שתף קטע נבחר

בכיר ביוון: לא נשלם מחר את החוב לקרן המטבע

פקיד בממשלת יוון: "לא נעביר מחר בחצות את התשלום בסך 1.6 מיליארד אירו לקרן המטבע הבינלאומית". מוקדם יותר אמרה קנצלרית גרמניה לחברי מפלגתה: האירו מבוסס על היכולת לבצע פשרות, כך שאם תאבד את היכולת הזו להתפשר, היבשת כולה אבודה. בסיום יום המסחר באירופה, נרשמו ירידות חדות בבורסות

יוון ממשיכה להתקרב לחדלות פירעון - מחר בלילה תסתיים תוכנית החילוץ, כאשר מדינות גוש היורו סירבו ביום שבת להאריך אותה; מחר בלילה המדינה מוכת החובות אמורה להחזיר 1.6 מיליארד דולר לקרן המטבע; הבנקים ביוון נסגרו עד 6 ביולי - כדי למנוע משיכות כספים המוניות

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" מצטטים פקיד ממשלתי ביוון, שאמר כי המדינה מוכת חובות לא תעביר לקרן המטבע את התשלום בסך 1.6 מיליארד יורו ב-30 ביוני. בתחילת החודש הודיעה יוון כי תאחד את ארבעת התשלומים השבועיים לקרן - לתשלום אחד בסוף החודש. יו"ר קרן המטבע, כריסטין לגארד, חזרה ואמרה בשבועות האחרונים כי לא תסכים להעניק ליוון ארכה להחזרת החוב.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הזהירה היום (ב') מפני השלכות המשבר ביוון ואמרה כי "אם האירו נופל, אירופה נופלת". מרקל, שדיברה בפני נציגי מפלגתה, מפלגת הנוצרים הדמוקרטים (CDU), הוסיפה כי פריצת המבוי הסתום בשיחות תלויה רק ביוון.

 

 

לדברי מרקל, האירו מבוסס על היכולת לבצע פשרות, כך שאם תאבד את היכולת הזו להתפשר, היבשת כולה אבודה. לדבריה, גוש האירו מסוגל להתמודד כיום עם משבר כמו זה שפרץ ביוון בצורה טובה מכפי שהיה יכול בעבר.

 

בתוך כך המטבע האירופי מאבד היום גובה מול המטבעות המרכזיים בעולם. עם פתיחת שבוע המסחר במטבע חוץ, האירו צנח ב-1.2% ונסחר תמורת כ-4.2 שקלים - שפל היסטורי. בהמשך היום האירו התאושש מעט, ובתום המסחר ירד ב-0.5669% ושערו היציג נקבע על 4.2267 שקלים. גם בורסות אירופה הגיבו לחוסר הוודאות ביוון וירדו בחדות בסיום המסחר. מדד הקאק בצרפת צנח ב-3.7%, הפוטסי בלונדון ירד ב-2% ומדד הדאקס בגרמניה צלל ב-3.5%.

אזרחים מודאגים ברחובות יוון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים מודאגים ברחובות יוון(צילום: רויטרס)
 

נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קולוד יונקר, קיים מסיבת עיתונאים בבריסל ואמר כי אנוכיות וטקטיקות השתלטו על האירועים. "לאחר כל המאמצים שהשקעתי, אני חש נבגד", אמר, "עשיתי כל שביכולתי, האחרים עשו כל שביכולתם, ולא מגיעה לנו כל הביקורת שהופנתה כלפינו".

 

לדבריו, עברו ימים ולילות לפני שיוון ביטלה באופן חד צדדי את השיחות והכריזה על משאל עם. "מדינות אירופיות אחרות עברו גם מסלולים מסובכים וקיבלו החלטות קשות", אמר, "העם היווני קרוב מאד לליבי, וניסיתי להיות לצידם". בהתקפה נוספת הוא טען כי לעתים היוונים התעכבו בכוונה בהעברת הצעות.

 

יונקר הודה שהצעת הנושים הייתה תובענית אך הוגנת. "זו לא חבילת צעדי צנע מטופשת", אמר. לטענתו הם לא דרשו קיצוצים בפנסיה (טענה שחלק מהעיתונאים שהשתתפו במסיבת העיתונאים חלקו עליה). "לקח לנו לא מעט זמן לשכנע את הממשלה היוונית להטיל שיעורי מס גבוהים יותר על בעלי ספינות, אף שזהו צעד הגיוני ביותר".

 

לדבריו, הנושים היו מוכנים לדון בפריסת חובות, וגם כעת הדלת עדיין נותרה פתוחה: "באמת שהזזנו הרים למענם, ממש עד הרגע האחרון, עד שהיוונים סגרו את הדלת". יונקר העריך כי בגוש האירו יישארו 19 מדינות.

 

שוויץ מנסה למנוע התחזקות הפרנק

במקביל, הבנק המרכזי בשוויץ התערב בשוקי המט"ח על מנת להחליש את הפרנק השוויצרי מחשש שיתחזק, ולהגן על שוויץ מהשפעות המשבר היווני. במסיבת עיתונאים שקיים נגיד הבנק תומאס ג'ורדן בברן הוא אמר כי אי אפשר לדעת כיצד יתפתח המצב ביוון, וחוסר הוודאות רק מקשה על העניינים. לפיכך, הוא הודיע כי הבנק המרכזי החליט להתערב "כדי לייצב את השווקים".

 

מהקרמלין נמסר כי רוסיה מודאגת מהשלכות השליליות הפוטנציאליות על האיחוד האירופי כתוצאה מהמשבר היווני.

 

ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, שפתח היום את ביקורו באירופה, הציע לסייע לאיחוד האירופי בניהול משבר החוב מול יוון - כך לפי העיתון הגרמני 'האנדלסבלאט'. "סין תמיד תמכה בצעדי האינטגרציה של אירופה. אנחנו נתמוך באירופה כדי לוודא שהיא יוצאת מהמשבר הזה בדרך הטובה ביותר", אמר בראיון לעיתון. "אנחנו מעוניינים באירופה משגשגת ובאיחוד אירופי חזק ומאוחד".

התגודדות מחוץ לבנקים סגורים ביוון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התגודדות מחוץ לבנקים סגורים ביוון(צילום: רויטרס)
 

המשבר ביוון גרר גם תגובות מארה"ב. שר האוצר האמריקני, ג'ק לו, קרא לנושים לשקול הקלות בחוב היווני. הוא שוחח גם עם שרי האוצר של צרפת וגרמניה.

 

תורים בסופרמרקטים ובתחנות הדלק

יוון החליטה להותיר היום את הבנקים סגורים לשבוע והטילה הגבלות הון, זאת בניסיון למנוע קריסה של המערכת הפיננסית שלה, על רקע שהאפשרות שהמדינה תעזוב את גוש האירו רק הולכת וגדלה.

 

הצעדים, שהוכרזו באופן רשמי ב-3 לפנות בוקר באתונה, מגבילים את משיכת המזומנים היומית ל-60 אירו ואוסרים על תשלומים והעברות כספים מחוץ למדינה. הבנקים יישארו כאמור סגורים עד יום שני הבא, יום לאחר משאל העם המתוכנן. "בימים הקרובים חשוב לשמור על סבלנות וקור רוח", אמר ראש הממשלה אלכסיס ציפרס בנאום טלוויזיוני ששודר אמש בסיום פגישת קבינט דחופה.

 

לאחר שהבנקים נסגרו והוגבלה משיכת כסף מזומן, בתקשורת היוונית פורסמו דיווחים על פאניקה ותורים ארוכים בסופרמרקטים ובתחנות הדלק. בכרתים נסגרו כמה תחנות דלק לאחר שאזל להם המלאי.

 

"הפאניקה מתגברת. אני פתחתי את תחנת הדלק בשעה 7.30 בבוקר ועד 10 כבר מכרתי את כמות הדלק שבדרך כלל הייתי מוכר ביומיים", סיפר בעלי של תחנות דלק בחאניה שבמערב כרתים. לדבריו, אנשים רבים הגיעו עם דליים כדי לאגור דלק.

 

בסלוניקי דיווחו כי כמה פנסיונרים התעלפו לאחר שנודע להם שהבנקים לא יפתחו ולא יוכלו לקבל את קצבאות הפנסיה שלהם. על פי הדיווחים, התחבורה הציבורית באתונה תהיה בחינם עד לפתיחת הבנקים בשבוע הבא.

 

מהנציבות האירופית נמסר כי החלטתה של יוון להטיל מגבלות הון "נראית על פניה מוצדקת". ג'ונתן היל, האחראי בנציבות על היציבות הפיננסית אמר כי "השמירה על היציבות הפיננסית היא אתגר המיידי והעיקרי שעומד בפני המדינה". אולם הוא הוסיף כי יש להשיב את התנועה החופשית של הון במהירות האפשרית, וכי הנציבות תעקוב אחר הגבלות נוספות אם יוטלו.


פורסם לראשונה 29/06/2015 15:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל
צילום: רויטרס
מומלצים