שתף קטע נבחר

ועדת הכספים לבנקים: טפלו בבעלי החשבונות המוגבלים

לטענת חברי הוועדה, כ-250 אלף בעלי חשבונות מוגבלים אינם יכולים לקבל מידע מחשבון הבנק שלהם ומסורבים לפתיחת חשבון בבנקים אחרים. סגנית המפקח על הבנקים: "חוק הבנקאות מחייב פתיחת חשבון לכל לקוח אפילו אם הוא פושט רגל"

עשרות אלפי בעלי חשבונות מוגבלים מתקשים להתנהל כלכלית ולקבל מידע מחשבון הבנק שלהם, זאת בנוסף למציאות בה במקרים רבים מסרבים הבנקים לפתוח חשבון.

 

  • תחרות בין הבנקים? זה לא מה שיעזור לצרכן

 

בדיון בוועדת הכספים של הכנסת שהתקיים היום (ב') בנושא, טענו ח"כ רחל עזריה (כולנו) וקארין אלהרר (יש עתיד) כי מהעדר יחס הולם סובלים כ-250 אלף בעלי חשבונות שהוכרזו כמוגבלים בהיותם בעלי חוב, בעיקר כאלה שנתנו צ'קים ללא כיסוי מעל למכסה שקבע בנק ישראל. "לקוחות שקעו בחובות מסיבות שונות אבל הבנק שלהם לא מספק להם את השירותים שנקבעו בסל שהגדיר הבנק המרכזי, אפילו לא גלישה לחשבונם באינטרנט או אחזור מידע אלא בתשלום שאין להם", אמרה עזריה.

 

"מדובר במעגל קסמים די מרושע, כי הכל קשור במערכת ההוצאה לפועל והם מתקשים לעמוד על הרגליים ונדרשים לשלם יותר ממה שאין להם. מספרם גדל והולך ומתרחב. רובם אנשים פרודוקטיביים שרוצים לשלם את חובותיהם אבל המערכת והבנקים גורמים להם לשקוע הרבה יותר עמוק במעגל העוני. לא יכולים לשלם חשבונות ולשלוח ילד לגן. אני לא מבקשת לעזור אך לפחות לא להפריע".

 

עזריה ואלהרר קראו לספק ללקוחות לפחות כרטיס למשיכת מזומנים באשראי דוגמת כרטיס דיירקט שמספק בנק הדואר ולא לחייב אותם בעמלות כפולות מאלה שבהוראות בנק ישראל שהן יותר מ-7 שקל במקום כ-3 שקל. "ההוראות יצאו ב-2001 וב-2014 קבעו שאסור למנוע מהם שירותים כמו גלישה לחשבון באינטרנט. אבל ההוראות לא שוות דבר אם אין להן שיניים".

 

מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) הוסיף, "הקשיים גם מעודדים אנשים לרמות, לפתוח חשבונות בנק על שמות קרובי משפחה או מקורבים, במקום לעזור להם להשתקם כשהבנק יחליט על גובה האשראי".

 

לקוחות מוגבלים חיזקו את הטענות. אחד מהם, נאור גרוס, סיפר: "הוראות בנק ישראל מוצגות בסניף הבנק שלי אבל הפקידים לא מבצעים אותן. אילצו אותי לחכות תקופה ארוכה עד שביצעו רק חלק מההוראות. על השאר אנחנו צריכים להתמודד מול הפקידים וזה כרוך בבזבוז זמן רב על חשבון עבודה, ולפעמים בתשלום".

 

עודדה פרץ , סגנית המפקח על הבנקים, שהשתתפה בדיון, אמרה בתגובה: "חוק הבנקאות מחייב פתיחת חשבון לכל לקוח אפילו אם זה פושט רגל, אלא אם יש סיבה סבירה לסרב. כאן מדובר בלקוחות שאף בנק לא רוצה אותם. על-כן הוצאנו הוראה שמגדירה מה לא ייחשב לסירוב סביר. זו אחת ההוראות החשובות שלנו. התופעה של אי פתיחת חשבון לאוכלוסיות מוחלשות מוגרה, לא קיימת. היא מאפשרת מתן אמצעי תשלום ועשיית פעולות דרך האינטרנט.

 

"מבחינת האכיפה – ההוראה נאכפת בקפדנות, וכל מקרה שמגיע של לקוח שלא נותנים לו לפתוח חשבון, השיחה מגיעה אליי ואני מפנה את תשומת הלב שלנו ישר לבכירים באותו הבנק. אני מדגישה כי ההוראה מחייבת רק לפתוח חשבון אך לא לתת אשראי".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר בסיכום: "זה אחד המבחנים הבולטים של החברה האם אנחנו מתנהגים כראוי לחלשים או שולחים אותם כל איש לגורלו. ומי שחלש בקושי ישרוד. הוועדה מחליטה למגר את התופעה הזאת". הוא חייב את בנק ישראל להעביר לוועדה תוך שבועיים את כל הנתונים על מספר התלונות ואין טיפלו בהן. "אנחנו נעקוב כי מעקב של הוועדה יעצור את התופעה כי בנק ישראל צריך אותנו בהרבה מאד נושאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים