שתף קטע נבחר

חסד מופלא. שבוע הגאווה של ברק אובמה

הפסיקות בעליון בעד נישואי גאים ורפורמת הבריאות, אישור הסכם הסחר החופשי בקונגרס והמגמה הסוחפת להסיר את דגל הקונפדרציה שמזוהה עם העבדות. במזרח התיכון הוא אמנם רשם כישלונות, אבל אף אחד לא ייקח לנשיא האמריקני את ההישגים הגדולים שרשם השבוע ויעצבו את מורשתו

יש להם הרבה סיבות לשמוח. הזוג אובמה בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
יש להם הרבה סיבות לשמוח. הזוג אובמה בבית הלבן(צילום: MCT)

ביום שישי בערב הואר הבית הלבן בצורה מרהיבה בצבעי דגל הגאווה לציון ההחלטה ההיסטורית של בית המשפט העליון, שמתירה לזוגות חד-מיניים להינשא בכל 50 המדינות בארצות הברית. בשבת בבוקר, בנאום הרדיו השבועי שלו, דיבר הנשיא ברק אובמה על החלטה אחרת של העליון מיום חמישי, שהפכה את תוכנית הבריאות הקרויה על שמו ("אובמה-קר") לעובדה בלתי מעורערת לאחר יותר מ-50 ניסיונות של הקונגרס עם הרוב הרפובליקני לשים מקלות בגלגלי הרפורמה בחמש השנים האחרונות.

 

עוד חדשות בעולם :

הסבתות משיבות מלחמה לאנסים

"2015 תהיה השנה שלי". קורבנות הטבח

 

זה היה שבוע חלומי עבור אובמה. בישראל נוטים לאפיין את תקופת כהונתו בבית הלבן ככישלון בכל הנוגע למזרח התיכון, אבל המורשת שיותיר אחריו הנשיא ה-44 של ארה"ב בעוד חמישים ומאה שנים תהיה לא רק שהוא היה הנשיא השחור הראשון, אלא גם רפורמטור חברתי, שיזם ודחף לביצוע שני שינויים גדולים בנושאי פנים: רפורמה בביטוח הבריאות, שיהיה בהישג יד לעשרות מיליוני בלתי מבוטחים ולרבים שנותרו ללא כיסוי לאחר שחלו, והכרה בזכויות הגאים שסחפה את המדינה כמו צונאמי.

 

 

ספק אם מישהו ניבא לפני עשור שלארה"ב יהיה נשיא שחור, ביטוח בריאות לכול ונישואים חד-מינים עם חותמת בית המשפט העליון. זה היה שבוע שחור לרפובליקנים ולמועמדים שלהם לנשיאות, שהתחרו מי יגדף יותר את בית המשפט העליון ואף טענו שהוא מזכיר להם את האימפריה הבריטית הכובשת. השמרנים שמקדשים את החוקה ותומכים בתיקון השני שמתיר לכל אמריקני להחזיק נשק מתעלמים ממערכת הבלמים והאיזונים שקבעה החוקה בין הרשות המחוקקת (הקונגרס), המבצעת (הנשיא) והשופטת.

 

בית משפט עליון "שמרן" קיבע את הישגי אובמה

את ההישגים הגדולים של אובמה קיבע בית המשפט העליון, שרוב נשיאיו נבחרו בכלל על ידי נשיאים רפובליקנים. שלושה שופטים שמונו על ידי רונלד רייגן, ג'ורג' בוש האב וג'ורג' בוש הבן הם אלה שהכריעו בעד הרפורמה בבריאות. כמו כן, השופט אנתוני קנדי, מינוי של רייגן, היה הקול המכריע בזכות נישואים חד-מיניים בכל ארה"ב והוא זה שכתב את דעת הרוב בשני המקרים.

 

מי שנחשב לפני עשר ועשרים שנה לרפובליקני ממסדי לא היה עובר היום את מבחן השמרנים הקיצונים שהשתלטו על המפלגה הרפובליקנית, וייתכן שאפילו רייגן עצמו היה נפלט מהפריימריז הקרובים שייערכו אצל הרפובליקנים בשל דעותיו ה"שמרניות-לייט". באותה מידה אפשר לומר שהדמוקרטים הלכו דרך ארוכה שמאלה, והם גוררים עכשיו לשם את הילרי קלינטון, המועמדת הבטוחה כמעט לזכות בפריימריז הדמוקרטיים.

 

הבית הלבן מואר בצבעי דגל הגאווה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבית הלבן מואר בצבעי דגל הגאווה(צילום: רויטרס)
בניגוד לעבר, כשנציגי שתי המפלגות הגדולות ישבו ביחד והגיעו לפשרות, היום נציגיהן לא מסוגלים להתפשר כמעט על כלום. רפורמת הבריאות של אובמה רחוקה מלהיות מושלמת, אבל במקום לשבת יחד ולשפר אותה, נשבעו הרפובליקנים לבטל אותה. נכון להיום יש 16 מיליון מצטרפים חדשים לביטוח הבריאות, ומבוטח ממוצע משלם כיום פחות 1,800 דולר בשנה לביטוח הרפואי שלו.

 

זגזוג שהסתיים בעמדה החלטית

תרומתו של אובמה לקידום השיוויון לבני הקהילה הגאה הייתה בהצהרותיו במשך השנים. בשנת 1996, כשארה"ב התנגדה נמרצות למתן שיוויון להומוסקסואלים וללסביות, העביר הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון את החוק "אל תשאל, אל תגלה". חוק זה אפשר להומוסקסואלים וללסביות לשרת בצבא האמריקני בתנאי שלא יצהירו בגלוי על נטייתם המינית. אובמה, שהיה אז סנאטור צעיר במדינת אילינוי, הצהיר שהוא תומך בחקיקה שתאפשר נישואים חד-מיניים. בשנות האלפיים הוא אמר שהוא מודאג פחות מנישואים חד-מיניים ויותר ממתן זכויות אזרחיות בחוק.

 

במשך השנים זגזג אובמה לא מעט בהצהרותיו הפומביות בנושא הקהילה הגאה, עד ליום שבו צלח בשלום את מערכת הבחירות השנייה לנשיאות. בטקס השבעתו לכהונה שנייה בינואר 2013 היה כבר אובמה החלטי יותר בתמיכתו בזכויות הגאים, עמדה שזכתה לאוזן קשבת בעיקר בקרב הצעירים האמריקני, וגרמה למפנה חד בעמדת הציבור, שכעת 60 אחוזים ממנו תומכים בנישואי גאים.

 

רשתות וחברות הפסיקו לשווק את דגל הקונפדרציה המזוהה עם העבדות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רשתות וחברות הפסיקו לשווק את דגל הקונפדרציה המזוהה עם העבדות(צילום: AFP)

שבוע קשה לרפובליקנים. המועמד לנשיאות ג'ב בוש (צילום: AP) (צילום: AP)
שבוע קשה לרפובליקנים. המועמד לנשיאות ג'ב בוש(צילום: AP)

תיגרר שמאלה? המועמדת הדמוקרטית המובילה הילרי קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
תיגרר שמאלה? המועמדת הדמוקרטית המובילה הילרי קלינטון(צילום: AP)

מה שהתרחש בימים האחרונים בארה"ב, פסיקות העליון בנושא נישואים חד-מיניים ורפורמת הבריאות והמגמה הסוחפת במדינה להסיר את דגלי הקונפדרציה שמזוהים עם העבדות בעקבות הטבח בצ'רלסטון, משמש תמרור אזהרה למועמדים הרפובליקנים לנשיאות. בנושא הדגל, למשל, חברות שייצרו ושיווקו אותו לא היו מכריזות על הפסקת ייצורו אלמלא חשבו שמדובר בצעד שיתקבל בברכה על ידי הציבור האמריקני.

 

לשבוע המוצלח של אובמה אפשר לצרף הישג גדול נוסף - בסיוע של הרוב הרפובליקני וחלק מהדמוקרטים - כשהקונגרס אישר את המסלול המהיר למשא ומתן על הסכמי סחר חופשי עם מדינות האיחוד האירופי והמדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט. מי שאגב תהנה מהחקיקה החדשה שעליה יחתום בקרוב אובמה היא ישראל. הסיבה לכך היא שמרגע החתימה ייאסר על 28 מדינות האיחוד האירופי להטיל סנקציות כלכליות על ישראל ולהחרים סחורות ישראליות.

 

ולא הייתה דרך יותר טוב עבור אובמה לסכם את שבוע הגאווה שלו מאשר בנשיאת אחד הנאומים המכוננים ביותר של כהונתו בכנסייה השחורה "עמנואל" בצ'רלסטון שבה אירע הטבח הנורא. הנשיא האמריקני קרא לתושבי דרום ארה"ב להיפטר מכל הסממנים הגזעניים, בהם דגל הקונפדרציה, כיבד את זכרם של תשעת הנרצחים בכנסייה והוביל אלפים אחריו בשירת המזמור הנוצרי "חסד מופלא" (Amazing Grace).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים