שתף קטע נבחר

המספרים מאחורי הזקן: נתוני הגילוח בצה"ל נחשפים

על רקע שינוי הפקודות בנושא ומחאת החיילים שהתעוררה בעקבות כך, מפרסם עיתון "במחנה" נתונים עדכניים על בעלי הזקנים בצבא

 

 (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
(צילום: מתוך פייסבוק)

 (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
(צילום: מתוך פייסבוק)

מחאת החיילים לא גרמה לצבא לשנות את ההוראות החדשות (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
מחאת החיילים לא גרמה לצבא לשנות את ההוראות החדשות(צילום: מתוך פייסבוק)

לאחר חשיפת ynet שצה"ל החליט לבטל את הפטור לזקן מרצון חופשי ולהחמיר את הקריטריונים לקבלת פטור מגילוח מטעמי דת, מתברר כי יש יחידות קרביות בצבא שבהן יותר משליש מהחיילים מגדלים זקנים. על פי סקר שפורסם בעיתון "במחנה", כרבע מהחיילים הקרביים מחזיקים בפטור מרצון חופשי, ובאחד מגדודי השריון כ-40% מהחיילים מגדלים זקן. ב-1 ביולי (בשבוע הבא) ייכנסו לתוקפן הפקודות החדשות, המחמירות עם החיילים שיבקשו לגדל זקן.

 

העיתון הצבאי פרסם בגיליונו האחרון מדגם שערך בקרב שמונה גדודים קרביים בצבא, ולפיו כרבע מהלוחמים מחזיקים בפטור מרצון חופשי. הם צפויים לאבד אותו בתוך פחות משבוע מהיום, ולהתגלח – בפקודה. לפי הנתונים, 61% מבעלי הזקנים לא מתגלחים מטעמי דת, וגם עבורם הפטור לא יהיה בתוקף מאחד ביולי. יהיה עליהם לחדשו בכפוף לתנאים מחמירים: הגשת בקשה שתיבחן על ידי שני גורמים – נציג הרבנות הצבאית ביחידה הכפוף לראש ענף הלכה ברבנות הצבאית, ומפקדו הישיר של החייל, המכיר את אורח חייו.

 

עוד עלה מהמדגם כי 12% ממחזיקי הפטור קיבלו אותו מסיבות רפואיות והם היחידים שלא יצטרכו כלל לחדשו, 27% האחרים – מרצון חופשי. לפי הפקודה החדשה, רק בקשות מיוחדות וחריגות שיוגשו לקציני השלישות הפיקודיים (בצה"ל יש כ-15 כאלה והם בדרגת אלוף-משנה) ייבחנו על ידם ויאושרו במשורה.  

החיילים יקבלו חודשיים כדי לחדש את הפטור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיילים יקבלו חודשיים כדי לחדש את הפטור(צילום: shutterstock)
 

המדגם פורסם בכתבה שהכין צחי דבוש, וסקר גם אילו יחידות הן הכי מזוקנות: כך למשל, בגדודי השריון שנבחנו נמצא האחוז הגבוה ביותר של מחזיקי פטור מגילוח (40%), אחריו התותחנים (34%), חטיבת החי"ר כפיר (32%), גולני (31%), הנדסה (30%), צנחנים (24%), גבעתי (21%) והנח"ל (20%). מכל חטיבה או חיל נבחר גדוד באקראי לצורך הכנת המדגם. אף שבחטיבת הנח"ל למשל, יש את האחוז הנמוך ביותר של מזוקנים, 55% מהם קיבלו אותו מרצון חופשי, על ידי קצין בדרגת סגן אלוף מיחידתם, כלומר מפקד הגדוד.

 

באפריל 2014 חשף ynet את ההחלטה של צה"ל לבטל את פטורי הזקן הרבים, מדיניות שהחלה לפני כשמונה שנים במטרה להקל על החיילים. בענף משטר ומשמעת באכ"א טענו כי הפטורים הרבים גרמו לחוסר אחידות בצבא, ולכמות מסיבית של אישורים שלא להתגלח באופן שגרם לחיילים רבים להסתובב מזוקנים, כאשר חבריהם מיחידות אחרות לא קיבלו את הפטור. בנוסף, באכ"א טענו כי חיילים רבים שקיבלו פטור מטעמי דת - עישנו בבסיס בשבת או נהגו ביום המנוחה השבועי.

 

"האישורים ההמוניים האלה גרמו לצבא החובה להיראות כמו צבא של פלנגות, חייל בן 19 נראה כמו אביו המילואימניק", אמר ל-ynet רס"ר משמעת גדודי שתמך במהלך. "גם מפקדים זוטרים וקצינים צעירים החלו לנצל את הפטור, מה שיצר הופעות מרושלות ופגיעה בייצוגיות שלא ראויות לצבא שמכבד את עצמו".

 

ההחלטה להחמיר את הקריטריונים גרמה למחאה בקרב החיילים, ואלפים חתמו על דף מחאה שהופץ בעמוד הפייסבוק "חיילים מצייצים". בעמוד טענו חיילים רבים כי האישורים הללו העניקו להם ביטחון עצמי והיוו הקלה עבור רבים מהם: "חבל שהצבא מעדיף להתעסק בשטויות במקום בדרכים לשפר את תנאי השירות והפקודות", טענו חיילים. אחרים קראו באופן גלוי למרוד בפקודה החדשה וכתבו כי "לא יענישו ולא ישלחו לכלא אלפי חיילים שיסרבו להתגלח".

 

בצה"ל לא מתכוונים לפי שעה לבטל את הפקודה החדשה, שתיכנס לתוקפה כבר בשבוע הבא (1.7). במשך החודשיים הראשונים יוכלו בעלי פטור רפואי לחדשו. תחילה יאכפו את הפקודה מפקדים ורס"רים, והחל מאחד בספטמבר יצטרפו לאכיפה גם השוטרים הצבאיים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך פייסבוק
המחאה נגד הפקודות החדשות
צילום: מתוך פייסבוק
מומלצים