שתף קטע נבחר

חשש בבלקן מהתפשטות המשבר הפיננסי ביוון

הנושים של יוון אופטימיים: אתונה הגישה הצעה שכללה ויתורים משמעותיים בסעיפי הפנסיה – ולראשונה נשמעו הערכות כי תיתכן עסקה שתמנע מהמדינה לפשוט רגל. במדינות השכנות חוששים: המשבר ביוון יוביל לקוחות מבוהלים למשוך פיקדונות מבנקים מקומיים הנמצאים בבעלות יוונית

מנהיגי אירופה, שערכו פסגת חירום בבריסל לדיון על ההצעה המעודכנת של יוון, אמרו כי "יש עוד עבודה לעשות על מנת להבטיח שהנתונים של הממשלה תאמו לדרישות של הנושים". עם זאת, ההצעה הייתה מספיק מבטיחה, לדבריהם, על מנת להמשיך במגעים בימים הקרובים מתוך כוונה להגיע להסכם בהמשך השבוע.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה :

 

התכנית החדשה היוותה נקודת מפנה רק מספר ימים לפני המועד האחרון בו ממשלת יוון צריכה להחזיר 1.54 מיליארד אירו לקרן המטבע העולמית, בסוף החודש הנוכחי.

 

"הבסיס לעסקה הורכב היום", אמר נשיא צרפת פרנסואה הולנד לאחר הפגישה. נשיא האיחוד האירופי דונלד טאסק קרא להצעה היוונית החדשה: "ההצעה האמיתית הראשונה מזה שבועות רבים".

 

המניות ואגרות החוב זינקו על רקע התקווה להסכם לאחר ארבעה חודשים של מבוי סתום ועוינות בין אתונה לנושים. הרוסה היוונית זינקה ב-9%, ואילו המדד הכלל-אירופי Stoxx Europe 600 עלה ב-2.3%.

ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס. יצליח לנווט ולהציל את הספינה מטביעה? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס. יצליח לנווט ולהציל את הספינה מטביעה?(צילום: EPA)
 

בינתיים, השכנות חוששות מהידבקות

אם אתונה תיכנס לחדלות פירעון על החובות הבינלאומיים שלה, שכנותיה של יוון מסתכנות בהידבקות במשבר, שעלול להיגרם גם אצלן דרך מלווים בבעלות יוונית, השולטים על חלקים נכבדים מענף הבנקאות של המדינות. נציגים רשמיים באלבניה, בולגריה, מקדוניה, רומניה וסרביה אמרו כי הם הכניסו את הבנקים המקומיים להסגר מבחינת תזרים הון, כך שאם חברת האם היוונית תקרוס, חברות הבת ישרדו. הבנקים העומדים כעת בפני משבר אפשרי, כמו Piraeus ו-Alpha Bank, התרחבו באגרסיביות לשווקים שכנים בבלקן לפני המשבר הכלכלי של שנת 2008.

 

ובכל זאת, אם המשבר ביוון יוביל את הלקוחות המבוהלים למשוך את הפיקדונות שלהם מבנקים בבעלות יוונית במדינות אחרות, התוצאות יהיו בלתי צפויות. "זה לא טוב אם יש אש בבית של השכן שלך", אמר לבון המפרצומיאן, יו"ר איגוד הבנקים בבולגריה. למדינות הבלקניות הנמצאות בסכנה יש כלכלות קטנות, אך יש להן גם היסטוריה של אי יציבות פיננסית, כך שזליגה מיוון עשויה להוביל להשפעה גדולה עליהן.

 

מלווים בבעלות יוונית מהווים כחמישית מענף הבנקאות בבולגריה ומקדוניה, ומעט פחות מכך ברומניה, סרביה ואלבניה.

 

בבולגריה, בנקים בבעלות יוונית לא מחזיקים בניירות ערך יווניים, ולא מקבלים מימון מחברות האם שלהם, כך אמר אמיל אנגלוב, סגן נשיא בנק Piraeus בולגריה. לבנק המרכזי יש סמכות להגביל את כמות הכסף אותה ניתן להעביר מחטיבות לבעלי המניות ביוון. "הבנקים היווניים בבולגריה הם מבנים נפרדים", אמר נשיא בולגריה רוסן פלנלייב בתחילת החודש. בחלק מהמדינות, החקיקה מונעת מחברת האם לקחת הון מחברות הבת המקומיות ללא אישור הבנק המרכזי.

נוף מקדוני. "זה לא טוב אם יש אש בבית של השכן שלך" (צילום: גילי חסקין) (צילום: גילי חסקין)
נוף מקדוני. "זה לא טוב אם יש אש בבית של השכן שלך"(צילום: גילי חסקין)
 

המפקידים מעט בלחץ

לובימיר מיטוב, הכלכלן הראשי של UniCredit למרכז ומזרח אירופה, אמר כי כל הערוצים האפשריים להידבקות במשבר כבר טופלו, מלבד ערוץ אחד. "אם אנשים ימהרו לבנקים למשוך את הפיקדונות שלהם, עלולה להיווצר בעיה", הוא אומר.

קיים לחץ מסוים בין האנשים שחסכונותיהם נמצאים בבנקים בבעלות יוונית, אך נראה כי עדיין אין סימנים למשיכת כספים המונית.

 

במקרה של משיכת כספים משמעותית, הבנקים המרכזיים באזור נקטו בצעדים בשנים האחרונות לשיפור פוזיציית ההון של הבנקים המקומיים והנזילות שלהם. על פי ניתוח של Standard Bank, הבנקים בבולגריה, שחוו משבר משלהם בשנה שעברה, מחזיקים בפוזיציית הון טובה ונזילות גבוהה.

 

נציג הבנק המרכזי של מקדוניה, ששמר על עילום שם, אמר כי ננקטו צעדים לקראת התרחיש הגרוע ביותר. "אנשים יודעים שהכסף שלהם בטוח", לדבריו. "אם יוון תקרוס, יכול להיות שתהיה פניקה בהתחלה, אך העניינים יירגעו במהרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים