שתף קטע נבחר

להכרעת השרים: בוס שמתעמר בעובדיו ייענש?

אחד מכל ארבעה עובדים בישראל נתון להתעמרות במקום עבודתו. הצעת חוק של מרב מיכאלי, שמגיעה לוועדת השרים לחקיקה, רוצה לקבוע פיצוי של עד 120 אלף שקל ללא הוכחת נזק למי שעבר את ההתעללות

"חוק התעמרות בעבודה" יעלה מחר (א') להכרעת ועדת השרים לחקיקה. לפי ההצעה, פיצוי של עד 120 אלף שקל ללא הוכחת נזק יוענק לכל עובד שספג השפלות, הצקות או התנהגות לא ראויה מצד מעסיק או אדם בסביבת העבודה. הצעת החוק שהגישה ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) היא תוצר של עדויות רבות שהצטברו מצד עובדים ומפרטות התעמרות מסוגים שונים במקום העבודה.

 

הצעת החוק גובשה בשיתוף המרכז הישראלי לכבוד האדם ומבקשת להגדיר בחוק כ"התעמרות": צעקות, קללות, משימות מבזות, נידוי, השפלה וחוסר יכולת להתקדם כעבירה שיש לפצות עליה ללא הוכחת נזק.

 

ביום רביעי האחרון קיימה מיכאלי כנס מיוחד בנושא בכנסת, במסגרתו נשמעו עדויות מפי עובדים שחוו השפלה או הצקה במקום העבודה, כמו גם אנשי מקצוע שהצביעו על נתונים גבוהים ביחס למימדי התופעה כיום. לפי הנתונים שנאספו, אחד מכל ארבעה עובדים בישראל נתון במהלך עבודתו להתעמרות מסוג כלשהו במקום עבודתו.

 

מרב מיכאלי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מרב מיכאלי(צילום: מוטי קמחי)

"התעמרות במסגרת עבודה היא התנהגות פוגענית המופנית כלפי אדם באופן חוזר ונשנה" נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "לא במסגרת אירוע 'חריג' וחד-פעמי אלא במספר אירועים נפרדים, ויוצרת עבור האדם סביבה עוינת במסגרת עבודה. המתעמר יכול להיות, בין השאר, ממונה בעבודה או עמית לעבודה או לקוח או ספק. התעמרות בעבודה יכולה לקרות בכל ארגון, לכל אדם" נכתב. בהמשך צוין כי בהתעמרות מסוגים המפורטים יש משום פגיעה בכבוד האדם, בחירותו וברווחתו כמו גם ביכולתו לבצע את עבודתו באופן מקצועי. במקרים הקיצוניים יותר מגיע הדבר עד כדי פגיעה בבריאותו הגופנית או הנפשית של אדם.

 

מיכאלי מפרטת את סוגי ההתעמרות הבאים לידי ביטוי בצעקות, בקללות, בהאשמות שווא, בהפצת שמועות מזיקות, בגרימת נידויו של אדם או החרמתו, במתן משימות משפילות, בפגיעה בדימויו, בפגיעה בסיכוייו להצליח או להתקדם בעבודה וכיוצ"ב. בשל כך, פירטה, יותר ויותר מדינות בעולם מסדירות את נושא יחסי העבודה באמצעות חקיקה על מנת למנוע תופעות פסולות. כיום מתמודדים בתי הדין לעבודה ובתי המשפט עם מקרים של העתמרות בעיקר עם הכלים הקיימים בחוק במתכונתו הנוכחית: חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, החוק למניעת הטרדה מינית, חוק איסור לשון הרע וכדומה.

 

הצעת החוק שגובשה נועדה למעשה להגביר מודעות ציבורית לתופעה, גם מצד המעסיק וגם מצד יתר העובדים וזאת כדי לייצר סביבת עבודה נטולת התנהגויות פוגעניות. הצעת החוק מגדירה כי התעמרות בעבודה מהווה פגיעה בערכים כגון כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק כפי שמעוגנים בחוקי היסוד של מדינת ישראל ומגדירה סוגי התנהגויות שונים שעשויים להיחשב כהתעמרות.

 

 

ההצעה מעגנת את האיסור הכללי על התעמרות ומחילה אותו על כל אדם במסגרת מקום העבודה וקובעת כי התעמרות היא עוולה נזקית שממנה זכאי אדם לפיצוי ללא הוכחת נזק עד לסכום של 120 אלף שקל בדומה לחוק למניעת הטרדה מינית. הזכות לפיצוי תחול על כל מי שסבלו מפגיעה בכבודם או בחירותם ואינם יכולים להוכיח נזק כדוגמת פיטורים, הפסד כלכלי או הוצאות טיפול רפואי. אם יוכל להוכיח נזק, כך על פי ההצעה, לא יהיה בית המשפט מוגבל בתקרת הפיצויים.

 

ההצעה מחייבת מעסיקים לטפל גם בעובד המתעמר ובכל חברה שמעל ל-25 עובדים לחייב פרסום תקנון בין העובדים. מעסיק שלא יפעל כך, יישא באחריות הפיצוי ואי פרסום התקנון יהווה עבירה פלילית. את ההצעה מבקשת מיכאלי להחיל גם על המשרתים בשירות הביטחון, בשירות הלאומי והאזרחי ולחייב את הממונים לנקוט את כל האמצעים כמתחייב ממעסיק פרטי. הדבר כולל גם את המוסדות האקדמיים ביחסים שבין מרצה וסטודנטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים