שתף קטע נבחר

אזרחים ותיקים? הנה הזכויות שלכם מ-א' ועד ת'

הגעתם לגיל הפרישה? רבים לא מודעים לכך, אך לאולכלוסיה המבוגרת בישראל יש לא מעט זכויות ושירותים הניתנים ללא תשלום. מבריאות ועד צרכנות ופיננסים - כל הזכויות של האזרחים הוותיקים בישראל. כתבה ראשונה בסדרה

האם אתם מודעים לזכויות שלכם? מאות אלפי אזרחים ותיקים בישראל זכאים למגוון שירותים, הנחות והטבות בשלל תחומים.

 

 

כל מי שהגיע לגיל הפרישה, כיום 67 לגבר ו-62 לאשה, זכאי לתעודת אזרח ותיק המעניקה שלל הטבות, בתחומי הבריאות, הסיעוד, התיירות, הצרכנות, הפיננסים ועוד.

 

כדאי לדעת שפרטי האזרח רשומים בתעודה גם באנגלית, כך שניתן ליהנות מהטבות (בעיקר בתחום התיירות והתרבות), גם במדינות בחו"ל, המעניקות הטבות לאוכלוסיה המבוגרת (בהתאם לנהוג בכל מדינה).

 

ynet בשיתוף המשרד לאזרחים ותיקים עושים לכם סדר ומציגים לראשונה את מילון המונחים השלם לאזרח הוותיק, מ-א' ועד ת', לזכויות שלכם.

 

א

ארנונה

 

ההנחה בארנונה לאזרחים ותיקים חלה רק על דירה המשמשת כדירת המגורים היחידה של האזרח הוותיק, בשטח מקסימאלי של 100 מ''ר. על שטח של מעבר לכך אין זכאות להנחה מכוח החוק.

 

ההנחה היא בשיעור של 100% לאזרח ותיק המשולמת לו גמלה לפי חוק הבטחת הכנסה. אם האזרח הוותיק אינו מקבל הבטחת הכנסה, הוא זכאי להנחה בשיעור של 30%, בתנאי שסך כל הכנסותיו אינו עולה על השכר הממוצע במשק. במידה ובדירה גרים יותר מאזרח ותיק אחד, תינתן ההנחה רק אם סך כל ההכנסות של המתגוררים בדירה, מכל מקור שהוא, אינו עולה על 150% מהשכר הממוצע במשק.

 

חשוב לדעת: קיים גם מסלול רשות בו ניתנת הנחה של עד 25% בארנונה עד 100 מ"ר הראשונים בדירה. הנחה זו תוענק לאזרח ותיק המקבל קצבת זקנה ללא צורך במבחן הכנסה, זאת בהתאם להחלטת הרשות המקומית (הרשות רשאית לערוך מבחן הכנסה או לוותר עליו).

 

ב

בתי אבות

 

בניגוד לדיור המוגן, בבית האבות הדייר מקבל שירות טיפולי ועל כן לא נהנה מזכויות הזקן בקהילה ("חוק סיעוד" וכד'). רוב בתי האבות מיועדים לקשישים עצמאיים מתפקדים, ולתשושים (צלולים מבחינה שכלית וחלשים גופנית) הזקוקים לסיוע יום-יומי.

 

המימון במוסדות אלו נעשה על ידי הגמלאי ומשפחתו. משרד הרווחה משתתף במימון בכפוף למבחני הכנסה ומבחני אמצעים.

 

על מנת להסדיר את ההשתתפות בעלות מימון השהות של הגמלאי בבית האבות יש לפנות למחלקה לשירותים חברתיים במקום המגורים.

 

ג

גמלת סיעוד

 

את גמלת הסיעוד מעניק המוסד לביטוח לאומי, בשיתוף עם משרד הרווחה ושירותי בריאות כללית. לגמלה זכאים אנשים שהגיעו לגיל פרישה ונזקקים לעזרה כדי לבצע פעולות יום-יומיות, כגון: רחצה, אכילה, לבישת בגדים, יציאה מהבית ועוד. שירותי הסיעוד הניתנים בגמלת הסיעוד הם עזרה בפעולות אלו ובניהול משק בית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

שלוש רמות נקבעו לשיעור הגמלה:

 

רמה א: אדם שתלוי בעזרת הזולת ברוב הפעולות הבסיסיות, ועל כן זכאי לגמלת סיעוד בשווי של 9.75% שעות שבועיות, או חמש שעות טיפול בשבוע.

 

רמה ב: אדם התלוי בעזרת הזולת ברוב הפעולות הבסיסיות, ברוב שעות היממה. אדם זה זכאי לגמלת סיעוד בשווי 16 שעות טיפול שבועיות, או שמונה שעות עבור גמלה מופחתת בגלל הכנסות שונות.

 

רמה ג: אדם התלוי באופן מוחלט בעזרה על מנת לבצע פעולות בסיסיות. אדם זה זכאי לגמלת סיעוד בשווי 18 שעות שבועיות, או תשע שעות עקב הכנסות.

 

ד

דיור מוגן

 

דיור מוגן מיועד לאנשים בגיל הזהב שהם עצמאיים לחלוטין ומעוניינים לחיות בבית המעניק שירותים רפואיים, שירותי סיעוד, חברה של אנשים נוספים בגילם, פעילויות שונות בתחום התרבות והפנאי, שירותי שמירה 24 שעות, שירותי מרפאה, אחות ורופא, חדר אוכל, מכבסה, ניקיון ועוד.

 

במסגרת הדיור המוגן מוצעים שני סוגים של דיור:

דיור מוגן פרטי: אינו ממומן על ידי גופים ממשלתיים-ציבוריים ואינו בעל רישיון ממשרד ממשלתי. הבקשה והתשלום נעשים באופן פרטי ויזום. במסגרת הדיור המוגן הפרטי כל דייר יכול לבחור את גודל יחידת הדיור שלו ואת הפעילות החברתיות שהוא רוצה להשתתף בהן.

 

דיור מוגן ציבורי: נעשה באמצעות לשכות רווחה עירוניות, ולרוב ממומן על ידי המדינה באופן חלקי או מלא. הדיור המוגן מיועד לנשים מעל גיל 60 וגברים מעל גיל 65 שאין בבעלותם דירה והם בעלי תעודת זכאות בתוקף ממשרד השיכון, מתגוררים בדיור ציבורי (עמידר, עמיגור) ומעוניינים לעבור לבית דיור מוגן, ובעלי הכנסה נמוכה שמקבלים קצבה והשלמת הכנסה.

 

דיור ציבורי (ממשלתי)

 

מיועד לחסרי דיור, בעלי הכנסה נמוכה. ההפניה אל דירות אלו נעשית ע"י משרד הבינוי והשיכון ו/או משרד הקליטה.

 

דיור גיל הזהב (הוסטל) – יחידות דיור המיועדות לעצמאיים בני 55 ומעלה, חסרי דירה או דיירי השיכון הציבורי, המתקיימים מקצבאות הביטוח הלאומי והבטחת הכנסה ובתנאי שוועדת התאמה קבעה כי הם מתאימים לפתרון מסוג זה. השירותים הניתנים כוללים: שירותי אם בית, איש אחזקה, גינון, עובדת סוציאלית, רכזת חברתית, מטפלת בקשישים ופעילות חברתית נרחבת הכוללת מועדונים, חוגים, שיעורים, טיולים ועוד.

 

על מנת להגיש בקשה לקבלת דיור גיל הזהב, יש לפנות לאחת מהחברות הממשלתיות: עמידר, שקמונה, חלמיש, עמיגור, עם תעודת זכאות לסיוע בדיור תקפה, ולהגיש בקשה לדיור.

 

ה

הקלות במס הכנסה

 

כל גמלאי יוכל ליהנות ממספר הקלות שנקבעו במסגרת פקודת מס הכנסה. הקלות אלו יינתנו באמצעות פטורים או ניכויים על הכנסות מפיקדונות ומתוכניות חיסכון. זכאים יכולים ליהנות מכל ההקלות באופן מצטבר. החזר מס אוטומטי יינתן בתנאים הבאים:

 

  • ביום 1.1.2003 מלאו לאחד מבני הזוג 55 שנה

 

  • בשנת המס הרלוונטית הגיע אחד מבני הזוג לגיל פרישת חובה

 

השלמת הכנסה

 

הביטוח הלאומי משלם תוספת השלמת הכנסה למקבלי קצבת זקנה שאין להם הכנסות מלבד קצבת הזקנה, כדי להבטיח להם הכנסה מינימלית לקיום. הסכום המשולם (קצבת זקנה בתוספת הבטחת הכנסה) משתנה בהתאם לגיל המבוטח.

 

על המבקש לענות על מספר קריטריונים הבוחנים את מצבו הכלכלי ובודקים בין היתר: את גובה הפנסיה שלו, הכנסות מעבודה, הכנסות מהון והשקעות וחסכונות בנק. לזכאים תינתן תוספת לקצבת הזקנה, והטבות כגון: הנחה בחשבון חשמל, סיוע בשכר דירה, הנחה בתשלומי בזק, הנחה בארנונה, הנחות בקופת חולים, מענק חימום.

 

ו

והדרת פני זקן - פרויקט

 

תכנית ”והדרת פני זקן" של המשרד לאזרחים ותיקים משלבת בנות ובני שירות לאומי ואזרחי בפריסה ארצית וכלל מגזרית, בעשייה חברתית למען האזרחים הוותיקים בישראל.

 

מתנדבי הפרויקט מבקרים באלפי בתים של אזרחים ותיקים ובעשרות מרכזים קהילתיים, ומעניקים סיוע חברתי מגוון, ליצירת מערך תומך ושילוב חברתי בקהילה של האזרח הוותיק.

 

התכנית משלבת עשייה משותפת ובין-דורית ענפה של מתנדבים צעירים ביחד עם אזרחים ותיקים, עולים חדשים וניצולי שואה ליצירת שיח משותף, העלאת מחזות בין-דוריים, גרעינים מוזיקליים, פעילות המשלבת בעלי חיים, אומנות לצד תיעוד סיפורי חיים, כניסה לרשת החברתית הממוחשבת, בירור זכויות האזרח הוותיק ועוד.

 

"ותיקים ונהנים" – מועדון הצרכנות של האזרחים הוותיקים

 

אם אתם גברים מגיל 67 או נשים מגיל 62, אתם יכולים להיות עמיתים במועדון הצרכנות שיזם המשרד לאזרחים ותיקים וליהנות משלל הטבות והנחות במיוחד בשבילכם. מקניות וצרכנות, תרבות ופנאי, ספורט, טיולים ונופש בארץ ובחו"ל, לימודים, תקשורת, שירותים עד הבית ועוד.

על מנת לקבלת גישה להטבות הניתנות באמצעות זיהוי אישי, יש לבצע הרשמה באתר המועדון: www.8840.co.il

 

ז

זכויות תעודת ''אזרח ותיק''

 

תושב מדינת ישראל שהגיע לגיל הקובע על פי חוק גיל הפרישה, מקבל תעודת אזרח ותיק. שימוש בתעודה זו מקנה 50% הנחה בתחבורה ציבורית, בכניסה לגנים ואתרים, תשלום אגרת טלוויזיה ומופעים. כמו כן, ניתנת הנחה בארנונה כללית על 100 מ"ר ראשונים לדירת מגורים אחת

כמו כן, מקבלי השלמת הכנסה נהנים גם מ-50% הנחה על רכישת תרופות שבסל התרופות.

 

הנפקת תעודת אזרח ותיק מתבצעת על ידי המשרד לאזרחים ותיקים. לבירורים ומידע על הזכויות שמקנה תעודת אזרח ותיק, יש להתקשר למוקד המשרד לאזרחים ותיקים 8840*

 

ח

חשמל

 

אזרחים ותיקים העונים על הקריטריונים הבאים זכאים להנחה של 50% עבור 400 קוט"ש הראשונים מדי חודש: אזרח ותיק המקבל גמלת הבטחת הכנסה (השלמת הכנסה) מהמוסד לביטוח לאומי או מקבלי קצבת זקנה לנכה או מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ברמה המרבית – כלומר מקבלי 18 שעות סיעוד שבועיות.

 

חקיקה להגנה על אוכלוסייה ותיקה

 

במדינת ישראל חוקים שונים, שעניינם לדאוג לשלומם, בריאותם וביטחון האזרחים הוותיקים.

בין חוקים אלו ניתן למנות את:

 

• חוק העונשין מכיל חובת דיווח לפקיד סעד אודות קשישים חסרי ישע הנמצאים בסיכון.

 

• חוק ההגנה על חוסים מספק הגנה למי שנשקפת לו סכנה פיזית או נפשית מאחר או מעצמו.

 

• חוק המסדיר מינוי אפוטרופוס לאזרחים ותיקים ותשושים שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם, ומגדיר את סמכויותיו של האפוטרופוס.

חוק החוזים מאפשר ביטול חוזה או עסקה, שנעשו ברמייה או תוך ניצול חולשה.

 

• חוק לתיקון דיני משפחה – מזונות מגדיר את חובותיו הכלכליות של אדם כלפי הוריו.

 

• חוק הירושה עוסק בצוואה ובחלוקת הרכוש של אדם לאחר מותו.

 

ט

טיפול רפואי בבית

 

על פי החוק, הטיפול בקהילה הכלול בסל הבריאות שבאחריות קופות החולים, יינתן גם בבית על ידי ביקור של בעל המקצוע המטפל, זאת, אם לנוכח מצבו קיים צורך ממשי לקבל את הבדיקה או את הטיפול בבית (לדוג' בדיקות דם, ביקור רופא, אחות, פיזיותרפיה וכו'). לבדיקת זכאות יש לפנות לרופא המשפחה.

 

טרום חוק סיעוד

 

חולה אשר טרם אשפוזו היה עצמאי ומשפחתו הגישה עבורו במהלך אשפוזו בקשה לגמלת סיעוד שטרם אושרה, רשאי לפנות לקראת שחרורו, לאחת מחברות הסיעוד, בבקשה לשירות "טרום סיעוד" של מספר שעות סיעוד שבועיות. השירות יינתן עד להחלטת המוסד לביטוח לאומי בנושא הזכאות ולכל היותר למשך חודש ימים.

 

י

יציאה למרכזי יום לקשישים

 

משרד הרווחה מפעיל מרכזי יום הפזורים ברחבי הארץ, ומיועדים למבוגרים שגרים בבתיהם ומבקשים ליהנות מפעילות בשעות הפנאי ומעזרה בטיפול אישי. המרכזים פתוחים 5-6 ימים בשבוע משעות הבוקר עד שעות הצהריים.

 

נוסף על פעילות חברתית, מציעים עובדי המרכזים שירותי הסעות מן הבית למרכז, ארוחות בוקר וצהריים, קידום בריאות ופיזיותרפיה וסיוע ברחצה. חלקם מציעים גם תעסוקה בשכר המותאמת ליכולתו של המבוגר. זקנים זכאי חוק ביטוח סיעוד, זכאים להמיר שעות טיפול בבית בטיפול במרכז יום. זקנים אחרים רשאים לקבל סבסוד במרכז היום על ידי שירותי הרווחה.

 

כ

כפל הנחות

 

במידה ואזרח ותיק זכאי להנחה מכוח החוק, ובאותו עניין הוא גם זכאי להנחות נוספות מכוח דין או הסכם אחר – האזרח הוותיק יהיה זכאי להנחה אחת בלבד, בשיעור הגבוה מביניהן.

 

כאן גרים

פרויקט כאן גרים הינו מיזם חברתי של משרד הבינוי והמשרד לאזרחים ותיקים בשיתוף התאחדות הסטודנטים ופועל בהצלחה זו השנה השנייה. במסגרת התכנית אזרחים ותיקים הגרים בגפם יציעו לסטודנטים מגורים בדירתם ובתמורה ייהנו מפעילות חברתית משותפת ומשותפים חדשים וצעירים. להרשמה – פנו למוקד 8840*.

 

בשבוע הבא - החלק השני של מדריך הזכויות


פורסם לראשונה 20/06/2015 15:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
בני הגיל השלישי - כדאי שתכירו בזכויות שלכם
צילום: shuttestock
מומלצים