שתף קטע נבחר

המאבק הראשון של יו"ר לשכת עורכי הדין הנכנס: "לא להצעת חוק שתחזק את הביטוח הלאומי על גב החלשים"

ועדת השרים לחקיקה תצביע מחר על הצעת חוק שנועדה להגביל את שכר הטירחה שניתן לגבות ממיוצגים בתביעות מול הביטוח הלאומי, ויו"ר הלשכה הנכנס, אפי נוה מזהיר: "עורכי הדין יימנעו מטיפול בתיקים אלה והביטוח הלאומי ישמור בקופתו את הכסף המגיע לחלשים". היוזם, ח"כ מיקי רוזנטל: "מטרת הצעת החוק - צמצום הגזל"

המאבק הראשון של יו"ר לשכת עורכי הדין הנכנס: אפי נוה, שנבחר השבוע לראשות לשכת עורכי הדין, שיגר הערב מכתב חריף לוועדת השרים לחקיקה שצפויה לדון מחר בהצעת חוק הקובעת מגבלה לגובה שכר הטירחה שניתן לגבות מייצוג אזרחים התובעים את המוסד לביטוח לאומי. נוה קורא לשרים החברים בוועדה שלא לתמוך בהצעת החוק אשר תפגע לדבריו בשכבות החלשות.

 

אפי נוה. מאבק ראשון כיו"ר לשכת עורכי הדין הארצי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אפי נוה. מאבק ראשון כיו"ר לשכת עורכי הדין הארצי(צילום: מוטי קמחי)

בהצעת החוק עצמה נכתב כי מטרתה היא "להגן על הגמלה המשולמת לזכאי לה על ידי המוסד לביטוח לאומי, למנוע העברת חלקים ניכרים מהגמלה לצדדים שלישיים שטיפלו בהגשת התביעה מטעמו של הזכאי לגמלה, ועל ידי כך להבטיח כי עיקר הגמלה תגיע לידי מי שזכאי לה. כיוון שחלק מהתובעים גמלה מהמוסד לביטוח לאומי נעזרים לעתים באחרים בהגשת התביעה, ובכלל זה עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, וכן גורמים עסקיים הפועלים בתחום מימוש זכויות רפואיות, מוצע להגביל את התשלום הנגבה בעד טיפול בתביעה לגמלאות מסוימות מהמוסד לביטוח לאומי".

 

הצעת החוק הוגשה בכנסת הקודמת ע"י 4 חברי כנסת בראשות ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) והשר רווחה היום (אז יו"ר ועדת העבודה והרווחה) ח"כ חיים כץ. הליכי חקיקת החוק הופסקו בשל פיזור הכנסת הקודמת, וכעת מבקשים המציעים לחדשם. על פי המוצע, שכר הבסיס עבור ייצוג יהיה 8 אחוזים מגובה הסכום שיתקבל מהמוסד לביטוח לאומי. האחוזים יעלו בהתאמה ככל שהטיפול בתביעה יהיה מסובך יותר.

 

"הצעת החוק המונחת בפניכם מבקשת לסייע לכאורה לחלשים, אך בפועל היא תחליש אותם ותחזק את המוסד לביטוח לאומי על גב החלשים", כתב נוה במכתב לחברי הוועדה שהגיע לידי ynet. "אני מתריע בפניכם, כי אישור הצעת החוק יביא בהכרח להימנעות של עורכי דין מטיפול בתביעות מול הביטוח הלאומי, בשל חוסר כדאיות כלכלי שבין השקעה לרווח ולפיכך – יצאו דווקא השכבות החלשות אשר זקוקות לסעד מהביטוח הלאומי – נפסדות, ואילו המוסד לביטוח לאומי ישמור בקופתו את הכספים המגיעים בדין לציבור הזכאי לו. לשכת עורכי הדין בראשותי מתכוונת להיאבק באופן נחרץ כנגד הצעת חוק פוגענית זו".

 

נוה כותב עוד כי "הטענה כאילו הצעת חוק זו תטיב עם החלשים הינה טעות במקרה הטוב, ואחיזת עיניים במקרה הרע. אני קורא לכם, להצביע נגד הצעת החוק כדי להימנע מפגיעה בחלשים ולחילופין, לדחות את קיום ההצבעה על מנת לאפשר לי שהות להיפגש עמכם ולהסביר את עמדת לשכת עורכי הדין. כאמור, נכנסתי לתפקידי החדש אך לפני יומיים ומן הדין לאפשר לי שהות מספקת להסביר את עמדת לשכת עורכי הדין נוכח הצעה פוגענית זו.

 

"ח"כ מיקי רוזנטל, שהגיש את הצעת החוק, מנסה לתקן את הבעיה במקום הלא נכון – הבעיה שבגינה נאלצים המבוטחים "לוותר" על חלק מהקצבה המגיעה להם תמורת ייצוג, היא בביטוח הלאומי ובהתנהלות שלו אל מול הנכים. במקום לתקן את המחלה, מנסים לצמצם את התרופה, ואת העלויות שלה. התוצאה תהיה שרבים יישארו להתמודד עם המחלה בלי התרופה (בלי ייצוג משפטי)".

פחות תביעות, יותר כסף לביטוח הלאומי?  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פחות תביעות, יותר כסף לביטוח הלאומי? (צילום: גיל יוחנן)

 

נוה קורא להבחין בהצעת החוק "בין חברות מסחריות אשר עפ"י החוק ופסיקת ביהמ"ש העליון אינן רשאיות ליתן ייצוג משפטי לנכים אלא לסייע במילוי טפסים בלבד". לדבריו, "לא ניתן לכרוך גופים אלה יחד עם עורכי הדין במקשה אחת. יש להבחין בין אותם גופים מסחריים אשר השרות המוצע על ידם מוגבל לעומת השרות המשפטי הניתן ע"י עורכי דין".

 

ח"כ מיקי רוזנטל, יוזם הצעת החוק, מסר בתגובה: "מטרתה של הצעת החוק היא לצמצם את מידת הגזל המקובלת היום בשוק פרוע זה. המתווכים למיניהם מרשים לעצמם לקחת בין 20 ל-30 אחוזים מקצבתם של נכים וחולים שהמדינה מעניקה להם גם כך קצבה זעומה. אנחנו מבקשים בחוק זה להבטיח שמירב הקצבה שמעניקה המדינה לאדם נכה, לאישה שחלתה או לנפגע במקום עבודה - יגיע למי שזכאי לה. לא בכדי מוציאה המדינה משאבים אדירים להעניק קצבאות אלה. הם נועדו למנוע ממקבלי הקיצבה להידרדר כלכלית, לעתים אל מתחת לקו העוני".

 

רוזנטל הוסיף: "גורמים אינטרסנטים המרוויחים מאות מיליוני שקלים בשנה מתיווך זכויות מנסים להפעיל לחץ על הדרג הפוליטי תוך שהם מעוותים את הנתונים. הנושא כולו נבדק על-ידי רו"ח אובייקטיבי ששכרה הכנסת ושכר הטרחה נקבע בהמלצתו כך שיאפשר מחד לחברות המימוש ולעורכי הדין רווח סביר ומאידך יבטיח שלא יגזלו שכר טרחה חזירי מנזקקים. מדובר בזעקת הקוזק הנגזל. המדינה הגבילה בעבר גם את שכר הטרחה בנושאי קצבאות של ניצולי השואה וכן בנפגעי תאונות דרכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים