שתף קטע נבחר

משבר יוון: הבורסות קורסות, האירו בשפל

יוון בדרך לפשיטת רגל: לאחר הנפילות באסיה, נפתחו הבורסות בגרמניה וצרפת בצניחה של יותר מ-4%. האירו בשפל היסטורי מול השקל. הבנקים ביוון יישארו סגורים שבוע. והישראלים ביוון עדיין רגועים: "המצב פחות דרמטי"

 

 

הבורסות נופלות, האירו צונח, הנפט יורד: המשבר ביוון גורם לטלטלה בשווקי העולם, אבל הישראלים בינתיים רגועים. התורים בכספומטים במדינה שכלכלתה קורסת הולכים ומתארכים, אך ממשלת יוון הודיעה הבוקר (ב') כי לא יחולו הגבלות במשיכת כסף מזומן על תיירים זרים שמבקרים במדינה. לפי ההודעה, כל מי שמחזיק בכרטיס אשראי שהונפק במדינה זרה יוכל לבצע עסקאות בנקאיות כרגיל. גורם בממשלת יוון מסר כי הבנקים במדינה יישארו סגורים עד 6 ביולי, והוסיף כי הכספומטים ייפתחו לפנות ערב. סכום משיכת המזומן המרבי ליום יהיה 60 אירו. זאת לאחר שבימים האחרונים נמשכו ביוון מיליארדי אירו מחשש לקריסה כוללת של הבנקים.

 

החלטת ראש ממשלת יוון ללכת למשאל עם וסגירת הבנקים במדינה למשך שבוע הובילה לגל של ירידות כבר בפתיחת המסחר בבורסות אסיה. בבורסה בטוקיו, יפן, צנח מדד הניקיי ב-2%. הבורסה בשנגחאי, סין, ירדה ב-7%. מדד ההאנג סנג בהונג קונג ירד ב-3.6% והבורסה בסיאול, דרום קוריאה, השילה 1.6% מערכה. גם בסידני המדדים היו אדומים. הבורסה האוסטרלית צנחה ב-1.8%, ו-35 מיליארד דולר נמחקו מבורסה זו בלבד בשעה הראשונה של המסחר. איתה ירדו גם הבורסות בטייוואן, סינגפור וניו זילנד.

הבנקים סגורים. עד משאל העם הם לא ייפתחו (צילום: AP) (צילום: AP)
הבנקים סגורים. עד משאל העם הם לא ייפתחו(צילום: AP)

לאחר חידוש המסחר בבורסות הגדולות באירופה המגמה הייתה דומה. מדד הדאקס בבורסה בפרנקפורט ירד ביותר מ-4% בפתיחת המסחר, וגם הבורסה בפריז צנחה בשיעור דומה. הבורסה בלונדון ירדה ביותר מ-2% עם תחילת המסחר. לאחר פתיחת המסחר בארצות הברית הערב צפויה המגמה להיראות בבירור גם בוול סטריט. בנוסף, גם מחיר הנפט ירד.

 

האירו בשפל היסטורי

על רקע המשבר ביוון יורד האירו במסחר במטבע חוץ בעולם. מול הדולר איבד האירו 1.4% ונסחר תמורת 1.1 דולרים, ומול השקל איבד האירו 1.2% ונסחר סביב שער שנמוך מ-4.2 שקלים - לראשונה בהיסטוריה. מוקדם יותר האירו ירד ב-3% מול הין, אל הרמה הנמוכה ביותר שלו זה חמישה שבועות. בנוסף, החוזים העתידיים בבורסה בארצות הברית ירדו ב-1.8%, לשפל של שלושה חודשים.

 

באירופה, בינתיים, ממשיכים להאמין כי ניתן לפתור את המשבר. פייר מוסקוביצי, הממונה על הנושאים הכלכליים באיחוד האירופי, אמר כי יש עדיין מרחב למשא ומתן בין יוון לנושיה. לדבריו, אחר הצהרים יציג נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר הצעה בנושא. "אני מקווה שכולם מחוייבים לנתיב של פשרות", אמר.

צובאים על הבנקים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צובאים על הבנקים(צילום: רויטרס)
בזמן שהעולם חרד מהמשבר, הישראלים דווקא רגועים. סיוון זמיר, ישראלי שמארגן קבוצות תיירים ליוון, סיפר מאתונה: "לא כל כך מרגישים את המשבר. המצב הרבה פחות דרמטי מכפי שמתואר בתקשורת. היוונים חיים את חייהם עם האירו או בלעדיו, אם יצאו מהשוק האירופי או לא – החיים יימשכו".

 

זמיר הודה כי ביממה האחרונה "יש קצת יותר אקשן, היוונים לא מצליחים לשמר את האדישות. יחד עם זאת, הם לא היסטרים, הם ממשיכים הכול כרגיל ומכינים את עצמם למקרה שייצאו מגוש האירו, אבל גם אז זה לא סוף העולם". הוא סיפר כי "מורגש קצת לחץ אך אין בעיה עם אשראי. עסקאות מבוצעות, תיירים לא מרגישים את המשבר הכלכלי".

 

על ההגבלות במשיכת אשראי אמר זמיר כי תיירים יכולים למשוך עד 1,000 אירו בכל פעם, ואולם ברוב הכספומטים אי-אפשר למשוך כסף. "ביעדים מסוימים שהם יעדי תיירות מובהקים – יש אפשרות למשוך כספים. אבל כל ישראלי שמגיע מהארץ צריך להביא איתו אירו, לא לבנות על יוון". עוד הזהיר זמיר כי הכספומטים בשדות התעופה פועלים אך שערי ההמרה גרועים.

 

"תחושה נוראה שצריך להצטייד בכסף"

ריקי וידל, ישראלית שחיה באתונה, סיפרה על "תורים לכספומטים, כך זה כבר כמה ימים, גם באמצע הלילה. אני הייתי קצת יותר חכמה והלכתי לריזורט של 5 כוכבים באתונה ושם ליד הקופה יש כספומט והוצאתי כסף. יש תחושה נוראה שצריך להצטייד בכסף מזומן, אחרת לא יהיה". עם זאת לדעתה "בסך הכול היוונים אדישים".

תורים לכספומט באתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תורים לכספומט באתונה(צילום: רויטרס)
  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הרב הנדל מנדל, שליח חב"ד באתונה, סיפר על תחושת חוסר ודאות: "לא יודעים איך זה יתפתח. בינתיים המצב לא פשוט, אבל לא פנו אלינו בבקשה מיוחדת. רוב התיירים הישראלים נמצאים בעונה הזו באיים ושם אין דיווחים על תורים בכספומטים".

 

עם זאת, משרד החוץ בירושלים קיבל פניות רבות של ישראלים שמתכננים לטוס לחופשה ביוון בימים הקרובים, ורבים שאלו אם צריך לבטל את החופשה בעקבות הדיווחים. במשרד החוץ השיבו לכל הפונים שאין כל אזהרה מיוחדת לגבי יוון.

 

הבנקים בכל רחבי יוון נסגרו היום למשך כל השבוע ובכספומטים כאמור יוגבל סכום המשיכה המקסימלי של כסף מזומן. זאת לאחר שקרן המטבע הבינלאומית הודיעה כי לא תעביר סיוע נוסף ליוון אם לא תעמוד בתשלום החוב של ה-1.6 מיליארד אירו עד 30 ביוני.

 

גם אם יוון תצליח להגיע להסכם לפני 30 ביוני, המועד שבו יוון תהיה חייבת להחזיר את החוב, בעיותיה לא יסתיימו. הרפורמה תצטרך להיות מאושרת על ידי הפרלמנט היווני, וקיימים כבר חלקים של הממשלה – ממפלגת סיריזה של ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס וחברים במפלגה החברה בקואליציה, היוונים העצמאיים – שאמרו כי יצביעו נגד ההצעות כפי שהן בשלב זה. 

 

כרגע נראה כי היוונים בדרך לחדלות פירעון. בשבת עזב שר האוצר היווני יאניס וארופאקיס פגישה של שרי האוצר של גוש האירו לאחר שלא הצליחו להגיע להסכם להארכת עסקת החילוץ עד לאחר משאל עם בשבוע הבא. 

 

אם אתונה לא תצליח להגיע לעסקה – או שממשלת יוון תדחה את העסקה – והמדינה תיכנס לחדלות פירעון מול החוב לקרן המטבע הבינלאומית, השווקים חוששים מגיהינום כלכלי במדינה.

 

עדיין לא ברור מה יעשה הבנק האירופי במצב של חדלות פירעון, אף שלעת עתה הוא החליט להשאיר על כנו את סיוע החירום לבנקים ביוון. זאת כדי להבטיח אי יציבות פיננסית. מלבד אי יציבות פיננסית לאור אי הגעה לעסקה, אתונה גם תעמוד בפני החלטה אם להישאר בגוש האירו.


פורסם לראשונה 29/06/2015 08:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עסקים כרגיל? אתונה
צילום: AP
מומלצים