שתף קטע נבחר

השרים כחלון וגבאי סיירו במכל האמוניה: התקדמות משמעותיות לקראת העברתה מחיפה

השר להגנת הסביבה אבי גבאי סייר במכל האמוניה במפרץ חיפה יחד עם שר האוצר משה כחלון. במהלך הביקור הוא הבטיח כי בעוד ארבעה חודשים יהיה זוכה במכרז ואמר כי עד שיוקם המפעל החדש "נמשיך ונעבוד על מנת לשפר את הבטיחות של המכל הנוכחי"

השר להגנת הסביבה אבי גבאי הודיע הבוקר (יום ג') כי משרדו סיים את הכנת השלב השני במכרז להקמת מפעל אמוניה במישור רותם שבנגב, וכי בתוך ארבעה חודשים ניתן יהיה למסור את שמה של החברה שזכתה במכרז - מתוך שבע שעלו לשלב השני. צפו:

 

השר אמר את הדברים במהלך סיור קצר שערך במכל האמוניה של חיפה כימיקלים במפרץ חיפה, יחד עם שר האוצר משה כחלון. במועד הקמת המפעל בדרום, שכבר נדחה בשנה, לא חל שינוי נוסף ונמסר כי יחל לפעול במהלך שנת 2018.

 

השרים כחלון וגבאי במכל האמוניה, הבוקר (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
השרים כחלון וגבאי במכל האמוניה, הבוקר(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

"המפעל ייתר את הצורך במיכל האמוניה שהוא אחד הסיכונים הסביבתיים הגדולים במדינת ישראל", הבהיר השר גבאי. "הבטחנו לקדם את המכרז ואנחנו מפרסמים אותו חודש מאז הקמת הממשלה". השר הוסיף: "זהו מכרז מורכב, אבל אנחנו מאמינים שבתוך שלוש שנים יעמוד מפעל בדרום. עד אז נמשיך ונעבוד על מנת לשפר את הבטיחות של המיכל הנוכחי. אין כמוהו בעולם מבחינת בטיחות והגנה בפני קטסטרופות. אין מיכל אמוניה שהוא טוב לאזרחים, אבל מיכל האמוניה הזה ממוגן בצורה הכי טובה בעולם". 

12 אלף טון אמוניה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
12 אלף טון אמוניה(צילום: גיל נחושתן)
 

השר גבאי הודה לשר האוצר כחלון. "אי אפשר לעשות את זה לבד ואנחנו עבדנו בשיתוף עם משרד האוצר, משרד הכלכלה, מינהל מקרקעי ישראל. אני מודה לשר האוצר שאפשר ותמך במהלך מבחינה כלכלית" הוא אמר. "המכרז נבנה במספר שלבים. אישור המתמודדים הסתיים בספטמבר ומאז במשרד עבדו על המכרז בעצמו. בחודש האחרון הסתערנו על העניין כדי שנוכל להוציא את המכרז הזה. שבע חברות עברו את השלב הראשון ויתמודדו על הקמת המפעל. אנחנו יוצאים לתהליך שאין ממנו חזרה, וזה כבר לא תלוי בממשלה. יוצא מכרז ויגישו הצעות. בתוך חודשיים יתקבלו ההצעות ובתוך חודשיים נוספים נדע מי היזם", הוסיף השר. "אנחנו מעודדים את הזכיין להקים אותו מהר ככל שניתן, זה חלק מהתנאים במכרז".

 

לפני שבועיים בדיוק סייר השר גבאי במחוז הצפון ובחיפה כדי לעמוד מקרוב על הסוגיות המרכזיות הנוגעות להגנת הסביבה ואיכות החיים באזור מפרץ חיפה. במהלך ביקור במכל האמוניה במפרץ חיפה, הצהיר השר: "באנו לראות את מיכל האמוניה ולקבל סקירה על איך אפשר למגן אותו בתקופה הקרובה. בימים הקרובים נפרסם מכרז להקמת מפעל אמוניה בדרום ובטווח של שלוש שנים מדינת ישראל תפסיק לייבא אמוניה והמיכל בחיפה ייסגר".

 

מכל האמוניה של מפעל חיפה כימיקלים הוקם ב-1987. רק עשר שנים לאחר מכן הגישו בעליו בקשה לרישיון בנייה, תנאי לקבלת רישיון עסק, אך זה מעולם לא ניתן. בית המשפט העליון דן בתחילת החודש בערעור של חברת חיפה כימיקלים נגד החלטת עיריית חיפה, הדורשת לסגור את המתקן. בית המשפט העליון נתן למדינה ארכה של 45 יום כדי לספק פתרון ביניים לנושא הרישוי עד להעתקת המכל מהמקום

 

מכל האמוניה הוא אחד האלמנטים המסוכנים ביותר מבחינה סביבתית במפרץ חיפה. מאוחסנים בו 12 אלף טון אמוניה, חומר רעיל ונדיף המשמש בתעשיית ייצור הדשנים. הוא ניצב על שפת הים בין שכונת קריית חיים לנמל חיפה. מדי חודש עוגנת בנמל אונייה שממלאת אותו באמוניה המיובאת בעיקר מרוסיה, וגם היא - לדברי מומחים - מהווה סיכון. על פי מחקרים שנערכו לבקשת עיריית חיפה, פגיעה שתביא להתבקעות המכל - אם מטיל או מרעידת אדמה - עלולה לגרום לעשרות אלפי הרוגים במפרץ חיפה.

 

ראש העיר חיפה יונה יהב הודה לשר להגנת הסביבה ולשר האוצר ואמר: "לאחר עשור שנים של מאבקים שמנהלת עיריית חיפה לבד בבתי המשפט ללא כל סיוע או תמיכה - אנחנו סוף סוף רואים אור בקצה המנהרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
עד 2018 המכל יפונה. כחלון וגבאי
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: עידו ארז
מכל האמוניה במפרץ חיפה
צילום: עידו ארז
מומלצים