שתף קטע נבחר

הבנק האירופי ימשיך בסיוע לבנקים ביוון

ברגע האחרון: הבנק האירופי המרכזי ימשיך לעבוד באופן צמוד עם הבנק המרכזי ביוון - כדי להבטיח את היציבות הפיננסית; יו"ר קרן המטבע, כריסטין לגארד: "אם יוון תחמיץ התשלום ב-30 ביוני - לא נעניק לה סיוע נוסף"

בניגוד להערכות המוקדמות, הבנק המרכזי האירופי החליט להשאיר על כנו את סיוע החירום לבנקים ביוון. הבנק האירופי המרכזי מסר היום (א') כי ימשיך לעבוד באופן צמוד עם הבנק המרכזי ביוון - כדי להבטיח את היציבות הפיננסית.

 

 

הבנק המרכזי ביוון פרסם תגובה להחלטת הבנק האירופי המרכזי להמשיך בהעברת הנזילות: "אנחנו ננקוט בכל הצעדים הנחוצים כדי להבטיח יציבות פיננסית לאזרחים היווניים בנסיבות הקשות הללו". בתוך כך, בסוכנות רויטרס מדווחים כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הזמינה את מנהיגי כל המפלגות הגדולות בגרמניה לפגישת חירום בברלין שבה ידונו במשבר היווני.

 

שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס אמר בראיון ל-BBC, כי הממשלה שוקלת להטיל מגבלות הון או לסגור את הבנקים. ורופאקיס אמר את הדברים לפני שהבנק האירופי המרכזי החליט להשאיר על כנו את סיוע החירום לבנקים ביוון. "אני כשר האוצר ביחד עם הבנק המרכזי של המדינה והבנק המרכזי של אירופה, נחליט מה יש לעשות כדי למזער את הנטל שיוטל על העם שלנו בשל הסירוב של אירופה להעניק לנו את הזכות הדמוקרטית הבסיסית".

 

ורופאקיס המשיך והתעקש, כי אין צורך לאלץ את יוון לעזוב את גוש היורו. לדבריו, אין מנגנון יציאה מהגוש. עם זאת, בתשובה לשאלה האם יוון תשלם את 1.6 מיליארד יורו שהיא חייבת לקרן המטבע, ענה שר האוצר, כי הבנק האירופי המרכזי חייב ליוון 1.9 מיליארד יורו בשל האחזקות שלו בבנקים היווניים. "אנחנו חייבים כסף לחלק אחד בטרויקה, ואילו חלק אחר חייב לנו כסף", אמר.

 

מוקדם יותר היום, ה-BBC דיווח כי הבנק האירופי המרכזי צפוי להפסיק עוד היום את סיוע החירום לבנקים היווניים שתלויים במנגנון סיוע נזילות החירום (ELA) של הבנק המרכזי. אך כאמור, בסופו של דבר, הבנק המרכזי השאיר על כנו את הסיוע ליוון. 

תורים למשיכת כסף מכספומטים באתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תורים למשיכת כסף מכספומטים באתונה(צילום: רויטרס)

בשבועות האחרונים, היוונים משכו מיליארדי אירו מהבנקים, וביום שבת התפתחו תורים ארוכים ליד הכספומטים, בשל החשש שהבנקים אכן לא יפתחו בשני. הבנק האירופי המרכזי מעביר קרנות חירום על בסיס יומי לבנק המרכזי ביוון, שמקצה אותן לבנקים.

 

שר האוצר האוסטרי: עזיבת גוש האירו  "כמעט בלתי נמנעת"

בגוש האירו מתכוננים לאחד השבועות הדרמטיים מאז היווסדו, לאחר שהפרלמנט היווני אישר הלילה את קיום משאל העם, ב-5 ביולי, על הצעת הנושים להאריך את תוכנית החילוץ תמורת ביצוע רפורמות. תוכנית החילוץ של יוון תסתיים ב-30 ביוני, ואתמול דחו מדינות האירו את בקשת המדינה להאריכה בכמה שבועות בהם ניתן יהיה להמשיך במו"מ עם הנושים - קרן המטבע, הבנק האירופי המרכזי והנציבות האירופית. במקביל, על יוון להחזיר לקרן המטבע 1.7 מיליארד דולר במועד זה.

ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, בדיון בפרלמנט על משאל העם (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, בדיון בפרלמנט על משאל העם(צילום: AP)
 

בתוך כך, שר האוצר האוסטרי, האנס יורג שלינג, אמר היום כי עזיבת יוון את גוש האירו "נראית כעת כמעט בלתי נמנעת".

 

ראש ממשלת צרפת עמנואל ואלס הזהיר את העם היווני מפני סירוב במשאל העם על חבילת הסיוע שמציעות שכנותיה באירופה: "עליהם לקבל החלטה מושכלת. אם יצביעו 'לא', ישנו סיכון אמיתי שיצאו מגוש האירו". בראיון לתחנת הרדיו יורופ 1 הוסיף ואלס: "גם אם יפספסו את הפעימה להחזרת החוב בעוד יומיים, אני בטוח שהבנק האירופי המרכזי ימלא את חובתו וימשיך לתמוך ביוונים".

 

לגארד: "לא נעניק סיוע נוסף ליוון אם לא תשלם חובותיה"

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד הודיעה כי הארגון לא מתכוון לספק ליוון סיוע נוסף אם המדינה לא תעמוד בתשלום שהיא חייבת לקרן המטבע ב-30 ביוני. בראיון שהעניקה ל-BBC, הוסיפה וציינה לגארד כי משאל העם המתוכנן להתקיים ביוון ב-5 ביולי יבקש מהאזרחים להגיב על הצעות שהנושים כבר הורידו מהשולחן.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"איני יכולה לדבר בשם תכנית קרן המטבע, כי היא ממשיכה, אך הסכם החילוץ האירופי מסתיים ב-30 ביוני", אמרה. "כך שמבחינה חוקית לפחות, משאל העם יתייחס להצעות והסדרים שאינם תקפים יותר".

 

לגארד הזהירה כי אם יוון לא תעמוד בתשלום של 1.7 מיליארד דולר לקרן המטבע עד יום שלישי הקרוב, היא לא תזכה למימון נוסף כל עוד החוב עומד, זאת בהתאם למדיניות הארגון בכל הקשור לפיגורים בתשלומים.

 

קרן המטבע לא מתכוונת גם לסייע לבנקים היווניים לעמוד בצרכי הנזילות המיידיים שלהם, כך שהאחריות תעבור לידי הבנק האירופי המרכזי והבנק המרכזי של יוון.

 

השיחות בין יוון וקרן המטבע התפרקו בסוף השבוע לאחר שלא הצליחו להסכים על הדרישות שהטילו הנושים בתמורה להמשך הסיוע, בראשן ביצוע רפורמות במערכת הפנסיה והעלאת מסים. אולם לגארד אומרת כי ניתן להחיות את המשא ומתן אם הבוחרים היווניים ילכו בניגוד לעצת המנהיגים שלהם ויוכיחו כי ברצונם להישאר בגוש האירו.


פורסם לראשונה 28/06/2015 13:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תורים למשיכת כסף מהבנקים ביוון
צילום: רויטרס
מומלצים