שתף קטע נבחר

הסרדינים במספרים: צפיפות בכיתות המגזר הבדואי, רווחה במגזר החרדי

על פי חתך המגזרים עולה כי 31 תלמידים מצטופפים בכיתה במגזר הבדואי, 23 בלבד בחרדי. בחינוך הממלכתי יש 29 תלמידים בממוצע ובממלכתי דתי רק 27. היום צפויים הלימודים להתקיים כסדרם, אולם בוועדי ההורים נתנו יד חופשית למי שיחליט לשבות

 

 

צפופים וצפופים פחות: נתונים שהגיעו לידי ynet חושפים פערים במספר התלמידים בכיתה בבתי הספר היסודיים לפי המגזרים השונים, כשהעומס הגדול הוא במגזרים הערבי והבדואי (30 ו-31 תלמידים בהתאמה) והנמוך ביותר במגזר החרדי, שם לומדים על פי הנתונים 23 תלמידים בממוצע. בוועדי ההורים הביעו ביום ראשון שביעות רצון מהשבתת הלימודים, אך במשרד החינוך מציגים גרסה אחרת הסותרת את הנתונים שהציגו ההורים.

 

נתוני הצפיפות מראים כי בחינוך הממלכתי ממוצע התלמידים בכיתה עומד על 29, ואילו בחינוך הממלכתי-דתי מספר התלמידים הממוצע בכיתה עומד על 27. מספר התלמידים הממוצע בכיתה במגזר הדרוזי עומד על 29, וכאמור אצל החרדים נמוך מכולם.

 

ההבדלים בין מספר התלמידים בחינוך הממלכתי והממלכתי-דתי באים לידי ביטוי גם במחוזות השונים, כאשר בכולם מספר התלמידים הממוצע בכיתה בחינוך הממלכתי-דתי נמוך מזה שבממלכתי. כך, למשל, במחוז דרום מספר התלמידים הממוצע בכיתה בחינוך הממלכתי עומד על 29 לעומת 27 בממ"ד. מדובר בפער של 10 אחוז. במחוז חיפה מספר התלמידים בחינוך הממלכתי הוו 29 ובממ"ד 24. במחוזות ירושלים המספר זהה ועומד על 28 תלמידים בממוצע בכיתה.  

במחוז המרכז הפער בין החינוך הממלכתי והממ"ד עומד על 13% (31 בממלכתי לעומת 27 בממ"ד). במחוז הצפון מספר התלמידים בממוצע בכיתה בחינוך הממלכתי עומד על 29 ואילו בחינוך הממלכתי דתי על 26, נתון המהווה פער של עשרה אחוז. פער דומה נרשם במחוז תל אביב כאשר מספר התלמידים הממוצע בכיתה בחינוך הממלכתי עומד על 30 לעומת 27 בממ"ד. מהנתונים גם אפשר ללמוד כי בחינוך הממלכתי הכיתות הצפופות ביותר הן במחוז מרכז (31 תלמידים בממוצע). בחינוך הממלכתי דתי הכיתות הצפופות היותר הן במחוז ירושלים (28).

 

יו"ר בית ספר ממלכתי דתי מאזור השרון מספר כי בשכבת א' בבית הספר של ילדיו לומדים 26 תלמידים בכיתה, ואילו בשכבת ו' עומד מספר התלמידים בכיתה על פחות מ-20. "מהניסיון שלי תמיד הממוצע בחינוך ממלכתי דתי נמוך יותר", הוא אומר. "מדובר באוכלוסיה קטנה יותר ובכל מקרה חייבים שיהיו בתי ספר לאוכלוסיה הזו ועל כן הכיתות קטנות".

  

 

על אף דבריו, בחרו הורי בית הספר המדובר לא לשלוח היום את ילדיהם ללימודים. "אנחנו חלק מקהילת בתי הספר בכלל והעיר בפרט והיה לנו חשוב להביע סולידריות", אומר אותו יו"ר. "אני חושב שמשרד החינוך חייב להידרש לנושא הזה ולמצוא פתרון באופן מיידי. אני רואה איך כיתה מרווחת משפיעה על הילדים שלי: החינוך פרטני יותר, לילדים ולנו, ההורים, יש נגישות גבוהה יותר למורה, הילדים לא נבלעים בכיתה, הם מקבלים יחס ומענה מיידי".

 

נחום בלס, חוקר חינוך במרכז טאוב ומרצה במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה, מסביר כי הסיבה לפערים פשוטה וברורה. "האוכלוסיה הממלכתית דתית קטנה יותר, ולכן בתי הספר קטנים יותר והכיתות גם הן", הוא אומר. "צריך לזכור שבבתי הספר האלה מאפשרים לפצל כיתות לבנים ולבנות, מה שגורם לכיתות להיות מרווחות יותר".

 

את הצפיפות במגזר הערבי תולה בלס במחסור במבנים ובצפיפות אוכלוסיה. "ברגע שיש אוכלוסיית ילדים גדולה באזור צפוף כמו במגזר הערבי, באופן טבעי ממלאים את הכיתות על פי הרף המקסימאלי שמותר", הוא מסביר. "מעבר לזה, במשך שנים רבות בנו פחות מוסדות לאוכלוסיה הערבית. שתי הסיבות האלה יחד מביאות לכך שהמספר התלמידים בכיתה גבוה יותר בחינוך הערבי".

 

ההורים: נמשיך במאבק גם בחופש הגדול

ועדי ההורים הביעו סיפוק מתוצאות המחאה אתמול על הצפיפות בכיתות, ומבטיחים להמשיך בהפגנות בכל רחבי הארץ גם בחודשי החופש. היום צפויים הלימודים להתקיים כסדרם אולם בוועדי ההורים נתנו יד חופשית למי שירצה לשבות גם מחר. ההורים הודיעו כי אם לא יימצא פתרון לבעיית הצפיפות הם לא יפתחו את שנת הלימודים הבאה.

 

היום מתכננים חברי הפורום לעבור לשלב ב' של המחאה, שבמסגרתו יגיעו ליועץ המשפטי לממשלה ויגישו לו מסמכים ומכתב שבו הם מבקשים ליישם לאלתר את החלטת הממשלה משנת 2008 ולפיה יש להקטין את מספר התלמידים בכיתה ל-32.

 

מנגד, המספרים שהציג אמש משרד החינוך באשר לנוכחות התלמידים בבתי הספר שונה מאלה שמציגים ההורים. על פי נתוני פורום ועדי הורי היישובים המבוססים על דיווחים מהשטח, השביתה התקיימה בכ-60 אחוז מבתי הספר היסודיים בארץ. במשרד החינוך טוענים כי על פי הנתונים שלהם הייתה נוכחות של 70 אחוז במחוז מרכז.

 

במחוז תל אביב נרשמה על פי משרד החינוך היענות נמוכה ולבתי הספר הממלכתיים הגיעו 10-15 אחוז מהתלמידים, ובחינוך הממלכתי דתי נרשמה נוכחות כמעט מלאה של 85-90 אחוז. במחוז ירושלים, כך על פי הנתונים, הגיעו כ-90 אחוז מהתלמידים, למעט מודיעין שם אחוזי ההתייצבות היו נמוכים: 30 אחוז בבתי הספר הממלכתיים ו-40 אחוז בבתי הספר הממלכתיים דתיים.

 

במשרד החינוך ממשיכים וטוענים כי במחוז חיפה התייצבו היום ללימודים 85 אחוז מהתלמידים, ואילו במחוז

דרום רק 41 אחוז. במחוז צפון לעומת זאת, נרשמה נוכחות יפה של 80 אחוז.

 

בפורום ועדי ההורים היישוביים טוענים שמדובר בהצגה "מעוותת ומניפולטיבית של הנתונים". פז כהן, חבר הפורום ויו"ר ועד ההורים העירוני בירושלים אמר: "להערכתנו, המבוססת על דיווחים מהשטח היום התקיימה שביתה בכ-60 אחוז מבתי הספר היסודיים בארץ. האמון שלנו במשרד החינוך מעורער גם כך, ובכל מקרה, הנתונים שהוצגו, בדרך שהוצגו, לא מסייעים להגיע לפתרון בעיית הצפיפות בכיתות שאליה משרד החינוך נידרש לתת מענה".


פורסם לראשונה 28/06/2015 21:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אתמול בחולון. לא מוכנים ללמוד בתנאים הנוכחים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים