שעשתה הרשות לנירות ערך הפכה את אפיק ההשקעה לאטרקטיבי גם עבור משקיעים הפרטיים, בכך שהיא מחייבת את מנהל הקרן להשיג את התשואה שהתחייב לה - או לשלם למשקיעים מכספו

בשנים האחרונות הפכו תעודות הסל למוצר פופולארי בקרב המשקיעים בבורסה והענף צומח בקצב גבוה. נכון לסוף חודש מאי 2015 ענף תעודות הסל מנהל כ-119.4 מיליארד שקלים. רק ב-2015 הושקעו מעל 2.2 מיליארד שקל בתעודות סל על מדדי מניות בחו"ל ומגמת ההשקעה דווקא בתעודות סל הולכת וגדלה.

 

לכתבות נוספות בשוק ההון

השקל - מהמטבעות החזקים בעולם

הספרים שכל סוחר מתחיל צריך לקרוא

 

מה הן תעודות סל?

תעודות סל מאפשרות למשקיעים לעקוב אחר מדדי מניות, מדדי אג"ח, סחורות ומטבעות. הן נסחרות כמו כל נייר ערך אחר ומאפשרות לאדם פרטי לבנות תיק השקעות לפי רצונו ובהתאם לצרכיו, בפשטות יחסית ובעלויות נמוכות. משקיע המעוניין לרכוש מדד מניות מסוים, יכול לפנות לחברה המנפיקה את תעודת הסל והיא זו שתעשה את ההשקעה עבורו. היתרון טמון בכך שהמשקיע לא צריך לקנות את סל המניות המרכיבות את המדד או חלק ממנו - דבר העשוי להגיע לרכישה של עשרות ועד אלפי מניות - כי אם השקעה במוצר אחד בלבד.

 

שוק תעודות הסל עומד בפני רפורמה

הרשות לניירות יצאה לאחרונה ברפורמה לפיה תעודות הסל (המוגדרות משפטית כאיגרות חוב) יחדלו להתקיים כנכס מתחייב, והן תהפוכנה לקרנות סל (כלומר, הגדרה משפטית של קרנות נאמנות). הכוונה היא לכך שיחול שינוי ותעודות הסל שהיו מחויבות לספק למשקיע את תשואת המדד אחריו הן עוקבת בכל זמן נתון, תהפוכנה לקרנות סל אשר תצטרכנה לספק למשקיע תשואה הקרובה ככל הניתן למדד אחריו היא עוקבת.

 

 (צילום: משה גלנץ) (צילום: משה גלנץ)
(צילום: משה גלנץ)

מדובר בהבדל דרמטי. עם זאת, אין הדבר אומר שקרנות סל ייתנו תשואה שונה באופן משמעותי מתשואת המדד שכן תיקבע "רצועת ביטחון". אם הקרן תשיג תשואה שגבוהה מתשואת המדד, יתרת התשואה תהיה לטובת המשקיע. אם הקרן תשיג תשואה נמוכה מהמדד שמעבר לרצועת הביטחון, מנהל הקרן ישלים את הפער ברמה שנתית.

 

"תעודות הסל במתכונתן הנוכחית הינן מוצרים נכונים ומתאימים לרוח התקופה ולצרכי המשקיעים, ולראיה הצלחתן רבת השנים, אומר איל סגל, מנכ"ל תכלית תעודות סל. לדבריו, השינוי הצפוי ברגולציה אמור לפשט את מנגנון תעודות הסל ולהנגיש אותן אף עוד יותר מהמצב הקיים.

 

מהפכת ההשקעה בחו"ל

תעודות הסל יצרו "מהפכת השקעות בחו"ל", שכן הן הנגישו את אפיק ההשקעה למשקיעים הפרטיים, אך לא רק עבורם; גם משקיעים מקצועיים ומוסדיים (חברות), מעדיפים לרוב ליצור חשיפה לחו"ל, באמצעות תעודות סל.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בלאומי שוקי הון מסבירים, כי בעבר בודדים האנשים שיכלו להשקיע בניירות ערך מעבר לים, וגם אז החשיפה הייתה כמעט בלעדית לשוק בארה"ב. על מנת להשקיע בחו"ל, המשקיע צריך היה לקחת בחשבון שיקולים כמו חשבון דולרי, התקשרות עם ברוקר, עמלות גבוהות ועוד. מאז מהפיכת תעודות הסל, מתאפשר לכל לקוח להיחשף לאפיקי השקעה בחו"ל בלחיצת כפתור, ובנוסף הוא נהנה מפיזור של מדד מניות מוביל במוצר אחד. כיום, יכול המשקיע הישראלי להיחשף לאפיקי השקעה בארה"ב, הודו, אירופה, רוסיה, שווקים מתפתחים, מדדים עולמיים, סחורות כמו זהב, כסף, נפט ועוד.

 

המשקיעים אשר זיהו את אפשרויות ההשקעה שנפתחו בפניהם, החלו להגדיל יותר ויותר את נתח תיק ההשקעות שלהם באפיק זה. באמצע העשור הקודם החלו חברות תעודות הסל להנפיק מוצרים באפיק חו"ל, והיום תופס האפיק נתח של כ- 35% מסך הנכסים המנוהלים בענף תעודות הסל. אפיק מניות חו"ל מנהל למעלה מ- 40 מיליארד שקל, כאשר מתחילת השנה מדובר באפיק שגייס אחוז ניכר מהכספים בענף.

 

כיצד בוחרים תעודת סל?

בבואנו לבחור תעודת סל על מדד מניות בחו"ל, ישנם כמה שלבים שעלינו לעבור.

 

שלב ראשון: שווקים מתפתחים או מפותחים

עלינו להחליט אם אנחנו מעוניינים בהשקעה בשווקים מתפתחים או בשווקים מפותחים. השווקים המפותחים כוללים בין השאר את מדינות אירופה הגדולות, ארה"ב, קנדה, דרום קוריאה ויפן, כאשר השווקים המתפתחים כוללים מדינות אקזוטיות יותר.  

 

השווקים המתפתחים החלו לצבור עניין בתחילת שנות ה- 80, כאשר חברות גלובאליות התעניינו במשקים בהם עלות העבודה זולה וכמות הידיים העובדות גדולה. השווקים הללו מאופיינים בתוצר לנפש נמוך יחסית ובצמיחה גבוהה, לצד רמת תשתיות ירודה ואינפלציה גבוהה בשל תהליכי העיור המואצים המתחוללים בחלקם. ביניהם ניתן למנות את סין, ברזיל, רוסיה, הודו ועוד.

 

שלב שני: השקעה במדינה או במדינות

עלינו להחליט אם אנו מעוניינים בהשקעה בקבוצת מדינות או במדינה מסוימת. ישנם מדדי מניות מובילים בכל מדינה, אך אפיק השקעה נפוץ לא פחות הן מדדי מניות של קבוצת מדינות.

אפשר להשקיע קבוצת מדינות או במגינה מסויימת. בורסת קטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אפשר להשקיע קבוצת מדינות או במגינה מסויימת. בורסת קטאר(צילום: רויטרס)

באפיק זה ניתן למצוא מספר מדדים מעניינים. מי שמעוניין בחשיפה כלל עולמית, יכול לרכוש תעודת סל על מדד המניות העולמי של חברת מורגן סטנלי MSCI ACWI (All Countries World Index) המשמש כמדד ייחוס עולמי (תעודות על המדד קיימות בתכלית ובקסם). מי שמעוניין דווקא בחשיפה למדינות אירופה המפותחות, יבחר למשל במדד ה- Eurostox 50 המרכיב 50 מניות גדולות הנסחרות בגוש האירו.

 

מי שאוהב דווקא את המדינות ה"קטנות", עשוי להתעניין במדד השווקים המתפתחים של מורגן סטנלי MSCI EM (Emerging Markets). משקיע שמעוניין בחשיפה למדד המניות המוביל בארה"ב יכול לרכוש את תעודה על S&P 500, תעודת סל העוקבת אחר 500 המניות הגדולות בארה"ב.

 

שלב שלישי: חשיפה למטבע

בבוא המשקיע לרכוש תעודת סל על מדד מניות בחו"ל, עליו להחליט אם ברצונו להיחשף גם למטבע בו מחושב המדד או לנטרל חשיפה זו ולהישאר צמודים למטבע המקומי (שקל, יורו, דולר וכו'). זוהי אפשרות קיימת ולא רק בישראל. כיום נטרול המטבע הפך פופולארי גם בקרב חברות קרנות הסל העולמיות. השקעה בתעודות כאלה, המכונות תעודות סל 'מנוטרלות מטבע' או 'שיקליות', מתאימה בעיקר למי שמעוניין להיחשף למדד מניות בחו"ל, אך אינו מעוניין בחשיפה למטבע חוץ (מט"ח).

 

כך למשל, מי שמעוניין להשקיע בגרמניה, יכול להיחשף למדד המוביל במדינה הן באמצעות תעודת סל רגילה על המדד, הכוללת חשיפה למטבע המקומי (במקרה הזה מדובר באירו) או ללא חשיפה (כלומר חשיפה לשקל בלבד) באמצעות תעודת סל מנוטרלת מטבע. האפשרות השנייה הפכה בשנתיים האחרונות לפופולארית מאוד בקרב המשקיעים הישראלים, לאור התחזקות השקל מול רוב המטבעות המובילים בעולם.

 

אם בעבר השקעה בחו"ל הייתה נחלתם של מקצוענים העוסקים בתחום בלבד, הרי שכיום תעודות הסל מאפשרות לכל אדם להיחשף למשקים המרתקים בעולם, וליצור פיזור גיאוגרפי ופיזור סקטוריאלי רחב. הפעולה נגישה באופן מיידי ובכל סכום, ולכן תעודות הסל מהוות כיום חלק כמעט בלתי נפרד מכל תיק השקעות של ימינו, ומנהלות למעלה משני טריליון דולר בכל רחבי העולם.

 

אמנם ישראל אינה נחשבת למדינה יצירתית בתחום הפיננסים, והמוצרים הללו מגיעים אלינו לרוב לאחר שהיו קיימים בחו"ל מספר שנים. אך למרות זאת בתחום תעודות הסל יש לנו במה להתגאות עם מגוון מרשים.

 

הבהרה: מודגש כי המידע אינו מהווה הצעה ו/או הזמנה לרכישת ניירות הערך, כמו כן פרסום זה אינו מהווה המלצה ו/או ייעוץ כלליים ו/או המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים שלך לרכישה ו/או ביצוע השקעות, פעולות ו/או עסקאות כלשהן, ואין בו משום המלצה ו/או חוות דעת ו/או תחליף לשיקול דעתך העצמאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מאפשרות לאדם פרטי לבנות תיק השקעות לפי רצונו ובהתאם לצרכיו, קרנות הסל
צילום: shutterstock
קרדיט: רמי זרנגר
איל סגל מנב"ל תכלית
קרדיט: רמי זרנגר
מומלצים