שתף קטע נבחר

לראשונה: ארה"ב עוקפת את רוסיה בהפקת נפט

ארה"ב בדרך הבטוחה לעצמאות מלאה בתחום האנרגיה. כך על פי ענקית האנרגיה הבריטית BP שפרסמה בימים האחרונים את הסטטיסטיקה השנתית על שוק הנפט. בנוסף, ארה"ב ממשיכה להתאושש: הגרעון התקציבי הגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר ב-2008

חברת האנרגיה הבריטית BP  פרסמה בימים האחרונים את הסטטיסטיקה השנתית על שוק הנפט. הדו"ח של BP מספק הזדמנות טובה, לעצור ולהסתכל על השוק מנקודת מבט רחבה המשקפת את השינויים המתרחשים בשוק האנרגיה. בין השאר הדו"ח מראה עד כמה ניכרת ההשפעה של פיצלי השמן והגז על התעשייה ולראשונה, ארה"ב עוקפת את רוסיה בהפקת נפט.

 

לסקירות נוספות של אוהד חיים בערוץ שוק ההון

אופ"ק מאבד מהשפעתו על שוק האנרגיה

שוק הנפט מתמודד עם ביקושים מפתיעים

 

העוצמה בהפקת הנפט המקומית בארה"ב באה לידי ביטוי בכך, שארה"ב בעשור האחרון תרמה כ-50% לגידול בהיצע הגז הטבעי העולמי. ב-2005 הגיע ייבוא הנפט בארה"ב לשיא ומאז החלה במגמת ירידה עד לשפל אליו הגיעה השנה. הירידה בייבוא האנרגיה לארה"ב, הובילה לצמצום הגרעון המסחרי בארה"ב. ב-2007 ייבוא האנרגיה הגיע ל-5% מה-GDP, ב-2014 הצטמצם לאחוז בלבד. כיום ההפקה בארה"ב מספקת כ- 90% מצריכת הנפט במדינה.

 

סין: יבואנית הנפט הגדולה בעולם

הגורם השני שהשפיע השנה על שוק האנרגיה הוא ההאטה בצמיחה של הכלכלה הסינית. על פי הדו"ח סין הפכה ליבואנית הנפט הגדולה בעולם וזאת למרות הירידה בצמיחה אך הדבר עלול להשתנות בקרוב. ב-2014 רשמה הכלכלה הסינית צמיחה של 7.4% - נמוך משמעותית מהצמיחה הדו ספרתית של העשור האחרון. בניתוח הסקטורים של הכלכלה הסינית נראה כי הסקטורים עתירי אנרגיה כמו הכרייה והמלט רשמו קריסה שהורידה את הביקוש לנפט.

 

השינויים בהרכב הצמיחה הסינית הוביל להאטה בביקוש לאנרגיה במדינה, כך שהצמיחה העתידית תהיה דומה יותר למדינות ה-OECD, עם אינטנסיביות נמוכה יותר לאנרגיה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עוד על פי הדו"ח: איכות הסביבה ובכלל זה שמירה על האקלים, היו בפוקוס גם השנה והשפיעו בעיקר על פיתוח רזרבות של נפט וגז טבעי. הרזרבות השנה אומנם לא צמחו ונותרו ברמה זהה ל-2013, אך עדיין קצב הגילויים הוא גבוה יחסית לעומת הצריכה.

 

יש לציין כי מאמצע שנות ה-80 הרזרבות יותר מאשר הכפילו את עצמן. השאלה שריחפה עד לפני עשור מעל סקטור האנרגיה השתנתה והיא כבר לא: מתי ייגמרו הרזרבות, אלא כיצד יש לצורך אותן בצורה יעילה יותר. על פי BP ישנם יותר ממיליארד בני אדם (בעיקר בהודו ובאפריקה) שעדיין אינם מחוברים לחשמל, ובשנים הקרובות הם צפויים להוסיף לביקוש הקיימים.

 

בשבוע החולף נסחר הנפט במגמת עלייה, בהשפעת סימני האטה בהיצע הנפט. מגמה זו נחלשה בסוף השבוע עם הפרסום כי הממלכה הסעודית רואה עלייה בביקושים והיא ממשיכה להפיק בקצבים גבוהים. בסיכום שבועי נרשמה עלייה של 6%. חבית נפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) נסחרת במחיר 61.14 דולר וחבית נפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסה של לונדון) נסחרת במחיר 65.6 דולר.

 

משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על ירידה חדה במלאים של 6.8 מיליון חביות נפט, לעומת הציפיות לירידה של 1.2 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם ירידה של כמיליון חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 2 מיליון חביות לעומת ציפיות לעלייה קלה של 300 אלף חביות. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה נוספת של 1.4%, לעומת הציפיות לעלייה של 0.1%. דו"ח המלאים הנוכחי מצביע על התחזקות בביקושים בארה"ב

 

ומה קורה במאקרו?

בארה"ב מתאוששים בקצב מרשים. הגרעון התקציבי בשמונת החודשים הראשונים לשנת התקציב הנוכחית, הגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר ב-2008 והגרעון בתקציב התכווץ ב-71.2 מיליארד דולר. ההכנסות צמחו ב- 8.6% לעומת גידול בהוצאות של 4%. ברבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה בשכר בארה"ב. דו"ח הוצאות המעסיקים מצביע על עלייה ממוצעת של 4.2% בשכר, מאז הרבעון הראשון השנה (2015). כל אלו הגבירו את ציפיות המשקיעים כי האינפלציה צפויה להתרומם, מגמה התומכת בעליית התשואות.

 

גם באירופה במשך כל השבוע נשמעו הערכות כי חלה התקדמות בין יוון לנושיה הבינלאומיים, על רקע שמועות כי גרמניה מוכנה להתפשר בנוגע ליישום הרפורמות ביוון. הבנק המרכזי האירופאי הודיע כי הוא הגדיל בכ- 2.6 מיליארד דולר את היקף המימון החירום שהוא מעמיד לרשות הבנקים ביוון.

 

אך אתמול עם התפוצצות הפגישה בין הצדדים, התמונה האופטימית השתנתה אך מוקדם עדיין לקבוע האם הנושים יגיעו להסכמה עם יוון וצפויות התפתחויות סוערות לקראת סוף השבוע עם התכנסות הצדדים בשנית.

 

סין - נתוני מאקרו מעורבים, כשמכירות הקמעונאיות רשמו עלייה של 10.4% בדומה לציפיות. גם מדד המחירים ליצרן רשם ירידה שנתית של 4.6% בדומה לציפיות, לעומת זאת במדד המחירים לצרכן נרשמה עלייה שנתית של רק 1.2%.

 

הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים