שתף קטע נבחר

המחלוקת נחשפת. המבקר: לעכב אישור המתווה

לאחר שמתווה הגז הוצג, כתב מבקר המדינה לשר שטייניץ: "אודה לך אם תגרום לכך שקבלת החלטת הממשלה על המתווה תיעשה לאחר פרסום הדו"ח". סיכומי דיונים חשפו את המחלוקות הפנימיות. הממונה על ההגבלים התנגד, היתר תמכו

 

המכתב של המבקר לשטייניץ. "לעכב את אישור המתווה" ()
המכתב של המבקר לשטייניץ. "לעכב את אישור המתווה"

מתווה הסכם הגז פורסם, ואיתו נחשפות המחלוקות. לאחר הצגת המתווה על ידי שר התשתיות והאנרגיה יובל שטייניץ - מתווה שלפיו דלק ונובל אנרג'י ימשיכו לשלוט במאגר הגדול ביותר לווייתן, אבל ייאלצו למכור חלק מהחזקותיהן במאגר תמר ואת 100 האחוזים במאגרים הקטנים כריש ותנין - דרש מבקר המדינה כי החלטת הממשלה בנושא תינתן רק לאחר פרסום הדו"ח בנושא.

 

"כידוע, יש להעביר החלטה בממשלה לאישור המתווה המוצע במשק הגז הטבעי לאחר שלב השימוע הציבורי", כתב המבקר יוסף חיים שפירא לשר שטייניץ. "לאור העובדה שבכוונתי להעביר לך ולמבוקרים נוספים בהמשך השבוע טיוטת דו"ח מעודכנת בנושא 'פיתוח משק הגז הטבעי', אודה לך אם תגרום לכך שקבלת החלטת הממשלה על המתווה תיעשה לאחר פרסום הדו"ח. יצוין כי בכוונתי לפעול לכך שהדו"ח יתפרסם, ככל שהדברים תלויים בנו, בהקדם האפשרי".

 

המבקר בחר לבקש לדחות את אישור הממשלה על המתווה רק לאחר שפורסם, וכלל לא ברור מתי יפרסם את הדו"ח בנושא. התערבות המבקר בנושא הגז והחלטתו לפרסם דו"ח בנושא נעשתה לבקשת ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה.

 

את ההתנגדויות למתווה בתוך משרדי הממשלה ניתן היה למצוא גם בפרוטוקולים של המפגשים בנושא הגז, שפורסמו היום לאחר הצגת המתווה. בכמה מהם הביע הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה את אי-שביעות רצונו מהסיכומים, ובסופו של דבר הוא התפטר מתפקידו לפני הצגתו.

 

בדיון ב-12 בפברואר בנוגע למבנה ההחזקות במשק הגז נכתב כי התקיים דיון "סביב היכולת של נובל לצמצם את התחרות, מאחר שהיא תהיה המפעילה של שני המאגרים ובעלת אינטרס גדול יותר בתמר. הממונה על ההגבלים הביע את חששו מכך שנובל כמפעיל תפגע ביכולת של תמר להיות מתחרה אמיתית מאחר שיש לה אינטרס משמעותי בלווייתן. לעמדת הממונה על ההגבלים בהינתן שנובל מפעילה את שני המאגרים, ראוי שלא יהיה לה אינטרס בגז המקומי של אף אחד מהם, או שלכל הפחות תהיה פאסיבית לגמרי בשני המאגרים עם אינטרס זהה של נובל בשני המאגרים".



שלושה חודשים לאחר מכן הביע שוב הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה אי-שביעות רצון מן ההסדר. "לטענתו המתווה לא יוביל לתחרות מספקת במשק, זאת בגלל הבעלות הצולבת של נובל בגז המקומי - הן של לווייתן והן של תמר", נכתב בסיכום הדיון. לפי הסיכום, בדיון הועלו דעות שונות לגבי תרומה לתחרות של המתווה המוצע.

 

בסיכום הדיון נכתב כי "כל הנוכחים, פרט לממונה על ההגבלים, סבורים שהמתווה תורם יותר לתחרות מאשר המתווה מפברואר 2015. כמו כן דנו בחשיבותה של תחרות במשק הגז אל מול ביטחון אנרגטי, ביטחון לאומי, יחסי חוץ ותועלות כלכליות בפרספקטיבה הרחבה והכוללת של תועלת המשק. הועלתה טענה כי יש ללמוד ממדינות באירופה, וביניהן הולנד, אשר קידמו ראשית את פיתוח משק הגז ורק לאחר מכן קידמו את התחרות בשוק".

 

שבוע אחר כך הוצג לחברת דלק קידוחים מסלול המשך קידום התהליך מול הממשלה החדשה, "עם או ללא תמיכת הממונה על ההגבלים העסקיים". באותו דיון דלק הביעה את חששותיה מאי תמיכת הממונה על ההגבלים במתווה המתגבש: "החברה ציינה כי לאחר שנה וחצי של התדיינות מול הממונה הוסכם על טיוטת הצו המוסכם, אשר הניחה, לטענתן, את דעתו. ומאחר שלא הובעה תמיכה בטיוטת הצו מצד משרדי הממשלה, הממונה לא הגיש את הטיוטה לאישור בית הדין וכעת בהסדר העדכני החברות מוותרות על דברים נוספים במאגרים אשר לטעמן לממונה אין כל עילה משפטית לתביעתם ולכן תמוה כי הוא אינו תומך במתווה החדש".

 

חיוב מכירה והגבלת מחיר

במסיבת העיתונאים מוקדם יותר היום פירט השר שטייניץ את מתווה ההסכם:

 

"במאגר תמר המדינה מחייבת את דלק למכור את כל החזקותיה תוך שש שנים. ההנחה שלנו היא שהמאגר יימכר תוך שלוש-ארבע שנים. חברת נובל תמכור חלק מהחזקותיה ותוותר על זכות הווטו שלה כבעלת מיעוט.

 

"במאגר כריש-תנין, אנחנו מחייבים את דלק ונובל – שגילו את כריש-תנין והשקיעו מאות מיליוני דולרים – אנחנו כאן עושים צעד חסר תקדים, לא רק מחייבים אותם למכור את הכול, אלא גם לעשות זאת תוך 14 חודשים, כשהזמן הסביר שמקובל בעולם הוא שש שנים. אנחנו רוצים עוד מפעיל בכריש-תנין כדי שתהיה תחרות. האינטרסים של מדינת ישראל מחייבים אותי לפגוע במה שנראה כמו הגינות בסיסית".

 

בעניין מחיר הגז הבהיר שטייניץ כי המחיר של ייצוא הגז הוגבל פעמיים – גם הגבלה פנימית במשק, כך שהמחיר הממוצע של החוזים בישראל הוא מחיר התקרה (כיום כ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה), ואילו מחיר הייצוא של הגז לא יהיה נמוך יותר ממה שנמכר לשוק המקומי. "אין פיקוח, אלא הגבלת מחיר", הסביר השר. "אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".

 

"המתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה", טען שטייניץ. "הוא סביר, אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה". לפי ליבת המתווה, "מאגר לווייתן נשאר ללא שינוי בהחזקות - דלק ונובל יהיו שם. הצבנו שם תנאי, המדינה שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, תוך עשר שנים מהזרמת המאגר או פחות, אולי חמש שנים, אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
המבקר יוסף שפירא
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים